Gluteeniton ruokavalio

Gluteeniton ruokavalio Kreetalla

Päivitetty 11.05.2018

By kreeta.info / Maritta

Hyvä ruoka on yksi Kreetan monista ilon aiheista. Keliaakikko ei kuitenkaan voi syödä mitään, missä on esim vehnää, ohraa, ruista tai kauraa. Kreetalla tietoisuus keliakiasta on vuosien mittaan lisääntynyt. Kuitenkin monesti törmää täydelliseen tietämättömyyteen asiassa.

Kasvisruokailijalle Kreeta on oikea paratiisi. 

Täytetyt tomaatit ja paprikat, viininlehtikääryleet, briam, imam, horta, horiatiki ym. ovat herkullisia ja vievät kyllä nälän. Maukkaita vihanneksia ja hedelmiä on aina saatavilla. Makean nälkään voin ottaa vaikka jogurttia hunajalla. Useat peruskasvisruoat ovat jauhottomia. Kuitenkin esim. kesäkurpitsapyörykät (kolokito keftedes) sisältävät vehnäjauhoja.

Yksi herkku on on saganaki. Sekin leivitetään ennen paistoa munalla ja vehnäjauhoilla. Rethymnonissa on yksi paikka, Psaras, jossa tehdään saganaki ilman jauhoa (”horis alevri”). Tosin sitähän ei tiedä, miten keittiössä pitävät erillään jauhotetut ja käsittelevätkö samoilla välineillä jne.  Kreetalta löytyy jo gluteenittomia tuotteita, mm. leipää ja riisikakkuja on myynnissä useissa kaupoissa.  Retkille ja vaelluksille kannattaa varata hedelmiä ja juustoa mukaan.Yksi juusto on osoittautunut pienissä kylissä mahdollisesti jauhoa sisältäväksi. Itsetehty Mizithra on mahdollista ”täydentää” jauhoilla. Tämä on kuitenkin harvinaista.Kyläsalaatti (Horiatiki salata) sisältää toisinaan leipäpaloja (korppuja). Sen suhteen kannattaa varmistaa gluteenittomuus etukäteen.

Gluteenittomat tuotteet kaupoissa

Suurimmista kaupoista löytää nykyisin jo jopa gluteenittomien tuotteiden hyllyn. Kannatta kysyä hyllyn sijaintia henkilöstöltä.

Rethimnonissa on ainakin yksi kauppa, BIOlogic (kuva yllä), joka myy erikoisruokatuotteita ja jonka gluteenittomien tuotteiden hylly on monipuolisin, minkä olemme nähneet. Myös henkilöstö on asiassa ammattitaitoista.
Liike sijaitsee kilometrin verran keskustasta Kallitheassa, rantakadun yläpuolella, ison Halkiadakisin kaupan tuntumassa, ”liikenneympyrän”  kulmassa katujen Eleftherias st. ja Machiton Scholis Chorofilakis kulmassa. (Koraka Kamara, Kallithea, Rethymnon). Myös Halkiadakikselta eli viereisestä Sparista löytyy pieni gluteenittomien tuotteiden valikoima.
Yksi kreikkalaisista gluteenittomista tuotemerkeistä on PAREA, jonka tuotteet ovat myös vehnättömiä, laktoosittomia, kananmunattomia, soijattomia, säilöntäaineettomia ja geenimanipuloimattomia. Gluteenittomia tuotteita ostaessa kannattaa olla tarkkana, koska ns. gluteenittomassa hyllyssä saattaa olla muitakin tuotteita.
 
 
Gluteeniton, edullinen esimerkkiateria 
 
...Gluteeniton omatoimiateria on Kreetalla parhaimmillaan melko edullinen, mikäli käytössä on ainakin keittolevy ja perusastiat. Tämä esimerkkiateria kahdelle koostuu gluteenittomasta pastasta (Spar, Rethymnon), fetajuustopaloista, valmiista oliivikastikkeesta kaupan hyllyltä (tuoteselosteesta syytä selvittää, ettei sisällä jauhoa), tomaateista ja kurkuista, sekä pullovedestä ja lasillisesta retsinaa. Jälkiruuaksi tuoreita mansikoita ja niiden päällä hiukan jogurttia.

Tämä ateria maksoi henkilöä kohden vain 2,46 euroa. Siis kahdelta hengeltä vajaan vitosen (7.4.2016).

 Gluteeniton jälkiruoka löytyy lähes kaikista tavernoista: jogurtti ja hunaja. (jaurti me meli).

 

Gluteeniton ravintola Rethymnonissa
Rantakadulla, venesatamalaiturilta rantakatua (Sofokli Venizelou) itään kuljettaessa neljän korttelin verran, vastaan tulee Ambrosius p. (+30) 2831024404. Siellä kaikki ruoka, myös perinteinen kreetalainen, tehdään tilattaessa, muutamaa poikkeusta lukuunottamatta gluteenittomana.
Tilasimme pizzat, jotka tehdään eri uunissa ja eri linjalla gluteenittomina kuin tavanomaiset tuotteet. Näytti siltä, että gluteeniton ruokavalio oli sisäistetty melko hyvin. Ainut kysymyksemme oli pizza-alustojen puinen materiaali, joiden kertoivat kulkevan aina konepesun kautta.
Alla kuva gluteenittomasta Vegeterian-pizzasta, Hinta (2018) 9,90 €.
Kreikankielinen teksti keliakiasta (Suomen keliakialiitto):
 

Tulosta oheinen kreikankielinen käännös ja leikkaa siitä  sopiva tekstikoko mukaan otettavaksi esimerkiksi lompakkoon tai käsilaukkuun. Se varmistaa ruokatilausta/ostoksia kaikkialla, mutta varsinkin syrjäisemmillä seuduilla, jossa puhutaan pääosin kreikkaa.


Linkki tulostettavaan PDF-tiedostoon.


Jaa tämän sivun alaosan kommenttipalstalle myös omat tietosi gluteenittomasta ruokavaliosta Kreetan matkoiltasi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *