Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Havga

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 08.10.2021

Havgan rotko itäisellä Kreetalla on vähän tunnettu. Vielä harvempi on sen kokonaan  vaeltanut, etenkään valtavan kokoisen kivenjärkäleen ja vesialtaan  muodostaman esteen yli.  Rotko sijaitsee Lassithin tasangon koilliskulmassa, Agios Konstandinos –nimisen kylän tuntumassa. (Lähellä sijaitsee  toinen kylä, jonka nimi on Konstantinos – siis yhden kirjaimen ero).

Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.



Kylästä on viitoitus rotkoon, jonka suu häämöttää parin kilometrin päässä, autolla kuljettavan, peltoviljelyksien läpi mutkittelevan tiestön päässä. Viitoitus rotkon suulle on varsin hyvä, mutta vain kreikaksi. Kyltissä lukee ”Kohti Havgan rotkoa”.

Havga, toisin kuin muut rotkot, laskeutuu suurelta osin sisämaahan päin. Tässä tapauksessa siis Lassithin tasangolle, jossa pohjavesivarat on aina olleet merkittävän suuret. Siksi Lassithissa on aikanaan ollut koko alueen kattava, tuulikäyttöisten vesipumppujen valtava joukko pumppaamassa pohjavettä viljelmille.  Nykyisin siellä on yksi suuri vesivarastoallas, sekin lähellä Havgan rotkon suuta.


Havgan vesivarat ohjataan rotkon suulla Lassithin tasangolle näiden uomien kautta. Pienen kuvan kyltti lojuu muutaman sadan metrin päässä polun varressa ja ohjaa rotkoon (suoraan) ja oikealle Timios Stavros (Pyhä Risti) -kirkkoa kohti. Nousu oikealle on jyrkkä ja matkaa kirkolle paljon joten välttämättä saman päivän aikana molempia vaelluksia ei ehdi tehdä.

Havga tarjoaa vaeltajalle kaksi yllätystä. Ensimmäinen on sen louhikkoisuus.


Valtavat kivenjärkäleet aina nyrkinkokoisiin kiviin ovat putoilleet aikojen kuluessa rotkon pohjalle ja tehneet sen kulkemisen paikoin hieman haasteelliseksi.

Toinen yllätys on ilman apuvälineitä ylittämätön kivenjärkäle. Tavallinen vaeltaja kääntyy siitä varmasti takaisin. Kivenjärkäle on kuin tulppa kahden kallioseinämän välissä, johon se – lähes täysin pyöreänä muodoltaan – on kiilautunut muutaman pienemmän kiven avustamana. Se alitse vesivirrat ovat huuhtoneet kallioon aukon josta ne keväisin ryöppyävät eteenpäin rotkossa. Jotta este olisi luonnon täysin varmistama, on jyrkkien ja lähes pystysuorien seinien välissä kiven edessä  luonnon muovaama vesiallas.

Vesiallas on parikymmentä metriä pitkä, muutaman metrin leveä ja syvimmillään muutaman metrin. Ja vesi on kylmää.
Tuon kohdan ylittäminen on taatusti haasteellista. Jos aikoo uida, kallioseinämissä ei ole mistä ottaa kiinni tai mihin laskea muovisäkkiin sullotut varusteensa. Pyöreän jättiläiskiven ylittäminen tai alittaminen on sitten seuraava ongelma. Näyttää siltä, että se ei ole aivan helposti mahdollista.Kivieste sijaitsee noin vajaa kolme kilometriä rotkon alusta. Tuolla matkalla kävellään muutamaa vesiuran laidoilla kulkevaa polunpätkää lukuun ottamatta pelkkien kivien päällä. Neljä tai viisi kohtaa joutuu kulkemaan käsin itseään kiviin tukien, koska korkeille lohkareille nousua ei aina voi pelkkien jalkojen voimalla tehdä, eikä tasapaino muuten säily.







Havga on kaunis rotko omalla, persoonallisella tavallaan, niin kuin kaikki muutkin Kreetan rotkot. Se on väritykseltään tumma, muodoltaan kapeahko ja kulkijan pään päälle kohoaa usein kaatumaisillaan olevia kallionkielekkeitä. Jyrkät rinteet ja niillä kulkevat vuohet on syytä huomioida. Tässä rotkossa olemme nähneet enemmän putoilevia kivenlohkareita ja kiviä kuin kaikissa muissa kulkemissamme yhteensä. Katso siis ylös, jos
näet vuohia jyrkänteellä, varsinkin pelästyessään ne ponkaisevat
vauhdilla matkaan ja irrottavat kiviä, jotka sitten pudotessaan ottavat
mukaansa muita.



Nämä vuohet ovat ”vaarattomia” eivätkä saa aikaan kivien vierimistä vaeltajaa kohti, vaikka kulkevat rotkon rinteen ”kivivirrassa”.


Komein näky matkallamme oli seitsemän kotkaa, jotka liitivät kiviseltä huipulta peräkkäin ylitsemme kohti Lasithia. Juhlava näky.
Jo pelkästään tuo kokemus olisi perustellut rotkovaelluksemme.


”Ette sitten kokonaan valloittaneetkaan kivirotkoamme” -hymyilevä kivi saattoi meidät paluumatkalle.

Vietimme rotkossa ja rinnepolulla kohti Timios Stavrosta -sitä kuitenkaan saavuttamatta- liki kuusi tuntia syyskuun alussa. Tunnelmaltaan omanlaisensa rotko tarjosi yllätyksiä, jotka tekivät vaelluksestamme hienon.
Havga sisältää kivien rakenteista, värimaailmasta ja ylipäänsä geologiasta kiinnostuneille monimuotoisen maailman, jossa ihmeteltävän upeita kohteita on pitkin matkaa. Kokonaisuutta tarkastellen kääntöpisteen jättiläiskivi symbolisena ja visuaalisesti hyvin vaikuttavana elementtinä kuittasi matkan keskeytymisestä aiheuttaneen pettymyksen.Lisätiedot:

Ota mukaasi kaikki tarvitsemasi vesi ja ruoka. Syksyllä vaeltaessamme rotkossa ei ollut lähteitä.

(Havgan rotko lähtöpisteestä kiviesteeseen saakka)
Pituus 2,7 km
Kokonaisnousu (meno) 186 m
Kokonaislasku (meno) 96 m
Käytetty aika (meno) n. 1,5 h

1 Response

  1. Carita sanoo:

    Hieno kohde, jonka vaelsin muutama päivä sitten ja todellakin, matka päättyi minunkin osalta "liian aikaisin" esteeseen. Huhtikuun alussa päivälämpötila oli todella lämmin tälläkin korkeudella, yö menikin sitten jo -4 asteeseen. Suosittelen!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *