Maanjäristykset Kreetalla
Kreeta sijaitsee alueella, jossa Afrikan mannerlaatta työntyy Euroopan alle. Laattojen raja merenpohjalla kulkee alle 100 km etäisyydellä Kreetan eteläpuolella.
Kreetalla tärisee joitakin kertoja vuodessa. Viimeisin tätä kirjoitettaessa oli 25.1.2017, Vain niemen kärjessä (Koillis-Kreeta), 59 km syvyydessä ja voimakkuudeltaa 5,2 magnitudia. Se tuntui koko saarella, muttei aiheuttanut tiettävästi mitään vahinkoja.
Esimerkiksi Rethimnonin kaupunkia maanjäristysten ei tiedetä koskaan tuhonneen. Kreetalla ei esiinny laavapurkauksia, vaan ne ilmenevät pohjoisemmalla alueella (katso oheinen piirros).
Tämän kirjoittaja ei ole koskaan kokenut Kreetalla maanjäristystä, vaikka siellä jaksottain vietetty aika on yhteensä yli vuoden pituinen.
Toisaalta saarta murjoneet suurimmat maanjäristykset historiassa ovat kallistaneet lähes koko saarta leveyspiirien suunnassa. Myös saaren kallio/maaperässä on nähtävissä suuria siirtymiä. Yksi merkittävä, rantakallioiden siirtymästä johtuva löytö on tehty Kalivesin tienoilla. Sieltä sukeltajat löysivät luolan suun, joka oli painunut aikanaan veden alle ja sulkenut sisällä olevat eläimet ansaan. Luolasta löytyi mammutille ja tiikerille kuuluvia luita. Luolan paikkaa ei ole paljastettu.
Globaali, reaaliaikainen maanjäristyksistä ilmoittava sivusto on esim. tämä.
Alla Wikipedian kuva Kreetan ympäristön vyöhykkeistä.
Alla Kosin maanjäristyksen tietokantaruutu 21.7.2017