Minolainen asutus Mirtosissa
By Kreeta.info/Juhani
Päivitetty 02.12.2016
Mirtosin kylän kupeessa, korkean mäen laella on yksi Kreetan minolaisista asutuspaikoista (Pyrgos Myrtos). Koko mäen huipun ympäri kiertäneet kiviset rakennustenperustukset on kaivettu esiin.
Toinen minolainen asuinpaikka (Fournou Korifi), jonka palatsista on myös Mirtosin museon pienoismalli, sijaitsee vajaan kaksi kilometriä Ierapetran suuntaan vastaavanlaisella mäennyppylällä kuin edellinenkin.
1. Pyrgos Myrtos – Minoan Settlement
Kohde on helposti Mirtosin kylästä jalkaisin saavutettavissa. Tarvitsee vain mennä parisataa metriä Ierapetraan päin ja sillan jälkeen ovatkin jo kohteen viitat vasemmalle. Kohteeseen kannattaa mennä aivan huipulle saakka, koska siellä ovat mielenkiintoisimmat rakenteet nähtävissä. Tämä Pyrgosin minolainen kohde sijaitsee noin 1,7 km länteen toisesta minolaisesta kohteesta, Fournou Korifista. Mirtosin laaksoon johti muinoin myös kulkuväylä pohjoisen keskuksista ja kääntyi tässä meren kohdatessaan kohti itää.
Minolaiset asuttivat taustalla näkyvää mäenkumparetta. Mirtosin kylä on kuvan ulkopuolella oikealla.
…
Huipulta avautuu hienot näkymät kaikkialle ympäristöön. Takana Mirtosin kylä. Mäen ja kylän välissä on Mirtosin joki.
…
Pääsisäänkäynti oli todennäköisesti idän suunnasta, josta kuvan portaat johtavat huipulle.
…
Yksi erityisyys kohteessa on taidokkaasti tehdyt kiviperustukset (engl. ashlar foundation).
…
Minolaiset rakensivat tänne myös viemäröinnin ja kivetyt kulkuväylät. Mäen koillispuolella rinteessä on kivinen vesisäiliö.
Alueelta löydettiin myös hautapaikka ja ossuaareja, joista löydettiin 65:n vainajan luut. Hautaamistapa oli samantapainen kuin nykyisinkin Kreetalla, vainaja maatui kokonaan, jonka jälkeen luut kerättiin luusäilöön (ossuaria).
…
Pylvään taidokkaasti veistettyä pintaa.
…
Kaikkein kookkain minolaisten rakennus on sijainnut mäen eteläreunalla. On oletettu, että tämä rakennus oli myöhemmällä minolaisajalla alueen hallintorakennus. Täältä on minolaisten kelvannut katsella edessä välkkyvää merta.
Etualalla näkyy kaksi pylvään alaosan jäännettä. Niiden takana seinä- ja lattiarakenteita.
Koko kohteen arkeologiset kaivaukset teki Gerald Cadogan vuosina 1970 – 1982.
…
2. Fournou Korifi
Toisen minolaisen kohteen, Pyrgosin kaivaukset suorittanut George
Gadogan päätteli, että molemmat minolaiset asuinpaikat syntyivät likimain samoihin aikoihin (EM IIA). Molemmat tuhoutuivat tulipalossa (EM IIB), mutta vain Pyrgos asutettiin uudelleen. Fournou Korifi jäi raunioitumaan.
Fournou Korifista on valmistettu Mirtosin museossa oleva tarkka pienoismalli.
…
Mäki on ympäröity aidalla. Sisään pääse avaamalla Mirtosin puolella oleva portti (kuvassa mäen vasemmalla kyljellä).
…
Tien varressa oleva viitta vie hankalasti löydettävää ja kuljettavaa polkua ylös mäelle. Helppo reitti on kuvassa selän takana mäen jälkeen mäkeä kiertämään lähtevä, tavallisella autolla ajokelvoton tie. Sitä kannattaa käyttää.
…
…
…
…
Mäki on ”täynnä” fossiileja.
…
Lähteet: Wikipedia
uk.digiserve.com
Kuvat: © Juhani Viitanen
…