Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Kapsan
(Pervolakian) rotko

by kreeta.info / Juhani
Päivitetty 10.12.2011

Itäisen Kreetan rotkoihin lukeutuva Kapsa on saanut nimensä  rotkon suulla, aivan maantien tuntumassa, kalliokielekkeellä sijaitsevan luostarin mukaan. Rotko on eräs parhaiten merkityistä  Kreetalla. Lisäksi se on hyvin helppo löytää. Lähimmistä  suuremmista kylistä, Analipsistä ja Makrigialosista  löytyy yösija ja ruokapaikat, eikä matkaa rotkolle ole  itään suuntautuvaa tietä kuin reilut 10 kilometriä.
Viereisessä kuvassa Kapsan luostari kalliorinteen päällä. Sen vasemmalta puolelta lähtee rotkopolku välittömästi  tien kyljestä.
Varsinainen rotko päättyy 3,5 km jälkeen Pervolakian kylään.

Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.
Rotkon monimuotoinen reitti kulkee hyväpintaisena polkuna alussa rotkon pohjalla ja nousee sitten kulkemaan pääosin rinteillä, rotkon molemmilla seinämillä. Jyrkimmissä irtosorakohdissa on vaijerikaide, mikä antaa hyvän turvallisuuden muutoin haasteellisissa paikoissa.


Seinämiin on merkitty muutamiin kohtiin matka, joka on jäljellä rotkon päätepisteeseen, Perivolakian kylään. Samoissa paikoissa on kivistä rakennetut istuimet, usein viileässä varjokohdassa.


Alkuosa rotkosta nousee lähes koko ajan. Muutama lyhyt laskeutuminen ennen seuraavaa nousua on kyllä tarjolla, mutta muutoin levähtämiseen tulee tarvetta melko usein, koska nousut ovat tavanomaisia portaita jyrkempiä ja askeliin tulee pituutta, kun yrittää astua pitävältä kiveltä toiselle. Polku on hyvin ylläpidetty ja rakennettu.Kapsan rotkossa nousua riittää. 3,5 kilometrin kokonaispituudesta noin kaksi kilometriä noustaan paikoitellen jyrkästikin, joskus käsin kiviin tukeutuen. Teräväkulmaiset kivet antavat paikoin luonnon muovaamat kädensijat joihin tarttua. Veitsenterävät kivipinnat on syytä huomioida – haavoja tulee ilman suojahansikkaita helposti. Jalkalihakset on myös oltava kunnossa rotkoon lähdettäessä. Horjuvin jaloin ei matka jyrkimmissä kohdissa ole turvallista.
Rotkossa kohtasimme myös kovia tuulenpuuskia, jotka kovimmillaan horjuttivat polulla kulkiessa. Paikoin joutui niiden vuoksi ottamaan seinämästä tukea.  Joidenkin kalliopaasien kohdalla voimakas puuska suorastaan löi päin kulkijaa.


Rotko päättyy Pervolakia –nimiseen kylään (joissakin kartoissa Perivolakia), joka on unelias, pieni ja idyllinen kylä. Kylässä on kahvila, joka siestan aikaan sinne saapuessamme oli kiinni. Yhtään ihmistä ei myöskään näkynyt. Ennen kylää, rotkon vasemman rinteen päättyessä, sen päällä on vanha kylä, nyt jo lähes asumaton.

Kapsan rotkon päätepiste hiukan kauempaa. Rotko on koko matkan rosoisten kivien koristelema.Rotkon päättyessä kyläläiset ovat halunneet ohjata kulkijat oikeaan suuntaan. Alin ”Road” -teksti ei tuonut meille ainakaan selkeää tietä takaisin.

Pervolakian kylän keskustassa on kyltti jossa lukee todennäköisesti: ”Tie Kapsaan ainoastaan jalkaisin”.  Siitä kulkija ohjataan sitten parin tienpintaan maalatun merkinnän avulla ylös putkilinjaa pitkin, vuoren kyljessä kulkevalle soratielle.
Ehkä helpoin (ja varmin) tapa on mennä rotko takaisin lähtöpaikalle tai ottaa kylästä autokyyti. Itse yritimme jalkaisin takaisin lähtöpisteeseen tuota nuolin opastettua sorateitä pitkin. Vaaleansinisten merkkien ja yhden tumulin ohjaamana päädyimme korkealle, alas kohti maantietä laskeutuvalle rinteelle. Alasmeno vierivillä irtokivillä kesti yli kaksi tuntia ja vei viimeisetkin voimanrippeet. Ehjinä kuitenkin selvisimme, vaikka joka askel piti suunnitella erikseen vierivillä irtokivillä jyrkässä rinteessä.


Syyskuun alussa vaeltamamme Kapsa on kaunis ja monimuotoinen. Voi vain kuvitella miten paljon kukkivia puita ja pensaita siellä kevätaikaan onkaan. Ehkä nimenomaan kevät on vaeltamiselle suositeltavin ajankohta.

Kokemukseemme liittyi lisäksi alussa lähes 40 asteen lämpötila. Meiltä kahdelta kului vettä viitisen litraa vaeltaessamme rotkon ylös ja  kiertotien takaisin eli n. 10 km. Rotkossa ei ole mahdollista vesivarojen tankkaukseen. Rotkon alkupisteessä, asvalttitien toisella puolen, parkkipaikalla on kivinen ranta.  Siinä pystyi kastautumaan hikisen vaelluksen jälkeen.


Tämä ”muistomerkki” kertoo kengästä, jollaisella mihinkään vaellukseen ei pitäisi lähteä.

Kapsan rotko polveilee keskellä kreetalaista vuorimaisemaa. Sen kalliopintojen muodoissa on runsautta ja korkeimmillaan seinämät kohoavat hyvin korkealle. Rinteillä kulkeva polku avaa näkymiä alas purouoman pohjalle. Alkuvaiheessa vaellusta takana siintää Libyan meri autereisen sinisenä.

Lisätietoja:

Varaa HOTELLI läheltä Kapsan rotkoa.
(Hotellit Makrigialosissa ja Analipsissä, 10 km länteen Kapsan rotkosta).

Rotkon kokonaispituus: 3.5 km
Kokonaisnousu noin 500 m
Rotkosta on löydetty 14 endeemistä ja useita harvinaisia kasvilajeja.
Juomavesi ja ruoka otettava mukaan koko matkalle.
Kylän taverna/kahvila ei ole välttämättä auki.
Veden kulutus syyskuun kovalla helteellä 2,5 l edestakaisin / henkilö.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *