Perustiedot

Vaelluspolku
Elafonisi – Paleochora

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 04.10.2022

 

   Vaelluspolku Elafonisista Paleochoraan on kohtuullisen vaativa, yli 10 kilometrin vaellus muutamien satojen metrien korkeuseroja sisältävillä, Libyanmereen laskeutuvilla, komeilla vuorenrinteillä. Tässä kuvattu vaellus voidaan tehdä molempiin suuntiin. Paleochorasta lähdettäessä on voitu aiemmin (ennen Covidia) säännöllisemmin käyttää hyväksi laivaa, joka vie matkaajat Elafonisiin aamupäivällä ja takaisin iltapäivällä. Elafonisissa on myös usein täyteen buukattua majoitustilaa, jolloin laguunipäivät voi yhdistää vaellukseen. (Katso aikataulut  lisätiedoista sivun alaosassa).
Vaellus sopii kunnostaan huolehtineille, hyvillä vaellusjalkineilla varustetuille ja henkilöille, joilla ei ole huimausta tai korkean paikan kammoa. Liikuntakyvyn tulee olla normaali. Käsiä suojaavat käsineet ovat hyvä lisävaruste muutamissa kohdissa. Kuumalla säällä reitti on erittäin kuuma ja vettä tarvitaan runsaasti. Covid-vuosien aikana reittiä on merkitty paremmin ja polulta poikkeaminen vahingossa on vähäisempää.

Olosuhteet reitillä
   Tämä vaellus sisältää upeaa, tasaista polkua, pehmeässä hiekassa taivaltamista, kivikkojen ylityksiä, ahtaissa kivien väleissä etenemistä sekä käsin tukemalla melko jyrkkien nousujen ja laskujen suorittamista. Kiipeilyä reitillä ei ole, mutta irtosorassa jyrkkien kohtien laskeutuminen tai nousu kiviltä kiville voi olla haastavaa ilman kunnollisia vaelluskenkiä. Kivikoissa on äärimmäisen teräviä kivipintoja ja monissa paikoissa joutuu ottamaan tukea käsin, joten suojaavat käsineet ovat hyvät olemassa.
   Reitillä on upeita pinjametsiköitä ja hiekkaisia, yksinäisiä rantoja joissa voi rankan vaelluksen aikana käydä kastautumassa. Pinjametsiköihin ja niiden rannoille tulee auringonottajia yläpuolisen vuoren juurella olevien pikkuteiden kautta. Kännykässä ei aina löydy kenttää.
Koko reitillä on E4 -viitoitus.


Lähtö polulle rannan tuntumassa. Takana Elafonisin saari ja ranta.

Elafonisin laguunin rannalta lähtevä E4 -polku alkaa mukavana, helppona ja selkeänä reittinä, kun lähtee ensin laguunilta vesirajan tuntumassa kulkien etsimään polun päätä. Luonnonsuojelualueella on tehty paljon suojausaitauksia.


Kilometrin jälkeen alkaa kivikkoinen osuus ja sieltä reitin löytäminen vaatii joskus hiukan etsintää. Kuitenkin polku kulkee meren äärellä, vuoren juurella, joten eksyminen on mahdotonta. Teräsverkkoaidan läpi pääsee polkumerkkejä seuraamalla (oikeanpuoleisin kuva ylhäällä). Kivikkoa riittää puolituntisen matkan verran.


Reitti kiertää kaarevaa merenrantaa, jolloin lähes koko ajan koko reitti on näkyvissä. Kuvassa takana oikealla rinteessä, sen puolivälissä häämöttää pieni kappeli, jonka ohi reitti kulkee. Siellä on reitin ainoa vesipiste (epävarma – riippuu vuodenajasta). Kappelilta lähtee soratie, jonka kautta voi oikaista hiukan loppumatkaa vuoren yli, mikäli tarvetta siihen tulee (näkyy kuvassa).

Pitkät hiekkaiset rannat houkuttelevat viipymään ja uimaan. Tavanomaisena päivänä polun kulkee 10-20 henkeä, joten aivan yksinäinen ranta ei aina ole.

Pienen kappelin lähelle päästyä, avautuu aivan uusi näkymä kohti Elafonisia (vasemmalla). (Katso suurempi kuva).

Kappelin luona on yksi harvoista varjopaikoista. Melkein koko matka kuljetaan auringon paahteessa. Polkua eteenpäin kuljettaessa löytyy epävarma vesipiste (melko huomaamattomasti merkitty. Piste on reilut 50 metriä polulta ylös).


Reitillä on huikean paljon upeita näköaloja, mutta myös pieniä ihmeitä jalkojen juuressa. Erityisesti kivistä ja geologiasta kiinnostuneille reitti tarjoaa paljon uutta nähtävää.

Lisätietoja:

– Vaellusaika Paleochoraan, sen läntisimmälle rannalle, jossa on taverna (taksin tilausmahdollisuus) 3,5-6 tuntia.
– Mainittua reittiä vastaava vaellusmatka on noin 10,5 km.
– Nousua yhteensä koko matkalla 350 m.
– Laskua yhteensä koko matkalla 360 m.
– Vesi on tärkein varuste. Sen puute tuo kuumilla rinteillä helposti suuria ongelmia. (Kappelin luona vesipiste on epävarma).
– Kuumilla keleillä veden kulutus voi olla 2-3 litraa/henkilö. Tuolloin vaellus on jo riski.

Majoitus
Elafonisissa läheltä E4 -reitin alkua voi majoituksen varata täältä.
Samalla voi hyödyntää aikaa myös Elafonisin laguunissa.

Vaelluksen aikataulusuunnittelu:

Elafonisi-Paleochora.
Elafonisista kannattaa lähteä liikkeelle aikaisin aamulla, jotta päivän kuumin hetki ei rasita heti alussa.
Paleochorasta takaisin voi tulla joko samaa polkua tai sitten taksilla. 
Mikäli majoitut Paleochorassa, laiva (ei kulje kovilla tuulilla) lähti Paleochorasta Elafonisiin noin klo 10.00 ennen Covid-vuosia (kylän itäpuolen laituri). Laivan tulevat aikataulut toistaiseksi ei tiedossa.

Paleochora-Elafonisi
Mikäli lähdet Paleochorasta polulle, kylästä on usean kilometrin matka viimeisen uimarannan tuntumassa olevalle tavernalle, jonka jälkeen noustaan soratietä mäelle, ja sieltä alas polulle. Vaelluksen jälkeen voit palata takaisin Paleochoraan laivalla (Covidin jälkeinen liikennöinti ei tiedossa). Lähtöaika  Elafonisista on ollu aiemmin noin klo 16,00, joten jos siihen mennessä olet laiturilla, pääset helposti takaisin Paleochoraan. Katso  laiturin (rikkoutunut 2022) sijainti karttasivulla. (Laiva ei liikennöi kovilla tuulilla).

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *