Historia

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Hanian (Chania)
lyhyt historia

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 08.09.2016

Hotellivertailu Hanian tarjonnasta löytyy täältä.

Chania -nimi on luultavasti peräisin Kythonia -nimestä, joka muuntui aikojen kuluessa nimeksi Chania. Ensimmäinen maininta ”Cania” on vuodelta 1211. Vuodelta 1252 peräisin olevassa dokumentissa on nimi kirjoitettu muotoon ”Canea”. Kythonia -nimen muuntumisesta Chania -nimeksi on professori N. Platonas kehittänyt teorian, jossa arabit muunsivat kylän nimen paremmin omaan kieleensä sopivaksi ja kutsuivat sitä nimellä ”Al Hanim”, joka merkitsee majataloa. Arabien lähdön jälkeen nimestä olisi karsiutunut alkuliite ”Al” pois ja nimi olisi käännetty kreikaksi ”Hania” ja latinaksi ”Canea”.

Hanian historian tärkeimpiä kohteita on Kastellin kukkula. Se asutettiin jo neoliittisellä kaudella. Erinomaisella paikalla sijainnut
kukkula on arkeologisten kaivausten perusteella ollut asutettu myös minolaisella kaudella 2800 – 200 eKr. Sieltä on löytynyt suurikokoisiarakennusten jäänteitä. Kukkula oli asuttu myös myöhemmällä minolaisella kaudella 1580 – 1100 eKr. Alue oli todennäköisesti hallitsijoiden käytössä sieltä löytyneen, lineaari A -tekstiä sisältävän kivilevyn perusteella. Hanian alueelta on löytynyt myös merkittävä keramiikan valmistuspaikka ”Kythonia Workshop”.

Kythonia on historiansa alkulehdillä ollut voimakas kaupunkivaltio, jonka alue ulottui Valkoisille vuorille saakka. Se merkitsi myös jatkuvia yhteenottoja muiden kaupunkivaltioiden kanssa. Kythonialla oli oikeus omaan rahaan kolmannelle vuosisadalle saakka. Silloin roomalaiset lopettivat siviilien keskinäiset sodat ja rauhan aika alkoi. Kythonia oli jo historiansa alkuvaiheessa lähes Hanian kaupungin alueen kokoinen (vuosituhannen vaihteessa).

…..

Ensimmäinen bysanttilainen kausi
Tiedot kristillisestä ajanjaksosta ovat rajallisia. Tärkeimpiä löytöjä on Kastellin keskustassa, katedraalin luota löytynyt basilikan raunio. Kuudennelta vuosisadalta peräisin olevassa dokumentissa ”Dokument of Ireoklis” Kythonia on mainittu Kreetan 22 tärkeimmän kaupungin joukossa.

Arabien valtakausi (823-961)
Arabit valtasivat Kreetan vähitellen vuosien 821 ja 824 välillä. Arabien valtaannousu oli kreetalaisille raskasta aikaa. He olivat lähinnä orjan asemassa. Vasta 961 Nikiforos Fokas vapautti Kreetan ja toi sen takaisin bysantin hallintaan.

Bysantin aikakausi (961-1204)

Bysanttilainen kausi hävitti suunnitelmallisesti mahdollisimman paljon arabien jättämiä jälkiä. Myös saaren puolustus järjestettiin nopeasti uudelleen arabien takaisinvaltausyrityksen torjumiseksi. Myös Kastelli varustettiin sitä kiertävällä muurilla, joka rakennettiin muinaisen kaupungin rakennusmateriaaleista. Muuri todistaa kaupungin olleen voimissaan arabien ja venetsialaisten valtakausien välissä.

Venetsialainen kausi (1204-1645)
Vuonna 1204 Kreeta luovutettiin Monferan markiisille. Hän myi Kreetan edelleen venetsialaisille sadan hopearahan hinnasta. Maltalaisen Henrico Pescatoren johdolla Hania valittiin alueen hallintokeskukseksi ja alkoi kukoistaa talouden keskuksena, pääosin viljavasta ympäristöstä johtuen. Sosiaalinen, taloudellinen ja kulttuurinen kehitys kukoisti sekä paikallisen että venetsialaisen toiminnan yhteisvaikutuksesta.

Turkkilaisaika (1645-1898)
Turkkilaiset nousivat maihin lähellä Gonian luostaria Kissamoksessa, jonka he polttivat. He valtasivat Agia Theodorin linnoitetun saaren (nykyisen Hanian länsipuolisten kylien edessä) ja kahden kuukauden taistelun jälkeen Hanian elokuussa 1645. Kirkot muunnettiin moskeijoiksi. Tämän lisäksi uusi moskeijoja rakennettiin mm. satamaan. Turkkilaiset rakensivat myös kylpylöitä ja suihkulähteitä. Vuonna 1821 teloitettiin monia kristittyjä, mm. Kissamoksen piispa. Vuonna 1878 kristityt saivat joitakin oikeuksia. 1898 esiautonominen ”Kreetan valtio” perustettiin pääkaupunkinaan Hania.

Lisätietoja: 

Säätila Haniassa ja 7 vrk ennuste:
freemeteo.com

Kooste kaikista Hanian edullisimmista hotelleista löytyy täältä
VARAA HOTELLI Hanian keskustasta.
VARAA HOTELLI Kreetan länsiosasta

Lähteet:

www.chania.gr

M. Anthrianakis. ”The Old City of Chania”, 1997

M. Anthrianakis. ”Halepa through its Churches”, calendar, 1998,

Publication of the Parents’ Association, 10th Elementary School

Emily Klathou – Bletsa ”Chania beyond the Walls”, TEE 1998

Maria Anthreathaky – Vlazaky, ”The County of Chania in Prehistoric
Times”, Hania 1982, p.p. 14-21

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *