Häät

Kreetalaiset häät

by kreeta.info/juhani

Päivitetty 25.10.2015

Häävieraana Makrigialosissa
Kreetalainen avioliittoon vihkiminen



Ortodoksinen avioliittoon vihkiminen on Kreetalla, kuten muuallakin Kreikassa, monimuotoinen, runsaasti rituaalisia ja symbolisia elementtejä sisältävä, reilun tunnin mittainen toimitus, joka kuuluu ortodoksikirkon sakramentteihin. Tästä huolimatta kirkollinen toimitus vaikuttaa ulkopuolisen silmin vapautuneelta ja jännitteettömältä. Sekä läsnäolevien että toimituksen suorittajien osalta.
Tässä kuvatussa avioliittoon vihkimisessä on kyseessä pitkään yhdessä asunut pariskunta, jolla oli jo kaksivuotias tytärkin. Tytär kastettiin heti vihkimisen jälkeen samassa kirkossa.

Vihkipari saapuu kirkkopihalle eri aikaan. Ensin sulhanen kumbaroksen / kumbaran ja perheensä kanssa ja jää odottamaan morsianta. (Ilman vihkiparin avustajana ja todistajana toimivaa kumbarosta (mies) tai kumbaraa (nainen) vihkimistä ei voi toimittaa). Yleensä kumbaros kustantaa / hankkii viinikarahvin, viinin, lasin ja tarjottimen, stefanat, kynttilät kirkossa ja kirkon koristelun.
Morsian voi odotuttaa sulhasta ja hääväkeä melko pitkään. Missään tapauksessa paikalle ei saavuta yhtä aikaa tai peräkkäin. Harvinaista ei ole, että sulhanen ja häävieraat odottavat morsianta tunnin verran. Morsian saapuu paikalle sukunsa ja ystäviensä kanssa.


Sulhanen ja morsian saapuvat kirkkoon eri aikaan. Tällä kertaa Claudia-morsian odotutti vain vajaan varttitunnin verran.


Sulhanen Aleksis, sulhasen isä sekä vihkimisen jälkeen kastetilaisuudessa Nadia-nimen saava tytär siirtymässä kirkkoon.

Vihkitoimitus

Avioliittoon vihkiminen jakautuu kahteen pääosaan:
– Kihlaus ja sormusten siunaus
– Avioliittoon vihkiminen ja parin kruunaus


Vihkimisen alussa suorittava pappi seisoo vastapäätä vihittävää paria, alttarin edessä seremoniapöydän luona. Pöydällä ovat  raamattu, lasi viiniä, kihlasormukset sekä hääkruunut. Kaksi kynttilää sytytetään Kristuksen valon symboleina, joka ohjaa heitä tulevalla tiellään sekä hyväksymään Kristuksen omaan elämäänsä. Kumbaros, tai kumbara on paljon merkittävämpi tehtävä kuin bestman on Suomessa. Kumbaros tai kumbara ei vain avusta häätilaisuuden järjestämisessä, vaan toimii myös todistajana. Tavallaan myös kumbaros vihkii parin, ja allekirjoittaa vihkitodistuksen papin ja hääparin lisäksi. Jos olet kumbaros/kumbara, niin liityt vihkiparin sukuun voimakkain sitein.

Kihlautuminen vihkitoimituksen alussa

Kihlautumisessa keskeistä on sormusten vaihto. Pappi siunaa sormukset pitämällä niitä oikeassa kädessään tehdessään ristinmerkin molempien pään päällä. Tämä toistetaan kolme kertaa, jonka jälkeen sormukset asetetaan vihkiparin oikean käden neljänteen sormeen. Tämän jälkeen bestman (kumbaro) astuu esiin ja vaihtaa sormukset samojen sormien yli ja ali kolme kertaa.

Avioliittoon vihkiminen

Aluksi luetaan useita rukouksia ja niiden päätyttyä pappi liittää morsiamen ja sulhasen kädet yhteen ja he pitävät kädet yhdessä yhdessä seremonian loppuun saakka. Tämä symboloi parin yhteenkuuluvuutta.

Kruunaus

Tämä on toimituksen keskeisin kohta. Tässä morsian ja suhanen liitetään osaksi Jumalan “kuninkaallista perhettä” ja ovat nyt oman valtakuntansa, yhteenkuuluvuutensa ja perheensä kuningas ja kuningatar.
Morsian ja sulhanen kruunataan ohuilla kruunuilla, jotka tunnetaan nimellä stephana. Kruunut on littetty yhteen papin siunaamalla nauhalla. Nauha symboloi parin yhteyttä toisiinsa.

Kruunujen asetuksen jälkeen bestman (kumbaro) vaihtaa kruunut kolme kertaa.


Hidas kävely kumbaron pitäessä kruunuja paikallaan. Pappi lukee koko kävelyn ajan tekstejä.


Yhteinen malja


Kruunausta seuraa raamatunluku, jossa luetaan kohta Kaanaan häistä. Kaanaan häissä Jeesus teki ensimmäisen ihmetekonsa muuttaessaan veden viiniksi, joka sitten annettiin hääparin käyttöön. Avioliittoon vihkimisessä yhteinen viinimalja on muistutus tästä ihmeteosta. Vihittävä pari juo kumpikin kolme kertaa maljasta. Viinimalja on keskeinen osa vihkitoimituksen symboliikkaa.

Seremoniallinen kävely

Kruunujen ollessa yhä parin päässä, pappi johdattaa parin heidän käsistään kiinni pitäen kolme kertaa alttarin ympäri, symbolisina avioparin ensimmäisinä askelina. Kumbaro kulkee parin takana pitäen kruunuja paikallaan. Pari suutelee raamattua ja kiertää seremoniapöydän kolme kertaa. Tällä tavoin tuodaan näkyväksi yhteys sekä ilo kahden perheen yhteydestä. Seremoniallisen kävelyn tai kirkosta poistumisen aikana usein heitetään myös riisiä vihkiparin päälle.

Kruunujen poisto

Kävelyn päätyttyä pappi siunaa parin ja poistaa kruunut. Hän pyytää Jumalaa siunaamaan paria pitkällä, onnellisella elämällä. Pappi irrottaa yhteen liittyneinä olleet kädet viemällä raamatun käsien välistä, mikä muistuttaa parille: minkä Jumala on yhdistänyt, sitä älköön ihminen erottako.
Tämä päättää kreikkalaisen ortodoksisen avioliittoon vihkimisen.









Vihkimisen päättyessä vihittävä pari on edennyt alttariosan portaiden juurelle, niin pitkälle kuin kirkossa on mahdollista ja mahdollisimman lähelle kaikkein pyhintä.







Kirkkopihan koristelu


…………………………………………………………………………………………………….




Hääjuhla

Avioliittoon vihkiminen ja sen jälkeen suoritettu tyttären kaste on ohi ja kakun leikkaus yhtenä hääjuhlan ja kastejuhlan kohokohtana.

Vihkimisen jälkeinen hääjuhla on tärkeä osa kokonaisuutta. Hääjuhlaissa juodaan ja syödään hyvin, iloitaan ja tanssitaan. Koskaan ei rajoituta vain pelkkään kakkutarjoiluun, vaan pöytä on runsas. Hääpilahvi, eli lampaan, vuohen tai kanan kanssa keitetty riisi on eri muodoissa tarjottavan lampaan lisäksi yksi perinteinen hääruoka.
Tämä hääjuhla kesti aamuneljään, ja osa hääväestä siirtyi vielä toisiin häihin.

Lähteet:

– Wikipedia
– http://www.crownstefana.com/greek-orthodox-weddings/
– Hääjuhlaan osallistuminen
– Liisa Sirkiä

Photos: Juhani Viitanen copyright
All rights reserved