Perustiedot

Vaelluspolku Avlakin rotkon kautta Stavrosin kylään

 
By kreeta.info / juhani
Päivitetty 13.01.2016
 
Polku on vaelluspolkuna helppo, eikä sisällä hankalia kohtia alun rotkoon laskeutumista lukuunottamatta. Siinäkin tarvitaan vain normaalia tasapainoaistia ja liikuntakykyä muutaman metrin matkalla.
Patikointi alkaa jo Gouveneton luostarilta, josta kuljetaan läpi luostarialueen kohti rantaa, reilun kilometrin matkan. Aivan rantaan ei mennä, vaan rotkoon laskeudutaan ennen sitä, pitkän serpentiinipolun kautta ja vanhan, kallion kylkeen rakennetun Katholikon luostarin kautta.
Rotkoon laskeudutaan kulkemalla sillan yli ja kääntymällä alas vasemmalle rotkoon. (Katso ylin kuva).
Rotko on matalaseinämäinen, kapea, kivikkoinen mutta helppo kulkea. Siellä ei voi eksyä. Muutamien satojen metrien jälkeen rotko ”katoaa” ja saavutaan avoimeen maastoon, jossa polku vie selvästi, sinisten merkintätäplien johtamana eteenpäin. Mikäli haluaa kulkea tämän vuorireitin, vastaan tulee Y-polkuristeys, jossa pitää valita vasen polku. Toinenkin polkuristeys on mutta siinä on merkkinä nuoli oikealle (näkyy videolla) jonne pitää suunnistaa.
Jyrkähkön nousun jälkeen laskeudutaan kauniiseen laaksoon, jossa polkua pitkin kuljetaan kuivan purouoman sivua. Vähitellen vuorien välistä alkaa pilkottaa meri, joka on Hanian kaupungin edustalla. Myös Theodorun saari näkyy.
Vuoren sivua kuljetaan kohti kylää, josta saa reilun parikymppiä maksavan taksikyydin takaisin lähtöpaikalle mikäli tuntuu ettei jaksa vaeltaa samaa reittiä takaisin.
Rotkopolku lähtee kaarisillan jälkeen vasemmalta. Sillan alta merelle päin lähdettäessä rantaan on matkaa muutama sata metriä.

..

Gouveneton luostarin parkkipaikalta jonkin matkaa eteenpäin alkaa laskeutuminen kohti rotkoa. Tämä osuus vaatii hiukan jalkavoimia.

Helpoimmillaan rotkossa kulku tapahtuu kivien päällä. Toisinaan jalkojen alla on myös pehmeää hiesua. Helppo reitti.

Rotkopolun varrella on paljon yksityiskohtia tarkasteltavaksi.

Myös tällaisen matkaajan voit kohdata rotkossa.


Vaellustiedot:
Gouveneton luostarin parkkipaikalta alas rotkoon ja polkua pitkin Stavrosiin.
– Pituus: 8,1 km
– Nousua 526 m
– Laskua 539 m
– Keskikaltevuus 0,2 %
– Vaellusaika 2,5-4 h
Kaikki juomavesi otettava mukaan.
Päätepisteessä useita tavernoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *