Perustiedot

Sitian kaupunki

By kreeta.info / juhani
Päivitetty 06.01.2017


Itäisen Kreetan pieni Sitian kaupunki elää rauhallista elämää suojaisan lahden länsirannalla, korkean mäen rinteellä.
Kaupungin 12 000 asukasta, lentokenttä ja suuremmillekin aluksille sopiva satama vilkastuttavat maatalouspainotteisen kaupungin ja koko itäisen maakunnan elämää. Muinaiset kulttuurit kohtasivat toisensa täällä, merireittien luontaisessa solmukohdassa. Kaikki ne ovat jättäneet jälkensä Sitiaan.


Panoraamakuva kaupungin yläosista alas satamaan. Katso suurempi panoraamakuva.

Sitialaiset ovat kreetalaiseen tapaan hyvin ystävällisiä ja vieraanvaraisia. Sitian tuotteista tunnetuin ja palkituin on oliiviöljy. Muita palkittuja tuotteita ovat mm. hunaja ja juustot. Paikallinen viini on ollut tunnettu jo antiikin aikana. Sitialaiset suhtautuvat korkealuokkaiseen maatalouteensa ja sen tuotteisiin hartaudella. He arvostavat osaamistaan ja asennettaan.Nähtävyydet

Kaupungissa on runsaasti nähtävää. Keskustan liepeillä löytyvät arkeologinen museo, Kazarman venetsialainen linnoitus, Petraksen arkeologinen kaivausalue (sijaitsee 2 km itään Sitiasta). Kaupungin vanhan osan katunäkymät ovat upeita. Erilaisia kuin muualla Kreetalla. Jyrkkä rinne on saanut aikaan monia mielikuvituksellisia rakenneratkaisuja. Kaikesta näkee, että kaupunkiin suhtaudutaan rakkaudella.

Maakunnan minolaiset kohteet sijaitsevat Zakroksessa, Palekastrossa, Mochloksessa ja Psirassa. Sitian maakunta tarjoaa kaikkiaan noin 80 nähtävyyttä. Tarujen virrasta erottuu ylijumala Zeuksen ja foinikialaisen kuninkaan tyttären, Europen kohtaaminen. Zeuksen muututtua härän muotoon, Europe nousi uivan härän selkään ja uintimatkan jälkeen Kreetalla, Zeus antoi Europen levätä sekä lähellä Palekastroa että Vain rannalla. Tämän jälkeen ”pariskunta” siirtyi kohti Gortysin muinaista kaupunkia. Eurooppa on saanut nimensä tästä kohtaamisesta.

Lähiseudulla

Sitian itäpuolelta löytyvät Vain palmuranta, Toploun luostari ja hiukan etelämpää Kato Zakroksen (36 km Sitiasta) pieni rantakylä ja minolainen palatsialue. Sitiasta 35 km kohti Agios Nikolaosta, löytyy pittoreski, pieni rantakylä Mochlos. 16 km itään löytyy pieni 1600 asukkaan Palekastron kylä. Myös sieltä löytyy minolainen kaivausalue. Kaupungista järjestetään myös retkiä eri suuntiin, mm. Richtisin rotkolle ja lähikyliin, Toploun luostariin ja Vain palmurannalle sekä myös Kato Zakroksen kaivausalueelle.

Liikenne


Sitiasta on laivayhteyksiä vuosittain vaihtuviin kohteisiin, pääosin Karpathokselle. Sama laiva käy myös Rodoksella. Kuvassa Preveli-laiva saapuneena Sitian satamaan.


Lentoasema palvelee yhteyksillä Kreikan mantereelle, Kreetan lentoasemille, sekä lähisaarille. Vuorokoneita saapuu kentälle muutamia vuorokaudessa.

Säätila

Sitian sijainti tekee sen ilmastosta miellyttävän. Tilastoitu noin 300 aurinkopäivää vuodessa ja vuotuinen keskilämpötila 20,76°C antavat kuvan miellyttävästä alueesta. Toisaalta Euroopan säätilan muuttuessa vaikutukset näkyvät myös Kreetalla.


Kaupungista rannalle


Sataman päättyessä, uimaranta alkaa kaartua lahden rantoja pitkin kohti itää. Sen varrella on uusimmat hotellit. Uimaranta on kivenheiton päässä. Katso suurempi panoraamakuva.
Näkymä venetsialaiselta linnoitukselta alas kaupunkiin.


Kaupunkin keskipiste on venesataman kupeessa oleva pieni aukio liikenteen solmukohtineen. Siitä lähtee kapeita ostoskatuja joka suuntaan.


Suukko sallittu sataman kupeessa. (Myös muualla).


Vasemmalla paikallinen skootterikoira, oikealla kadulta jalkansa katkaisseena pelastettu löytökoira.


Löytökoiran omistaja ja kuntouttaja, paikallisen eläinsuojeluyhdistyksen vastaava Despina Kounelaki yrittää auttaa sekä ihmisiä että eläimiä. Kymmenen hengen vapaaehtoisella ryhmällä on löytöeläintarhassa noin 100 koiraa. Yhteisön toiminnasta lisää täältä.


Rauhallinen kaupunki, rauhalliset kissat.


Sitia on pääosin rakennettu jyrkkään rinteeseen. Kaikkialla on portaita ja askelmia riittää. Tässä vesivirta on uurtanut pehmeään kiveen uransa vuosien kuluessa.


Kaupunki on siisteimpiä näkemiämme Kreetalla.


Venesataman tuntumassa sijaitsevassa tavernassa Giannis Metzakis tarjoilee sitialaisia herkkuja. Giannis on syntyperäinen sitialainen ja harrastaa mm. kalastusta. Hän käy kalassa Vain niemen tuntumassa usein poikansa kanssa. Katso suurempi kuva.Lähde: Sitian turisti- ja matkailuopas, oma tutustumismatka.

9 Responses

 1. Kati sanoo:

  Ensi syksynä vierilemme täällä, näyttää hyvältä kohteelta.

 2. Peksi sanoo:

  Kaupunki vaikuttaa mielenkiintoiselta,onkohan siellä Hotelleja tai muuta majoitusta,voisi olla hyvä lomakohde kun etsii rauhallista kohdetta.

 3. Juhani sanoo:

  Täällä on riittävästi majoitustilaa. Erityisesti uimarannan tuntumassa on runsaasti hotelleja. Olemme majoittuneet täällä vuosien varrella parissa hotellissa ja tämä nykyinen löytömme on hiukan kalliimpi kuin aiemmat, mutta aivan erinomainen. Nimi on Sitia Bay, joka varmasti löytyy netistä. Nyt kun ensimmäistä kertaa olemme täällä useampia päiviä, kaupunki ja sen ilmapiiri on osoittautunut upeaksi. Rauhallisuutta löytyy samoin kuin runsaasti erilaisia kohteita parin-kolmenkymmenen kilometrin säteellä.

 4. Nukkumatti sanoo:

  Sattuipa sopivasti tämä Sitia-info ja kuvat täällä. Heinäkuun alkupuolella on tarkoitus olla Sitiassa nelisen päivää ensimmäistä kertaa. Bussilla matkustelen, joten kaupunki tulee tutuksi kävellen.

 5. Juhani sanoo:

  Sitia on maksimaalisen hyvä kohde kävellen liikkuvalle. Portaista jos erityisesti pitää ja niiden myötä nopeasti avautuvista maisemista, olo siellä on yhtä juhlaa. Käy Da Giorgiossa ja mainitse Kreeta.info, niin saat hyvää palvelua.

 6. Sepeteus sanoo:

  Kreetan Sitian puoleinen osa, Vain ranta ja esim. Toploun luostari jäävät monilta näkemättä. Matka Haniasta lienee monelle liikaa vaikka itse olen saarikierroksella tuon pari kertaa kaksipyöräisellä taittanut oikein ajan kanssa. Näköalat Agioksen ja Sitian väliseltä tieltä merelle ovat minusta koko Kreetan upeimpia. Luonto on karua verrattuna saaren länsiosiin ja selkeästi vähemmän turismi vaikuttaa. Tuonne saakka jos matkaa niin samalla ehdottomasti kannattaa Sitian lisäksi piipahtaa Euroopan eteläisimmässä kaupungissa Ierapetrassa. Jos aika on kortilla niin nopeata päätietä pitkin. Nautiskelija taas jatkaa pienempiä teitä Sitiasta Vain rannalla piipahtaen ja sieltä itärannikkoa myötäillen alaspäin. Yöpymispaikkoja kyllä löytyy.

 7. Kati sanoo:

  Olimme Sitiassa yhden yön. Hotellihuoneita on vapaana ainakin näin syksyn aikaan. Siisti mukavantuntuinen kaupunki. Ruokapaikkoja ja rantabaareja runsaasti. Hyvä ranta.

 8. Flora sanoo:

  Olen ollut Sitiassa kolmesti. Se on tosiaan rauhallinen ja mukava pieni kaupunki. Sunnuntaisin saa kuunnella ihanat kirkonkellojen soitot, joita kuuluu eripuolilta ja ne sopivat hyvin yhteen. Suosittelen lämpimästi!

 9. Hely sanoo:

  Olimme kahteen kertaan 1990-luvun lopulla lomamatkalla täällä. Silloin Aurinkomatkat teki sinne matkoja (lento Irakloniin). Tekeillä oli tuo uusi kenttä, sinne lensi kreikkalaisia koneita jo silloin ja suunnitelmissa oli isojen koneiden turistilentoja. Kenttä on pikku vuorella ja ilmeisesti tuuliolosuhteen ovat epäsuotuisat ja tätä ei ole toteutettu. Sitiassa on tosi paljon tuulimyllyjä rinteessä. Kumminkin rantakadun äärellä ja keskustassa ei ainakaan lomillamme tuullut liikaa vaikka tuulimyllyt pyörivät hurjasti. Itse olen menossa Kreetalle tulevana kesänä ja nyt kun luin tämän jutun niin luulen, että auton taas vuokratessamme ajelemme Sitiaan. Siellä voisi vaikka pari päivää kuluttaa. Ja vaikka aikaa on vierähtänyt muutokset ovat Kreetalla edelleen sen verran hitaita että uskon kaupungin pysyneen entisellään. Ihana paikka… suosittelen. Tässä ketjussa mainittu Vain-ranta on Euroopan ainoa itsestään itänyt palmuranta. Hiekka on polttavan kuumaa, simpukoista hienontunutta pientä murskaa (näyttää karhealta hiekalta)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *