Perustiedot

Vaelluspolku
Elafonisi – Paleochora

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 10.09.2016

 

   Vaelluspolku Elafonisista Paleochoraan on kohtuullisen vaativa, yli 10 kilometrin vaellus muutamien satojen metrien korkeuseroja sisältävillä, Libyanmereen laskeutuvilla, komeilla vuorenrinteillä. Tässä kuvattu vaellus voidaan tehdä molempiin suuntiin. Paleochorasta lähdettäsessä voidaan käyttää hyväksi laivaa, joka vie matkaajat Elafonisiin aamupäivällä. Elafonisissa on myös majoitustilaa, jolloin laguunipäivät voi yhdistää vaellukseen. (Katso aikataulut  lisätiedoista sivun alaosassa).
Vaellus sopii kunnostaan huolehtineille, hyvillä vaellusjalkineilla varustetuille ja henkilöille, joilla ei ole huimausta tai korkean paikan kammoa. Käsiä suojaavat käsineet ovat hyvä lisävaruste muutamissa kohdissa.

Olosuhteet reitillä
   Tämä vaellus sisältää upeaa, tasaista polkua, pehmeässä hiekassa taivaltamista, kivikkojen ylityksiä sekä käsin tukemalla melko jyrkkien nousujen ja laskujen suorittamista. Kiipeilyä reitillä ei ole, mutta irtosorassa jyrkkien polkujen laskeutuminen tai nousu kiviltä kiville voi olla haastavaa ilman kunnollisia vaelluskenkiä. Kivikoissa on äärimmäisen teräviä kivipintoja ja monissa paikoissa joutuu ottamaan tukea käsin, joten suojaavat käsineet ovat hyvät olemassa.
   Reitillä on upeita pinjametsiköitä ja hiekkaisia ja yksinäisiä rantoja, joissa voi rankan vaelluksen aikana käydä kastautumassa. Viime vuonna (2011) pinjamesiköitä on siivottu siellä majoittuneiden telttailiijoiden jäljiltä. Samoin on tuotu pinjametsikön levähdyspaikoille penkkejä. Koko reitillä on E4 -viitoitus, joka tosin on käytetyimmistä poluista joskus hiemen sivussa. Joten niitä ei aina kannata joka paikassa orjallisesti seurata.

Laguunin rannalta lähtevä E4 -polku alkaa mukavana, helppona ja selkeänä reittinä, kun lähtee aivan rantaa pitkin etsimään polun päätä.


Kilometrin jälkeen alkaa kivikkoinen osuus ja sieltä reitin löytäminen vaatii joskus hiukan etsintää. Kuitenkin polku kulkee meren äärellä, vuoren juurella, joten eksyminen on mahdotonta. Teräsverkkoaita on parasta ylittää aivan rannan lähellä olevaa reittiä pitkin (oikeanpuoleisin kuva ylhäällä). Kivikkoa riittää puolituntisen matkan verran.


Reitti kiertää kaarevaa merenrantaa, jolloin lähes koko ajan koko reitti on näkyvissä. Kuvassa oikealla rinteessä sen puolivälissä häämöttää pieni kappeli, jonka ohi reitti kulkee. Siellä on reitin ainoa vesipiste (epävarma – riippuu vuodenajasta). Kappelilta lähtee soratie, jonka kautta voi oikaista hiukan loppumatkaa vuoren yli, mikäli tarvetta siihen tulee (näkyy kuvassa).

Pitkät hiekkaiset rannat houkuttelevat viipymään ja uimaan. Tavanomaisena päivänä polun kulkee 10-20 henkeä, joten aivan yksinäinen ranta ei aina ole.

Pienen kappelin lähelle päästyä, avautuu aivan uusi näkymä kohti Elafonisia (vasemmalla). (Katso suurempi kuva).

Kappelin luona on yksi harvoista varjopaikoista. Melkein koko matka kuljetaan auringon paahteessa. Polkua eteenpäin kuljettaessa löytyy vesipiste (melko huomaamattomasti merkitty. Piste on reilut 50 metriä polulta ylös).


Reitillä on huikean paljon upeita näköaloja, mutta myös pieniä ihmeitä jalkojen juuressa. Erityisesti kivistä ja geologiasta kiinnostuneille reitti tarjoaa paljon uutta nähtävää.

Lisätietoja:

– Vaellusaika Paleochoraan, sen läntisimmälle rannalle, jossa on taverna (taksin tilausmahdollisuus) 3,5-6 tuntia.
– Mainittua reittiä vastaava vaellusmatka on noin 10,5 km.
– Nousua yhteensä koko matkalla 350 m.
– Laskua yhteensä koko matkalla 360 m.
– Vesi on tärkein varuste. Sen puute tuo kuumilla rinteillä helposti suuria ongelmia. (Kappelin luona vesipiste on epävarma).
– Kuumilla keleillä veden kulutus voi olla 2-3 litraa/henkilö.

Majoitus
Elafonisissa läheltä E4 -reitin alkua voi majoituksen varata täältä.
Samalla voi hyödyntää aikaa myös Elafonisin laguunissa.

Vaelluksen aikataulusuunnittelu:

Elafonisi-Paleochora.
Elafonisista kannattaa lähteä liikkeelle aikaisin aamulla, jotta päivän kuumin hetki ei rasita heti alussa.
Paleochorasta takaisin voi tulla joko samaa polkua tai sitten taksilla. (Hinta noin 70-80 euroa vuonna 2010).
Mikäli majoitut Paleochorassa, laiva (ei kulje kovilla tuulilla) lähtee Paleochorasta Elafonisiin noin klo 10.00 (kylän itäpuolen laituri). Tällä tavoin pääsee tosin aloittamaan vaelluksen päivän jo lämmetessä, mutta
toisaalta polun pää lähtee aivan laivalaiturin kupeesta Elafonisissa.

Paleochora-Elafonisi
Mikäli lähdet Paleochorasta polulle, kylästä on usean kilometrin matka viimeisen uimarannan tuntumassa olevalle tavernalle, jonka jälkeen noustaan soratietä mäelle, ja sieltä alas polulle. Vaelluksen jälkeen voit palata takaisin Paleochoraan laivalla. Lähtöaika  Elafonisista on noin klo 16,00, joten jos siihen mennessä olet laiturilla, pääset helposti takaisin Paleochoraan. Katso  laiturin sijainti karttasivulla. (Laiva ei liikennöi kovilla tuulilla).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *