Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta. Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Ierapetra,

Euroopan eteläisin kaupunki

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 03.05.2016

 

Hotellin Ierapetrasta löydät Trivagon vertailun pohjalta täältä.

Ierapetra on Euroopan tärkeä varhaisten vihannesten ja hedelmien tuottaja. Ierapetran kaupunki on ehkä vähiten tunnettu Kreetan kaupungeista, vaikka alue on eteläisin ja myös Euroopan aurinkoisin. Tuntemattomuus on paljolti seurausta alueen elinkeinorakenteen painottumisesta turismin sijasta kasvinviljelyyn. Huolimatta aurinkoisesta, lähes sateettomasta ilmastosta ja lämpimistä talvista (harvoin alle +12 °C), sekä Kreetan pisimmästä hiekkarannasta, ei turismiin panostaminen ole nostanut suosiotaan alueella. Paikallinen väestö näkee kasvinviljelyn olevan parempi elinkeino. Olosuhteet olisivat otolliset kummallekin elinkeinolle.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
9.0/10
Perheille
9.0/10
Pariskunnille
8.0/10
Huvittelijoille
8.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
6.0/10
Liikunnallisille
6.0/10
Historiaa etsiville
3.5/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.

Yli 1300 hehtaaria kasvihuoneita

Kun Ierapetraan saapuu, kaupunki näyttää pikemminkin kasvisten tuotantoalueelta kuin turistikohteelta. Mutta ensivaikutelma muuttuu pian kaupunkiin saavuttaessa. Kaupunkia ympäröivillä vuorilla ja rannan tuntumassa kasvihuoneita on silmänkantamattomiin ja niiden mukana kaupunkiin lyö leimansa viljelyä avustava toiminta: tavara-autot, materiaalitoiminnot, varastot ja huoltopalvelut.
Ierapetran kasvihuoneet näkyvät hyvin laskeuduttaessa lännestä kohti kaupunkia.


Ierapetrassa voi elää keskellä tavallista kreetalaista elämänmenoa ilman turistipyydyksiä.


Täällä kuten kaikkialla muuallakin Kreetalla, vanhat miehet istuvat tavernoissa vakiopaikoillaan keskellä kiivasta kaupungin elämää. Eivätkä he näytä siltä että heidän rauhaansa voisi millään rikkoa. Turistille kaupunki tarjoaa näköalan jota ei voi sanoa turismin pilaamaksi.Minareetti ja kaupunkilaisten vesilähde menneiltä ajoilta.


Ierapetrassa voi viljellä ympäri vuoden


Siksi alue on koko Euroopan tärkeimpiä varhaisten hedelmien ja vihannesten tuottajia. Kaupunki ei näytä kreetalaiselta perustaajamalta muutoin kuin rakennusten ja luonnon perusteella arvioimalla. Ja tietenkin kahviloissa istuvista miehistä päättelemällä. Kaikki toiminta näyttää keskittyvän erilaisiin viljelytoimintoihin.

Minolaisia kaivauksia, kirkkoja, luostareita ja vanha kaupunkikin löytyy, mutta kaikesta näkee ettei turismiin panosteta kuten muualla Kreetalla. Täällä kasvatetaan ruokaa Kreetalle ja Eurooppaan.


Jos haluaa tutustua kreetalaiseen tekemisen kulttuuriin ja kreetalaisittain kiireiseen kaupungin hyörinään lähes turistivapaalla alueella, Ierapetra on hyvä
valinta.


Tässä talossa majoittui Napoleon.

Merirosvon perustama kaupunki

Ierapetra on tunnettu kautta Kreetan historian. Sen nimi oli alunperin Cyrbas, perustajana toimineen merirosvon mukaan. Nimi vaihtui vuosisatojen kuluessa: Cyrbas, Kamiros, Pytna, Ierapytna ja tänään Ierapetra. Strateginen sijainti Kaakkois-Euroopassa on pitänyt kaupungin kehittyvänä ja voimistuvana. Muinainen Ierapetra eli voimakkainta kauttaan parinsadan vuoden aikana ennen ajanlaskun alkua, jonka päätteeksi se tuhottiin, siitäkin huolimatta että kaupunki tunnettiin Kreetan vahvimpana puolustautujana lähinnä roomalaisia vastaan. Kaupungin myöhempi, bysanttilainen historia päättyi saraseenien aiheuttamaan tuhoon 828 jKr.

Uusi kanava kaupungin laidalla.


Uudelleenrakentaminen tehtiin jälleen lähinnä merirosvouksen tarpeita ajatellen

Erikoinen Chrissin saari sijaitsee kaupungin edustalla, reilut 10 km kaupungista etelään. Se on yksi Kreetan asumattomista saarista. Saaren pituus on 5 km ja sen keskikorkeus vain 10 m, mikä on poikkeuksellinen lukema Kreetalla. Vaikka ihminen on asunut saarella jo minolaiselta ajalta lähtien, se on säilynyt hyvin koskemattomana. Luonto onkin saaren todellinen nähtävyys. Siksi se on myös Euroopan Unionin suojeluksessa. Kesäkuussa 1798 Napoleonin laivasto ankkuroitui Ierapetraan matkallaan Egyptiin. Ierapetralainen perhe majoitti Napoleonin taloon joka on edelleen osittain olemassa vanhan kaupungin alueella. Talossa voi vierailla turistiaikaan.
….


..
Erilainen Kreeta-kokemus

Ierapetraan saapuminen on vaikutelmaltaan samanoloinen kuin ajaisi suomalaiseen kaupunkiin teollisuustaajaman läpi. Tavaraa ja varastoja sekä kauppaan ja palveluihin erikoistuneita yrityksiä on kadut täynnä. Vasta vanha kaupunki ja rannan kadut sekä keskustan ympäristö rauhoittuu ja ajatukset palaavat perinteiseen kreetalaiseen kaupunkiin. Turistina siellä saa olla ilman rihkamakulttuuria tavallisen kaupungin arkipäivän keskellä. Tästä syystä Ierapetra tuntuu jollakin merkillisellä tavalla puoleensavetävältä.

Katso suurempi kuva.

Kaupungin museo.
Pääsiäisyön kirkko kaupungin keskustassa.

Laiva Chrissin saarelta saapuu satamaan.

Rantakadulla on perinteisiä tavernoja ja kahviloita.


Lisätietoja:– VARAA HOTELLI Ierapetrasta.Hotellin Ierapetrasta löydät Trivagon vertailun pohjalta täältä.

– Ierapetran viralliset interentsivut: www.ierapetra.gr

Lähteet:
– Ierapetran websivut
– Tutustuminen kaupunkiin

Muista jakaa mielipiteesi Ierapetrasta alla oleviin kommentteihin!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *