Antikytheran hylky

Antikytheran hylky

By Kathimerini/Margarita Pournara

Kansainvälinen retkikunta tutki Antikytheran hylkyä uudelleen 2014 alkaen

Vuoden 2012 lopulla National Archaeological Museum avasi näyttelyn ”Antikytheran hylky: Laiva – Aarteet – Mekanismi.”
Näyttely keskittyi hylkyyn, joka upposi ensimmäisellä vuosisadalla eKr, sen toisella neljänneksellä. Laivan mukana vajosi syvyyksiin taideteoksia, kolikoita ja muita esineitä, yhdessä ”Antikytheran mekanismin”, maailman vanhimman tunnetun analogisen tietokoneen kanssa. Näyttely oli niin onnistunut, että se innosti tutkijat ja arkeologit palaamaan hylyn löytöpaikalle, joka sijaitsee aivan Antikytheran rannikolla.


Näyttely oli lisännyt National Archaeological Museum -museon vierailumääriä 81 prosenttia ja lisäksi Antikytheran mekanismi oli lisännyt yleistä kiinnostusta arkeologiaa kohtaan.

Näyttelyn päättymisen aikaan järjestettiin Ateenassa kokoontuminen, ennen kuin näyttely siirtyisi Sveitsiin. Tapahtuman aikana julkistettiin laajamittainen retkikunta haaksirikkoutunelle alukselle. Retkikunta toimii haaksirikkoalueella kuukauden ajan, alkaen 15. syyskuuta 2014. Retkikunta kokoaa yhteen kreikkalaisia ​​ja kansainvälisiä asiantuntijoita. Tutkijat käyttävät hylylle sukeltaessaan kaikkein uusinta teknologiaa ja tuloksena oletetaan löytyvän aivan uusia, merkittäviä esineitä.

Hylyn löytyminen

Hylylle on tehty aiemmin jo kaksi tutkimusta: Symin saarelta kotoisin olleet sienten sukeltajat, jotka löysivät hylyn 1900-01 Kuninkaalllisen Laivaston tuella ja ranskalainen meriarkeologi Jacques-Yves Cousteau vuonna 1976.  Mutta uusin tutkimusmatka vie todennäköisesti entistäkin lähemmäs hylkyä.
Lisäksi tutkimuksessa vuosina 2012 ja 2013 Kreetan ja Antikytheran välillä, Woods Hole Oceanographic Institution ja Greece’s Underwater Antiquities Department avustivat tutkimuksessa, jonka perusteella tuolla alueella oletetaan olevan toisenkin hylyn. Näiden tosiasioiden yhdistelmä johti kevään 2014 päätökseen uudesta retkikunnasta. Hylystä löydettyjen esineiden lukumäärä on nyt 378.

Uudet menetelmät

Ensimmäisenä hylyn löytäneet sienisukeltajat pystyivät laskeutumaan 75 metriin ja olemaan siellä vain lyhyitä aikoja.  Merenpohja on kuitenkin muuttunut 2000 vuoden aikana mm. maaanjäristysten vaikutuksesta. Ongelmaan on tartuttu soveltamalla Exosuit -pukua, jota testataan parhaillaan tiedemiesten toimesta tutkimuksissa, joiden avulla on tarkoitus etsiä meren suurissa syvyyksissä elävistä organismeista uusia yhdisteitä osana laajempaa tutkimusta syövän hoidossa.

Matkan kustannusten arvioidaan olevan 2-3 miljoonaa dollaria ja sen on rahoittanut sveitsiläinen kellojen valmistaja Hublot sekä kreikkalaiset, amerikkalaiset ja sveitsiläiset yritykset.

Yhdysvaltain retkikunnan päällikkö, Dr Brendan Foley
”Olen niin innoissani, että huomaan hereillä ollessanikin ajattelevani Antikytheran hylkyä. Mitä siellä voi olla piilossa? Ja vielä yksi asia: Jos on ollut niin monia upeita löytöjä vain yhdestä löytämästämme hylystä, kuinka paljon enemmän siellä on löydettävää kaikissa niissä sadoissa ja tuhansissa hylyissä jotka makaavat meren pohjassa Välimerellä.  Ja ajatelkaa, miten tällaiset löydöt voisivat muuttaa tapaamme nähdä munainen maailma ja erityisesti kreikkalainen sivilisaatio. ”

Tohtori Brendan Foley on vedenalaisen tutkimushankkeen amerikkalaisen ryhmän päällikkö. Ryhmä aikoo tutkia merenpohjan Antikytheran saaren ympärillä.  Antikythera on saari Kytheran ja Kreetan välillä ja se on yksi maailman tunnetuimpiin kuuluvan arkeologisen löydön, Antikytheran mekanismin, muinaisen analogisen tietokoneen löytöpaikka.

Brendan Foley on osa suurta joukkuetta, joka käsittää eri kansallisuusryhmien ja tieteenalojen osallistujia ja hän on viettänyt viimeiset kaksi vuotta valmistautuen tuleviin haasteisiin. Suurin näistä, hän sanoo, on että he voivat kaivaa hylyn alla, sekä lisäämällä hylyn yläosaan kohdistuvaa tutkimusta, jonka aloittivat hylyn löytäneet sienten sukeltajat vuonna 1900 ja jota jatkoi Jacques-Yves Cousteau vuonna 1976 .

Uusia löytöjä 

”Alusta käytettiin kaupallisiin tarkoituksiin ja voimme spekuloida, että arvokkaita kohteita on sen arvokkaassa lastissa enemmänkin, ja lasti on todennäköisesti erittäin hyvin säilynyt”, sanoi Foley. ”Olemme myös varmoja että on olemassa toinen hylky lähellä tätä hylkyä, josta veistos, amfora ja mekanismi löydettiin. Toinen hylky on 250 metrin päässä ja lastina oli keltaisia keraamisia esineitä. Huomasimme sen noin kaksi vuotta sitten. Se tuli ilmeisesti samaa reittiä pitkin kuin mekanismia kuljettanut aluskin. ”

Uusiin syvyyksiin

Foley ei myöskään pysty pidättelemään innostustaan Exosuit -sukelluspuvun kanssa, jonka avulla käyttäjä voi mennä 300 metrin syvyyteen ja pysyä siellä jopa neljä tuntia. Se testataan todellisissa olosuhteissa muutaman seuraavan viikon ajan Rhode Islandin rannikolla, ennen matkaa Antikytheraan jossa Foley ja hänen kollegansa ottavat sen käyttöön.  On syytä huomata, että jo 1900 -luvun alussa sienisukeltajat normaalisti sukelsivat 30 metriin, vaikka he olisivat voineet mennä alas enintään 75 metriin, mutta siellä jäljellä olisi vain muutama minuutti aikaa. Lasti on hajallaan ympäriinsä 150 metrin säteellä laivasta.

”Olen työskennellyt Greek Ephorate of Underwater Antiquitiesin kanssa vuodesta 2001, jolloin olin vielä tekemässä tohtoriväitöstä MIT:ssä”, kertoi Foley. ”Osallistuin alusta koskeviin tutkimuksiin samaan aikaan kun uusia, toimintatapoja mullistavia teknologian saavutuksia oli tulossa. Ja täytyy sanoa, suuresti ylpeänä, että Kreikassa uusinta teknologiaa testataan ensin. Kreikka on suurin alue vedenalaisen arkeologian alalla ja asiantuntijat ympäri maailmaa odottavat tuloksia.

”Rakastan Kreikkaa ja Ruotsia, missä asun ruotsalaisen vaimoni kanssa. Pidän Kreikkaa toisena kotinani”, sanoi tämä amerikkalainen tiedemies. ”Koska olen ei-kreikkalainen, tunnen todella olevani arvostettu saadessani koskettaa muinaista laivahylkyä. Olen kyllästynyt lukemaan kielteisiä asioita Kreikasta ulkomaisissa tiedotusvälineissä, kun on päivänselvää, että täällä tehdään uskomattomia asioita, kuten nyt retkikunnan toimesta tutkimusmatka hylylle.

”Olen varma että tämä tavoite nostaa ylös Kreikan itsetuntoa ja samaan aikaan se saa hyvin positiivisen vastakaiun ulkomailla. Tästä olen erityisen onnellinen”.

”Uskon, että operaatio vaikuttaa asenteisiin Kreikassa ja samalla se saa hyvin myönteisen resonanssin ulkomailla. Olen niin onnellinen tästä. ”

Uusi tutkimusretkikunta teki uusia löytöjä

Uusi, entistä paremmin varustettu retkikunta teki merkittäviä uusia löytöjä, joiden tutkimus vie paljon aikaa. Vuonna 2017 meren pohjasta kaivettu metallinen esine antaa mahdollisuuden, että se voisi olla Antikhyteran mekanismin puuttuva osanen. Alla linkki uutiseen.

Has a Missing Piece of the Ancient Antikythera Machine Been Found?

Käännös: Juhani Viitanen
Lyhennykset ja väliotsikot toimituksen
Julkaistu Kathimerini -lehden Kreeta.infolle antaman luvan perusteella.
Alkuperäinen artikkeli: http://www.ekathimerini.com/4dcgi/_w_articles_wsite4_1_09/07/2014_541168

Teksti tulkittu (uutinen 13.6.2016): http://www.worldwidegreeks.com/news-greece/antikythera-text-decoded

Tutkimushankkeen virallinen websivu:  http://antikythera.whoi.edu.

Video Antikytheran mekanismista ja sen tutkimuksesta. http://youtu.be/ZeJz2kvkEvM

Video sukellukseen käytettävästä erikoissukelluspuvusta: www.youtube.com/watch?v=t6xpKliCyWU

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *