Perustiedot

Kreetan labyrintti

By kreeta.info / Juhani

Päivitetty 10.01.2017

Huomautus: Vain pieneen labyrinttiluolaan on pääsy sallittu.

Tämän sivun kuvaama nähtävyys vaikuttaa kiehtovalta ja sitä se onkin.
Kuitenkin varsinainen, valtavankokoinen labyrintti (piirroskuva) on nykyisin suljettu sen vaarallisuuden vuoksi, eikä sen suuaukon sijaintia ole mahdollista juurikaan löytää mistään tietolähteestä. Labyrintti tunnetaan myös nimellä Gortynan labyrintti. Kuitenkin tuon valtavankokoisen labyrintin ”kyljessä”, sen pohjoispuolella, saman vuoren sisällä,  on toinen pienempi labyrintti, joka on sekin mielikuvitusta kiehtova, mutta tavalliselle kävijälle melko turvallinen.

Pieni labyrintti ei kuitenkaan ole labyrintti sanan varsinaisessa merkityksessä vaan kivipilareiden ”kannattelema” suuri, tasakattoinen ja -lattiainen luola.

Kuitenkin pienemmän labyrintin kiehtovuutta nostaa se, että tarinan mukaan sen uumenista löytyisi salaisena pysynyt käytävä suureen labyrinttiin. Ja ennen kaikkea se, että pienen labyrintin takana on tuo valtava, suuri labyrintti. Tällä sivulla kerrotaan näistä molemmista ja karttasivulla löytyy pienen labyrintin sijaintitiedot.

Kävijät suosittelevat
Luontokohde
0/10
Historiakohde
5.5/10
Pienten lasten kanssa
0/10
Kouluikäisille
0/10
Kaikenikäisille
0/10
Aktiivisille
0/10
Liikuntarajoitteisille
0/10
Kohteen kokonaisarvosana
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.

 

Kreetan labyrintti

Kreetan labyrintti on olemassa taruissa ja tarinoissa. Minotauruksen vartioima  labyrintti oli paikka johon jouduttuaan kukaan ei palannut takaisin.  Erään tulkinnan (Evans) mukaan labyrintti oli olemassa Knossoksen palatsissa, jonka monimutkainen, rakennettu sokkelo ja hirviö ”söi” ihmisiä. Knossoksen labyrintin mielikuva on peräisin ehkä enemmänkin Evansin halusta nostaa muutoin arvokkaan löydön asemaa myös tarujen alueella. Minotaurus ja labyrintti ovat molemmat taruja, joten välttämättä mitään todellista alkupistettä niille ei ole. Kuitenkin Kreetan Ida -vuoren eteläosissa on alue, jossa on kaksi luolaa, suurempi ja pienempi. Vanhimmat suuremmasta luolasta löytyneet esineiden jäänteet ovat antiikin ajalta. Jos haluaisi sijoittaa Minotauruksen labyrintin jonnekin, sen paikka olisi täällä.

Suuri labyrintti (pääsy estetty turvallisuussyistä)

Suuri luola sijaitsee Gortysistä luoteeseen ja on nykyisin suljettu vaarallisuutensa vuoksi. Luolasto on valtava, noin 2,5 kilometriä pitkä, sokkeloinen ja sinne voi jäädä pysyvästi eksyksiin. Luola sisältää paljon kulmia, mutkia, korkeuseroja ja seinään päättyviä sivuluolia. Kiemurteleva ja ympyrämuotoon kiertyvä osa luolastosta vie sivuluolineen kulkijan paikantajun.
Luolan suuaukon (luolaan on itse asiassa kaksi aukkoa, A ja B) läheiset osat  olivat toisen maailmansodan aikana saksalaisten ammusvarastona. Luolaan on menehtynyt sodan jälkeen sekä lapsia että aikuisia. Usein lapset joutuivat räjähtävien ammusten surmaamaksi. Saksalaiset räjäyttivät pääosan ammusvarastoa poistuessaan Kreetalta ja aiheuttivat luolaan suurta tuhoa. Maailmansodan jälkeen luolastoa kunnostettiin mutta lukuisat kuolemantapaukset johtivat sen sulkemiseen.  Luolasto on vaarallinen useasta syystä. Sinne voi eksyä, siellä voi pudota, katon lohkareet saattavat pudota (maanjäristys saattaisi olla erityisen vaarallinen) ja kaksi ja puoli kilometriä pitkä, ahdas tila voi aiheuttaa ihmiselle hankalan reaktion.
Merkintöjä luolastossa käynneistä on 15:sta vuosisadalta lähtien.

Pieni labyrintti

Suuren labyrintin sisältävän kukkulan vastakkaisella puolella on pieni labyrintti, johon pääsee myös sisälle. Pidemmälle tutkiessaan kannattaa varata taskulamppu mukaan. Tarinan mukaan pieni ja suuri labyrintti olivat salaisen käytävän kautta yhteydessä toisiinsa, mikä saattaa olla tottakin, koska ne sijaitsevat hyvin lähekkäin. Pienen labyrintin kokonaissyvyys on vain 10 metriä.

Pienen labyrintin sisäänkäynti vuoren kyljessä.

Pieni labyrintti sisältä. Kamera on luolan lattialla melko pimeässä tilassa. Täällä taskulampusta on hyötyä.

Lisätietoja:

– Historiaa ja mytologiaa löytyy täältä (engl).

– Thomas M. Waldmannin ansiokas tutkimustyö tuotti vuosien aikana laajan dokumentoinnin (kielet: englanti, saksa, kreikka) koko luolastosta. Se on koottu internet –sivustolle.

Lähde: Luolaston opastaulu

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *