Nature Park

Rethimnonin yläpuolella sijaitseva
koko perheen luontopuisto

Nature Park on harrastajapohjalta yli kymmenen vuotta sitten Rethimnonin yläpuolisille rinteille syntynyt alue. Alueella työskentelee vapaaehtoisia eri maista. 5 euron sisäänpääsymaksu käytetään alueen ylläpitoon. Myös suomalaisia vapaaehtoisia on työskennellyt puistossa.
Luonnontilainen alue sisältää sekä eläimiä että kasveja ja myös minolaiselle ajalle ulottuvan, viininvalmistukseen liittyvän altaan. Kävijöiden mukana on aina opas.

Sijainti
Rethimnonin rantakadulla on vaatimaton kyltti, jonka mukaan alueelle voi suunnistaa kylttejä edelleen seuraten joko kävellen tai kulkuneuvolla. Matkaa rantakadusta tulee noin kilometrin verran. Nousu on melko jyrkkä.
Alueella on lapsille tarkoitettu leikkipuisto ja varmasti eläimet myös kiinnostavat heitä. Paikallisten koulujen luokat vierailevat alueella usein.
Puisto sijaitsee Emm. Kalaitzaki -kadun varrella (katso kartta sivun alalaidassa).

Aukioloajat 9.30 – 13.00 ja 18.00-20.00. Puisto suljetaan pimeän laskeutuessa.

Puiston synty
Kohteen vaimonsa kanssa perustanut Mihalis Papadourakis kertoo alueen syntyyn vaikuttaneen erityisesti sen, että Kreetan luonto ja sen monet ainutlaatuiset piirteet tulisivat tutuksi erityisesti lapsille ja nuorille. Mihalis on syntynyt Rethimnonissa, Fortezzan linnoituksen kupeessa ja tekee vaimonsa Susanne Schwingin kanssa päivätyönsä muualla. Puistossa hän itse opastaa mahdollisimman usein.

Puiston omat websivut.

Täysikokoiset kuvat saat kuvia klikkaamalla.


Näkymät rinteiltä kaupunkiin ovat komeat.


Lasten leikkialuetta.


Mihalis Papadourakis.


Alueen reunalla on taverna, jossa voi levähtää kierroksen päätteeksi. Näköalat ovat komeat.


Kreetan tunnetuin yrtti, diktamo.


Taivaalla liitelevä arohiirihaukka (Buteo rufinus, Suomessa suurharvinaisuus) on puiston ”oma”. Löytölintu kasvoi ja voimistui puiston kasvattina ja päästettiin vapauteen. Se liitelee usein viereisen rotkon yllä, jossa se pesii.


Kolmekymmensenttinen kameleontti. Naaraan yksi poikanen esiintyy alla olevissa kuvissa.


Nuori kameleontti. Nämä otukset ovat kreetalaisia. Ne syövät erittäin paljon hyönteisiä, mutta niiden määrä on vähentynyt jatkuvasti. Puiston oletuksena kameleonttien vähenemiseen on hyönteisten myrkyttäminen, jolloin pelkillä hyönteisillä elävät lajit kärsivät ”myrkkyruoasta”.


Kärpänen on sekunnin murto-osaa myöhemmin kameleontin kielellä. Kameleontti havaitsi kärpäsen, kääntyi ja ”ampui” kielen tarkasti kohteeseen.


Lasten suosikki.


Vettä kevyempi kivi. Näitä on kellunut Kreetalle Santorinilta.

 Kivettynyt koralli. Tämä, niin kuin kaikki muutkin kivilöydökset, on tehty puiston alueelta. Puisto tekee yhteistyötä Iraklionin luonnonhistoriallisen museon kanssa.


Rotkon reunalle vievän polun päässä on pieni luola. Syvään rotkoon valmistellaan polkua, jolloin monia onkaloita ja luolia sisältävä rotko muodostuu myös mielenkiintoiseksi käyntikohteeksi.


Mandrake -niminen kasvi.


Pieniä, kivettyneitä merisiilejä.

Minolaiselta ajalta (Late minoan) peräisin oleva viininvalmistusallas. Tätä käyttivät myös roomalaiset, kun ensin paikkasivat  allasta omilla aineillaan. Vastaavia löytyy lähialueilta kaksikin kappaletta (mm. Chromonastiri). Näillä rinteillä on siis kasvatettu viiniä.

Kohtuullisen harvinainen Petromarula Pinnata (rock lettuce).


Mastiksipensas (Pistacia lentiscus L.).


Kivettynyt havupuun runko.

Kun näet Papilio Machaon-perhosen, lähettyviltä löytyy myös näitä, hyvin myrkyllisiä pensaita. Tämä muistuttaa myös toista, ravinnoksi kelpaavaa kasvia, joten tarkkana pitää olla.


Papilio machaon -perhosen toukka, joka elää yllä olevan kasvin oksilla.


Villipapu.


Vuorikapris. Suurilehtisempi kuin tunnetumpi lajitoverinsa.

 

Nature Park sijainti

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *