Perustiedot

 

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Chora Sfakion

by Kreeta.info / Juhani.
Päivitetty 04.03.2023

Eteläisen Kreetan rannikon kylistä Chora Sfakion on laivojen rannikkoreitin toinen päätepiste ja Sfakian alueen pääkylä. Kylän edessä avautuva Libyanmeri sekä horisontin takana Afrikan manner tuovat oman, ainutlaatuisen tunnelmansa kylään.

Panoraamakuva kylästä

Kylä on sivussa massaturismista ja laivareittiä lukuunottamatta sivussa myös vilkkaimmista ajoreiteistä. Laivareiteistä Kreetan lounainen rannikkoreitti, sekä myös reitti Gavdoksen saarelle lähtee täältä. (Toinen mahdollisuus on Paleochorasta).

Chora Sfakion on valkoisten vuorten katveessa. Kun kylästä nousee ylös Sfakian ylängölle, valkoiset vuoret ovat vastassa koko massiivisuudessaan. (katso Panoraamakuva). Korkein huippu vuorilla on Pachnes. 2453 m korkeana se on Kreetan toiseksi korkein huippu. Pinjamännyt, oliivipuut ja tamariskit antavat vihreyttä karun kauniille alueelle.

Katso Trivagon tarjonta alueen hotelleista.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
8.0/10
Perheille
7.0/10
Pariskunnille
7.5/10
Huvittelijoille
5.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
6.0/10
Liikunnallisille
7.0/10
Historiaa etsiville
5.0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.

….
Rotkojen vaeltajat saapuvat laivoilla Chora Sfakionissa odottaviin linja-autoihin.

Läpikulkevien turistien määrässä mitattuna kylä olisi suuri mutta todellisuudessa se elää rauhallista elämää Sfakian ylängölle ja Aradenan rotkoon vievän serpentiinitien lähtöpisteessä. Sfakia on aina ollut tunnettu riippumattomuudestaan ja sitä pidetään Kreetan alueista kaikkein villeimpänä. Sfakian alue toimi vastarinnan keskuksena sekä turkkilaisia että venetsialaisia vastaan. Vaikeakulkuinen maasto ja teiden puuttuminen pelastivat sen aikanaan suuremmilta tuhoilta sodan melskeissä.

Sfakialaiset, etenkin vanhemmat ihmiset puhuvat edelleen murretta jota kreikkalaisenkin on joskus vaikea ymmärtää.

Alla olevat kaksi kuvaa kertoo Sfakiaan (Aradenaan) nousevan tien luonteesta ja antaa samalla Chora Sfakionin kylästä ja sen sijainnista hyvän kokonaiskuvan.
….

Uudelleenrakennettu ja päällystettu tie Chora Sfakionista Anopoliin

Panoraamakuva Anopolin tiestä.


….
Alueen luonto on jylhää, jyrkkää ja rannikon monet rotkot, kuten Impros, Aradena ja Samaria sekä monet vaelluspolut tuovat lukuisia mahdollisuuksia vaelluksiin. Polkujen reitit noudattavat usein vanhoja aasien käyttämiä uria. Reitit ovat keskimääräistä vaativampia ja siksi varusteiden tulee olla sopivat ja vaelluskokemusta jo hiukan takana. Heinä- ja elokuussa vaeltaminen voi olla hankalaa korkeiden päivälämpötilojen vuoksi. Vain kokeneille vaeltajille suositellaan näitä reittejä noina kuukausina.
….

….
Chora Sfakionissa on muutama hyvä taverna laivarannassa ja muutama pieni hotelli. Kylästä käsin on mahdollisuus vaelluksen lisäksi ajaa laivalla läpi rannikon kylät. Laivamatka on kiintoisa, koska aikatauluista voi laatia päiväohjelman, jossa voi jäädä vähäksi aikaa tai yön yli johonkin kylistä syömään tai uimaan. Laivasta näkee myös upeasti sekä Aradenan että Samarian rotkot muiden pienempien lisäksi.

Laiva Chora Sfakionista lähtee viikonpäivästä riippuen neljä-viisi kertaa. Lippu maksaa muutaman euron. Liput saa Chora Sfakionin pysäköintialueen lippukioskista.

Chora Sfakionin lähes kaikki tavernat ovat rannassa, kauniisti valaistussa ympäristössä. Täältä saat paitsi Libyanmeren kalaa, myös sfakialaisia ruokia.


Näytä suurempi kuva


Lisätietoja:

VARAA HOTELLI (Booking.com).
Chora Sfakionin keskustassa on eritasoisia pieniä hotelleja. Katso panoraamakuvalinkki kylästä ylinnä.
Rannan rakennukset ovat käytännössä kaikki hotelleja. Suositeltava niistä on mereltä katsoen vasemmanpuoleisin, niemen kärjessä).

Katso Trivagon tarjonta alueen hotelleista.

Bussiaikataulut ja hinnat

Laiva-aikataulut 

 

Muista jakaa ajatuksesi ja tarinasi alla oleviin kommentteihin.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *