Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!
Omalos
by Kreeta.info/Juhani
Päivitetty 10.10.2023
Omalosin sijainti Valkoisten Vuorten länsireunalla, 38 km etäisyydellä Haniasta, Samarian rotkoon johtavan reitin varrella on yksi syy tasangon tunnettuuteen. Nykyisin Omalos on useamman perheen asuinpaikka etenkin kesäaikana ja sen pienet hotellit ovat yhteen ryhmään keskittyneinä. Toisinaan jopa täynnä vaeltamassa olevia matkailijoita. Hotellien tavernoista voi löytää erinomaista kreetalaista ruokaa.
Omalos on suurin Länsi-Kreetan tasangoista. Se on myös puolivälin levähdyspaikka siirrettäessä lampaita keväisin ylös kesälaitumille ja syksyisin takaisin alas. Siellä myös viljellään viileässä ilmastossa viihtyviä hyötykasveja. Nykyisin Omalos on myös hyvin suosittu paikallisten asukkaiden lomanviettopaikka. Täällä kun voi nähdä talviaikana kristallinkirkkaassa auringonpaisteessa kylpevän, puolimetrisen lumen peittämän tasangon ja vuoret.
Tavanomaisena kesäpäivänä hotelleiden kahviloiden edustalla poikkeaa aamuvarhaisella joskus kymmenittäin linja-autoja, Samariaan aikovien tehdessä vielä täydennysostoksia tai istahtaessa hetkeksi kahvikupin äärelle. Maanjäristyksen aiheuttaman henkilövahingon vuoksi kaikkien rotkoon haluavien on allekirjoitettava omavastuu-ilmoitus.
…
Hanian suunnasta tuleva tie laskeutuu vuorten ylityksen jälkeen tasangolle.
Katso suurempi kuva.
Takana oikealla, vuorten välistä kulkee tie kohti Irinin rotkoa ja Sougian kylää.
Katso myös kuva Hanian rannikosta matkalta ylös vuorille, kohti Omalosia.
…
Omalosia halkova tie kulkee kohti siniharmaata Gingilos -vuorta ja Samarian rotkoa. Tässä eletään myöhäistä syksyä.
…
Viljava tasanko
Kautta aikojen Omalos on tunnettu viljavuudestaan ja siitä että se on kesälläkin rannikkoa viileämpi. Korkeus merenpinnasta vaihtelee 1 040 ja 1250 m:n välillä. Talvisin se saattaa peittyä puolimetriseen lumeen. Omalos oli aluksi heinää kasvava tasanko, karjan ja hevosten laidun. Nykyisin sitä viljellään huomattavasti monipuolisemmin.
Lampaita tasangolla on runsaasti, mikä näkyy paikallisten juustojen tarjontana.
Sfakian paimenet pitivät Omalosia menneinä aikoina laidunalueenaan ja esimerkiksi venetsialaiset valloittajat olivat jatkuvasti huolissaan laidunoikeuksista syntyneiden riitojen vuoksi. Sfakialaisten perheiden välisiä laidunalueriitoja on dokumentoitunakin noin 1500.
…
Tasanko on vuorten keskellä. Tämä kuva on otettu Samarian rotkon yläpuolisilta vuorilta. Katso suurempi panoraamakuva.
…
Omalos -nimi
Omaloksen nimi on erään tarinan mukaan muodostunut kun nymfi Néda synnytti Zeuksen Knossoksessa ja vei hänet Ida -vuoren luolaan. Nymfin napanuora irtosi navasta (ómphalos) Hanian läheisellä tasangolla. Tasankoa kutsuttiin sen jälkeen nimellä Omphalos. Onko sattuma että Zeuksen luolan edessä Idalla olevaa tasankoa kutsutaan nimellä Nida?
…
Omalos nähtynä Gingilokselta käsin. Kuvassa tasangon takaosassa oleva kukkula peittää taakseen hotelli/tavernakeskittymän. (Se näkyy hyvin myös karttasivun Google Earth -kartassa). Kukkulalla on turkkilaisaikaisia, kreetalaisten puolustajien käyttämiä rakennuksia. Haniasta tuleva tie laskeutuu tasangolle kuvan oikeasta yläosasta.
…
Vehreä Omalos
Omaloksella kasvaa myös endeeminen puu, Ambelitsia (Zelkova Cretica), jonka oksista läntisen Kreetan paimenet ovat kautta aikojen valmistaneet sauvansa. (Keski- ja Itä-Kreetan paimenet valmistavat sauvansa usein tammesta). Muutamia puita on Omaloksen kaakkoiskulmalla, Strifomadin/Psilafin rinteillä, vettä johtavan uoman tuntumassa. Puita löytyy myös ylempää Eligian vaikeakulkuisen rotkon ylärinteiltä. Puu on yksi Kreetan korkeimmilla paikoilla kasvavista puista; yli 1700 m.
Keväisin tasanko on kasvien harrastajien suosiossa, koska siellä löytyy lukuisia kiinnostavia lajeja. Endeemisistä esimerkiksi lumirajalta löytyy Crocus sieberi ja kevään ensimmäisiä kukkijoita, Scilla nana (ks. vuorten kukat -sivu).
Omalosin omenat löytävät usein paikan myös rannikon myymälöistä.
…
Omalos on monipuolinen viljelyalue. Pienet peltotilkut jakavat alueen ruutuihin. Vasemmalle kaartuva tie vie Sougiaan.
…
Omalosin sade- ja sulamisvedet katoavat maan sisään tasangon keskivaiheilla olevasta painanteesta. Tässä kuvassa painanne on vielä luonnontilassa, mutta nykyisin rakennettu tekoaltaaksi vedensaannin turvaamiseksi.
…
Näin pääset Omalosille
Haniasta on hyvä tie ja hyvä viitoitus Omalosille (38 km). Samaa tietä saavutaan myös Limnoupolisin vesipuistoon (lähellä Haniaa) sekä Samarian rotkolle, jonka Omalosin tasangon etelälaidalla olevalta lähtöportilta voi käydä vilkaisemassa alas huiman syvään rotkoon. Omalosille pääsee bussilla sekä Haniasta että Rethimnonista. Ne lähtevät liikkeelle varhain.
Lähellä Samarian porttia on myös polku ylös Gingilokselle, jonka harmaa silhuetti näkyy lähes kaikkialla Omalosilla. Polku lähtee parkkipaikkojen yläpuolella olevan ravintolan portaiden vierestä. Ravintolasta on myös paras näköala Samarian rotkoon. Autolla voi ajaa ylös ravintolan parkkipaikalle.
…
Iltahämärä syksyisen viileällä tasangolla. Lampaat löytävät vielä syötävää. Auringon laskettua taivas on tähtikirkas. Hajavaloa ei ole.
Lisätietoja:
Lähteet: Rackham, Moody: The making of the Cretan landscape.
Alueen esitteet ja kirjoittajan omat tasangolla tehdyt käynnit.
…