Perustietoja

Kreetan geologia

Kreetan saari sijaitsee noin 300 kilometrin päässä Afrikasta ja noin 100 kilometrin päässä Afrikan ja Euroopan mannerlaattojen yhtymäkohdasta. Afrikan mannerlaatta työntyy Euroopan mannerlaatan alle. Rajapinnassa tärähtelee usein ja näitä tärähdyksiä ja järistyksiä voi seurata lähes reaaliaikaisesti eri sivustoilta. Kreeta kuuluu geologisesti Turkin ja Peloponnesoksen välisellä alueella olevaan saariketjuun.

Kreetan vuoret ovat nousseet merestä 135-65 miljoonaa vuotta sitten ja useimmat rannikon rotkot ovat syntyneet kun vuorijonot ovat katkeilleet alle työntyvän Afrikan laatan nostaessa niitä ylös. Merenpohjan hiekka ja kivet sekä rotkon seinämiltä irronnut materiaali ovat vähitellen täyttäneet hyvin syvälle ulottuvat rotkojen halkeamat. Eroosio täyttää rotkoja koko ajan. Monissa kohdin voi nähdä ”hiekka– tai kivivirtoja”, jotka valuvat hitaasti kohti rotkon pohjaa.
Kreetan vuoret koostuvat pääasiassa triaskaudelta peräisin olevasta liuskekivestä, kiteisestä kalkkikivestä ja kalliosta. Tasangot ovat puolestaan enimmäkseen hiekkaa, kipsiä, savea ja kalkkikiveä. Ne ovat iältään vuoria nuorempia.

Geoturismi

Geoturismi on vaihtoehtomatkailua, joka voidaan lukea ekoturismin piiriin. Geoturismi (tai geomatkailu) pyrkii kokoamaan geologiasta ja ylipäätään maankuoreen liittyvistä ilmiöistä kiinnostuneita harrastajia yhteen. Se pyrkii järjestämään opastettuja retkiä ja merkitsemään kohteita, joissa voidaan silmämääräisesti havaita merkkejä geologisista tapahtumista. Geoturismi pyrkii suojelemaan ja säilyttämään olemassaolevaa luontoa ja suhtautuu paikallisiin yhteisöihin ja niiden luontaiseen kehitykseen tukemalla niitä omalla toiminnallaan.

Geoturismi tukee osaltaan kestävää kehitystä, matkailua ja luonnontieteiden opetusta.

Geoturismiin liittyviä kohteita on merkitty runsaasti myös Kreetalla. Mm. Vain niemen, sekä Georgioipolin niemen kärjessä on merkittyjä kohteita. Suurin alue on Psiloritisin geopuistoalue.

Geopuistot

Geopuistot on globaali, UNESCOn alainen organisaatio. Geopuisto on erityisen runsaasti geologisia kohteita sisältävä alue.
Geopuistoihin kuuluu myös maailman pohjoisin, Rokuan geopuisto Suomessa.
Kreetalla geopuistoksi on merkitty mm. Psiloritisin geopuisto.
Sen interaktiivisen esittelyn löydät täältä.
Geopuistojen maailmanlaajuinen sivusto löytyy täältä.

Lähteet:
Wikipedia
http://www.europeangeoparks.org/?page_id=168
Ecoturistic Guide of Sitia Nature Park
Vierailu geopuistoalueilla.


 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *