Karnevaalit

Rethimnonilainen karnevaali

Klikkaa tästä karnevaalimusiikki soimaan….

Kreeta.info by /juhani
Kuvat: Liisa Sirkiä

Päivitetty 26.02.2017

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Nea TV:n reilu nelituntinen lähetys vuoden 2013 karnevaaleista

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
Historia

   Sata vuotta sitten joukko aktiivisia rethimnonilaisia päätti tuoda väriä kaupunkilaisten arkeen ja järjestivät ensimmäiset karnevaalit vuonna 1914. Rethimnonin karnevaalit täyttävät siis vuonna 2014 sata vuotta. Ensimmäisten karnevaalien jälkeen tapahtuma alkoi kasvaa vuosi vuodelta ja muodostui sitten omaksi organisaatiokseen, joka järjestää nykyisin useiden kymmenien ryhmien ja karnevaalivaunujen kulkueen läpi Rethimnonin kaupungin. Karnevaalien yksi tapahtuma on aarteenmetsästys, joka myös juontaa juurensa karnevaalien alkuaikoihin. Nykyisin aarteenmetsästys on kolmesta eri aarteesta koostuva, vihjeisiin perustuva kätkön löytökilpailu. Lapsille, yläasteikäisille ja aikuisille on omat aarteenmetsästyksensä.
Aikuisten kisaan osallistutaan karnevaalijoukkueittain koko kaupungin alueella. Voittajajoukkue järjestää seuraavan vuoden aarteenetsinnän ja niihin osallistuvien joukkueiden bileet. Lapsille järjestetään aarteenmetsästys urheiluhallissa ja yläasteikäisille vanhassa kaupungissa. Heidän aarteenetsintätraditionsa aloitettiin reilut 10 vuotta sitten. Aikuisille ja yläasteikäisille annettavat vihjeet perustuvat kaupungin ja sen historian tuntemiseen. Karnevaaalijoukkueet kisaavat aarteenetsinnässä aivan tosissaan. Tuon aarteen etsinnän kautta luotiin vuonna 1990 joukkueet, jotka nykyisin esiintyvät kulkueessa yhtenäisiin asuihin pukeutuneena ja yhteisen teeman, rekvisiitan tai karnevaalivaunujen kanssa. Joukkueiden muodostaminen nosti karnevaalitapahtuman uuteen kukoistukseen.
Vuonna 1993 Rethimnonin kaupunki päätti ryhtyä tukemaan tätä tapahtumaa. Nykyisin hyvin organisoitunut tapahtuma tunnetaan nimellä  
Rethemniotiko Karnavali (kreikaksi Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι, nykyisin myös Ρεθεμνιώτικο, to Καρναβάλι της Κρήτης).

Karnevaalit Kreetalla

Kreetalla karnevaalikulkueita järjestetään Rethimnonin lisäksi pienimuotoisemmin ainakin Ierapetrassa, Agios Nikolaoksessa, Paleohorassa, Kalivesissa ja Haniassa. Lisäksi erilaisina versioina monissa kylissä. Rethimnonissa karnevaaliaika alkaa kolme viikkoa ennen varsinaista karnevaalia. Kolmen viikon aikana on erilaisia tapahtumia päivittäin. Karnevaaliaika riippuu pääsiäisen päivämäärästä. Karnevaalisunnuntaita seuraava päivä on nimeltään puhdas maanantai, jolloin alkaa paastonaika. Myös laskiainen (Tsiknopempti) on sekä Kreetalla että muualla Kreikassasuuri juhlintapäivä. Rethimnonin karnevaalit ovat Kreetan karnevaaleista suurimmat, koko Kreikan karnevaaleista kolmanneksi suurimmat. Ainakin Hanian, Paleohoran ja Rethimnonin karnevaaleja on voinut seurata netti-tv:stä.

Rethimnonin karnevaalit 100 vuotta 2014

Vuoden 2014 karnevaalien teema keskittyi 100-vuotiseen historiaan ja ihmisten haluun nähdä harmaiden aikojen takaa kirkkaampia värejä ja uutta alkua. Tänä vuonna Rethimnonissa juhlitaan kreetalaisten kykyä selvitä koettelemuksista aina uudelleen voittajina. Se tapahtuu huumorin, kannanottojen, laulun ja symbolisten esitysten välityksellä. Kaupunginjohtajan 2012 pitämästä puheesta otettu lainaus kuvastaa hyvin karnevaalien tunnelmaa: ”Tänä vuonna seilaamme Odysseian lailla Ithakaan, huolimatta seireenien lumoavasta kutsusta, kyklooppien julmuudesta ja jumalien mielivallasta”.

 

Lisää tietoa karnevaaleista:

Karnevaalien viralliset sivut.
Karnevaalien facebook -sivut.
Karnevaalit 100 vuotta, e-kirja (runsaasti kuvitettu, kreikankielinen)

Mikäli haluat lukea karnevaaliartikkelit (runsaasti kuvitettu) Kreeta -lehdistä, löydät ne alta:
Karnevaalit 2013
Karnevaalit 2012
Karnevaalit 2011

Vuoden 2014 joukkueiden puvut löytyvät täältä.
• Puvustus 2014

Osallistujalista ja joukkueiden tiedot vuonna 2017.

Kaa
1 Response

  1. Eeva sanoo:

    Värikkäät karnevaalit. Oi jospa oisn saanut olla mukana.