Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Mesavlia
(Deliana)

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 28.06.2012

Mesavlia on yksi Kreetan helpoimmista rotkoista. Se tunnetaan myös Delianan rotkon nimellä. Se sijaitsee Paleochoran tien tuntumassa ja on siten saavutettavissa helposti Hanian lomarannikolta käsin. Rotkon erikoisuus on sen läpi kulkeva kapea soratie, jota voi ajaa myös autolla. Se merkitsee myös sitä, että vain lyhyitä matkoja jalkaisin kulkemaan kykenevälle rotko mahdollistaa tutustumisen kreetalaiseen perusrotkoon. Mesavliassa näet kaikki tyypilliset rotkojen peruspiirteet.


Mesavlia on paitsi kallioinen, myös vihreä rotko. Osa kapealla soratiellä taivallettavasta matkasta kulkee puiden varjossa. Juuri ja juuri henkilöautolla ajettavan tien laidassa kulkee kuiva puronuoma, joka täyttyy vain talven sateista.

 
Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.Pohjoisen suunnasta lähestyttäessä rotko näyttää tältä. Mutkitteleva tie vie läpi viljelysten ja oliivilehtojen rotkon levähdyspaikalle.
Tästä suunnasta rotko on helpompi tavoittaa autolla. Reitti Paleochoran tieltä rotkon suulle kulkee useiden kylien kautta, esimerkiksi Zimbragosin ja Gra Keran. Muita reittejä on useita.Levähdyspaikka, vesipiste ja toiletit ovat rotkon pohjoispäässä. Vesipisteessä voi tankata juomavettä. Kuvat syyskuulta.


Portti pitää lampaat ja vuohet omilla laitumillaan. Tästä alkaa varsinainen rotko.


Mesavlia on vehreydessään kaunis. Kelvollinen soratie tuo tänne myös maastopyöräilijöitä.


Korkeat kallioseinämät ympäröivät kulkijaa, mutta myös avarat näkymät ovat tyypillisiä tällä noin kolmen kilometrin matkalla.
Myös hanhikorppikotkat pesivät täällä.


Lampaat, vuohet ja perhoset kohtaavat vaeltajia. Yksityiskohtia on paljon tarkasteltavaksi.


Avarat näkymät ovat vastakohta kapeille, kasvillisuuden verhoamille rotko-osuuksille.


Mesavlionin rotkon suun tuntumassa ja sen eteläpäässä, soratien varressa on kappeli.


Etelästä Mesavlian kylän suunnasta tie laskeutuu kapeana ja jyrkkänä rotkoon. Ei suositeltava henkilöautolle.


Plataanipuiden varjostamalla reitillä.Lisätietoja:
Rotkon pituus n. 3 km
Nousua ja laskua tiellä yhteensä alle 200 m.
Vesipiste rotkon pohjoispäässä.
Rotkon voi ajaa läpi autolla (mieluiten maastokelpoinen).Nähtävyyksiä lähellä rotkoa:
Neitsyt Marian luostari ja luostarikirkko Gra Keran kylässä.

Rotkoon pääsee Paleochoran tieltä omalla autolla tai linja-autolla Haniasta tai Paleochorasta käsin (katso aikataulu tästä).
Rotkoon pääsee jalkaisin helpoimmin Mesavlian kylän kohdalta. Tien varressa on viitta ”Mesavlia”. Alas rotkoon on pari kilometriä soratietä. Katso ”Kartat” -sivua.
Myös Hania – Kissamos -kansallistieltä löytyy viitoitus ”Deliana gorge” (Mesavlian rotkon toinen yleinen nimi). Viittojen opastamana Hanian lomarannikolta löytää rotkoon omalla autolla helpohkosti.

1 Response

  1. Jopo sanoo:

    Delianan rotko on helppo mutta kaunis ja helppokulkuinen myös sellaiselle joka ei uskalla vaikeakulkuiseen lähteä.Kylässä on myös vanha ja kaunis kirkko.Ja perheen omistama taverna jossa on hyvä ruoka.Tavernan pihassa on häkki jossa on kanoja ankkoja ja kovaääninen riikinkukko.Listoja ei ole mutta suullisesti tulee selvyys saatavista ruoista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *