Vanhimmat oliivipuut

 

Kreetan vanhimmat oliivipuut


Päivitetty 09.04.2017

By Kreeta.info / Juhani

Oliivihedelmän muoto tunnetaan lähes kaikkialla. Oliivipuun lehti on toiminut symbolina monissa eri yhteyksissä:  mm. rauhan, rakkauden ja yhteisöllisyyden symbolina. Raamatun kertomuksessa kyyhkynen toi oliivipuun oksan Noalle merkkinä maan paljastumisesta vedenpaisumuksen jälkeen. Kreetalaisista oliivipuista on kiedottu voittajan seppeleitä olympialaisiin. Erityisen kunnian Kavousin kylässä sijaitseva jättimäinen oliivipuu sai Ateenan edellisissä olympialaisissa, kun seremonioin juhlistettiin puun versoista poimittujen oksien lähetystä mantereelle. Minolaiset piirsivät oliivin lehtiä mm. esineiden pintaan ja myöhemmin hellenistisellä kaudella kuvattiin ruukkumaalauksissa mm. oliivien korjuuta.

Oliivipuun iän määritys
Oliivipuiden iän määrittäminen ei ole helppoa. Usein arviointiperusteena on puun halkaisija, koska ontoksi muotoutuva runko ei anna mahdollisuutta vuosirenkaiden laskemiseen kuten meillä pohjolassa. Puun ikää arvioidaan niiden keskimääräisen halkaisijan kasvun mukaan, joka on esimerkiksi 0,7 mm/vuosi. Mm. kasvupaikka ja leikkaaminen vaikuttavat suuresti rungon muotoon.

Oliivin leviäminen
Siitepölyanalyysien avulla on saatu selville, että oliivia viljeltiin jo myöhäisneoliittisellä kaudella (Eurooppa, noin 3500 – 3000 eKr.). Viljely Kreetalla alkoi aiemmin kuin muualla Egeanmeren alueella. Oliivikiviä ja oliivipuun karsimisjätteitä on löydetty Mirtosin varhaisminolaiselta kaivausalueelta.
Ennen 1700 -lukua jKr oliivipuu oli levinnyt jo laajalle. Kasvupaikat olivat hajanaisia, eikä kasvattamiseen varatuista maa-alueista ole säilynyt merkintöjä.

Oliivipuu ja Kreeta
Kreetalainen oliivinkasvatus sai etulyöntiaseman jo pieneksi jääkaudeksi kutsutun jakson aikana, jolloin Kreeta säästyi pakkasilta, kun taas mm. Ranska ja Italia menettivät puita etenkin vuonna 1709.  Oliivipuu kärsii tuntuvia vaurioita alle -10°C lämpötiloissa. Vuoden 1730 aikana yksistään Ranskan Marseilleen toimitettiin öliiviöljyä Kreetalta noin 1600 tonnia.
Nykyisin kreetalaisen oliiviöljyn laatu lukeutuu maailman parhaisiin, joidenkin arvioiden mukaan se on maailman parasta. Siksi esimerkiksi italialaiset ostavat lähes kaiken saatavissa olevan öljyn kreetalaisilta viljelijöiltä ja sekoittavat sen omaansa parantaakseen italialaisena myytävän öljyn laatua.
Oliiviöljy tuotetaan Kreetalla paikallisesti, jolloin korkeimmasta laadusta saadaan paras hinta. 1970 -luvulta lähtien oliivipuita on istutettu Kreetalle jatkuvasti. Niitä on noin 30-40 miljoonaa. Oliiviviljelmät peittävät noin neljänneksen Kreetan pinta-alasta. Oliivipuu kasvaa noin 700 metrin korkeuteen saakka. Lähes jokainen perhe Kreetalla omistaa oliivipuita. Keskivertoperhe (4 henkeä) kuluttaa noin 150 kg oliiviöljyä vuodessa omassa taloudessaan. Katso myös video oliivitarhasta Ierapetran lähellä.Kavousin jättiläinen

Ierapetran kunnassa, Azorias-Kavousin alueella sijaitseva oliivipuu on monumentaalinen ilmestys. Sen juurella ajalliset mittasuhteet saavat kävijän hiljaiseksi pelkästä kunnioituksesta.
Puu sijaitsee 252 metrin korkeudella ja sen rungon suurin halkaisija 0,8 metrin korkeudella on 4,9 metriä. Ympärysmitta on 14,20 metriä, jonka perusteella puun iäksi arvioidaan noin 3250 vuotta. Tämä kuten kaikkien muidenkin puiden ikä on lähinnä kasvunopeuteen perustuva (0,75 mm/v) ja siksi epävarma. Kuitenkin aina on kyse tuhansista vuosista.
Puun korkeus on noin 7 m ja lehvästön halkaisija noin 11 m.
..Historiallinen Paleo Roumata -kylän oliivipuu

Voukoliesin kunnan Palea Roumata -kylän liepeillä, Paleochoraan vievän tien varrella sijaitsee Olea Europea -sukuun kuuluva vanha oliivipuu. Sen iäksi arvioidaan 0,7 mm/vuosi -kasvunopeuden avulla noin 3000 vuotta. Sen suurin halkaisija on 4,3 metriä ja rungon ympärysmitta 10,5 metriä 0,8 metrin korkeudelta mitattuna.
Historia kertoo ottomaanien aikana runkoon kätketyn aseita ja toisen maailmansodan aikana 1941 puun luona kokoonnuttiin päättämään neljän kyläläisen muodostaman ryhmän toimesta vihollista vastaan suoritettavista toimista. Yksi henkilöistä oli kylän pappi. Kreetalaiset kunnioittavat suuresti vanhoja oliivipuita ja tekevät jopa joidenkin hedelmistä edelleen oliiviöljyä.
Katso myös video oliivipuusta ulkoa ja sisältä.

…….
Syrjäinen jättiläinen Margaritesin lähellä

Tämän oliivipuun ikä, koko ja sen rungon erityinen muoto ovat antaneet todennäköisesti viereiselle kylälle nimen ”Gre ele” (vanha oliivipuu). Sen keskimääräinen rungon halkaisija on 4,6 metriä ja yhden metrin korkeudelta mitattu ympärysmitta on 11,3 metriä. Puun iäksi arvioidaan kasvunopeudella 0,7 mm/vuosi noin 2600 vuotta. Kreetan historiassa puun kasvun alku ajoittuu juuri ns. ”pimeän ajan” jälkeen, jolloin Kreikan kulttuuri, tieteet ja erityisesti taiteet olivat nousemassa uudelle tasolle.
Kreetan ehkä vanhin oliivipuu

Tämä puu on tunnetuin kaikista Kreetan vanhoista oliivipuista. Sen sijainti Vouvesin kylässä Kolimbarin kunnassa, lähellä Hanian turistirannikkoa, ei vaadi paljoakaan matkustamista. Puu ei ole kovin suuri, mutta se tekee edelleen oliiveja ja niistä muutama vuosi sitten tehtiin koemielessä oliiviöljyä. Puun  rungon läpimitta on noin 4,6 metriä ja ympärysmitta 12,5 metriä. Puun onttoa sisustaa pitivät lampaat vuosia sitten viileänä varjopaikkana mutta nyttemmin puun ympäristö on tehty turisteja varten kahviloineen kaikkineen.  Erityisesti puun sisällä käynti on lasten mieleen.  Vanhin puun ikäarvio on tehty Kreetan yliopiston toimesta, joiden mukaan puu on noin 4000 vuoden ikäinen. Puun ikä lienee yli 3000 vuotta mutta sitä, kuten kaikkien muidenkin puiden ikää tulee arvioida varovaisesti. Joka tapauksessa tämäkin puu on yksi maailman vanhimmista.

Vanha oliivipuu Lissoksen historiallisessa laaksossa

Tästä puusta ei ole paljoa tietoa. Ainoastaan sen suuri koko antaa viitteitä tuhansien vuosien iästä. Juuret ovat vanginneet muinaisten asukkaiden rakennuskiven pysyvään otteeseensa. Laakson pohjalla on tunnettu terveyslähde ja vettä riittää voimakaskasvuisessa maapohjassa.Monumentaalinen oliivipuu Gennan kylässä, Amarin laaksossa

Monumentaalinen, Sivritoksen kunnassa, Gennan kylässä, Amarin laakson alueella sijaitseva oliivipuu on noin 2300 vuoden ikäinen. Se vaikuttaa neljältä eri puulta, mutta rungot lähtevät maan pinnallakin näkyvästä, yhteisestä päärungosta, jonka ympärysmitta on toistakymmentä metriä.

Video:
...
Lähteet:
– Oliver Rackham, Jennifer Moody: The making of Cretan landscape.
– Paikalliset oliivipuiden opastaulut
– Wikipedia (Vouvesin oliivipuu)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *