Autiokylä

Kreetalainen autiokylä

By kreeta.info / juhani

Kreetalla on lukuisia autiokyliä, joista jotkut ovat satoja vuosia sitten perustettuja. Muutama vieläkin vanhempi. Kylien autioitumiset ovat sattuneet eri aikoina ja eri syistä.
Eräs suurehko kylä vuorten välisessä laaksossa oli vielä kymmeniä vuosia sitten elävä kylä kouluineen kaikkineen, mutta kerrotaan, että sen ilmasto ei ollut asukkaille kovin hyvä ja kun ympäristössä moni asia muuttui, kylän asukkaat kaikkosivat vähitellen. Nykyisin kylässä asuu vain muutama yksineläjä. Kylä on jäänyt autioksi vähitellen ja syrjäisenä se on saanut rapistua rauhassa. Paljon on vielä muistuttamassa entisestä toimeliaisuudesta. Ehkä vaikuttavin kohde on koulu, jonka luokassa ovat edelleen pulpetit, vitriinit ja oppilaiden vihkoja. Tuntuu kuin kaikki olisivat lähteneet yhtäkkiä ja jättäneet paikan sillensä. Kylän muutama asukas eivät halua sinne turistivirtoja, joten emme paljasta kylän sijaintia tässä vaikka jotkut ovat saattaneet sinne sattumalta osuakin. Kunnioitamme kylän asukkaiden toivetta. Pääsimme itse kurkistamaan kylään paikallisen, kyläläisiä tuntevan oppaamme kanssa.

Kylän sijainnista ahtaassa solassa voi päätellä että epäedullinen ilmasto saattoi kylän tiivistyessä olla yksi syy autioitumiseen.
Kasvit valtaavat vähitellen rakennusten seinät ja portaat. Yksinäinen sanko yhtä yksinäisen asukkaan käytössä.
Kylä on ollut asuttuna tiivis, monipolvinen ja hoidettuna varmasti kaunis. Kadut on mitoitettu jalankulkuun ja aaseille.


Kylän rauha on käsin kosketeltavaa.


Aikoinaan istutetut viiniköynnökset elävät kuten ennenkin.


Koulun kyltti.


Opettajan pöytä.


Kreikansininen pulpetti.


Luokan vitriinikaappi.


Muistiinpanoja.

1 Response

  1. Filedem sanoo:

    Mielenkiintoinen kirjoitus. Itse olen lukenut että joidenkin vuoristokylien autioitumisen taustalla on ollut verikostojen aiheuttama pelko. Valitettavasti sukujen välisiä kaunoja on yhä tänä päivänäkin, ja ne kulminoituvat satunnaisina veritekoina.
    Dokumentti pelon autioittamasta muutama asukkaan Faratsista:
    http://m.youtube.com/watch?v=iZZrkT905ns

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *