Agii Pantes Perustiedot

Agii Pantes

Kreetan helpoimpiin lukeutuva rotko

Itäisen Kreetan rotkoista Agii Pantes on ehkä helpoin. Rannan kautta vaellettaessa ensimmäiset sadat metrit sisältävät päällystettyä pikkutietä, sitten kapeaa, maastoajoneuvolle soveltuvaa hiekkatietä ja lopulta tavanomaista polkua, joskus oksien peittämää, joskus kivisempiä kohtia vesiurien kohdalla. Jyrkkiä nousuja tai rinteitä polun varrella ei ole. Keväällä joen uoma voi olla vetinen, syksymmällä kokonaan kuivunut.

Käymisen arvoisen rotkosta tekee aloituspään komea ranta, jonne laskeudutaan päätieltä jyrkkää, asvaltoitua serpentiiniä pitkin. Rotkossa voi nähdä erikoiseen muotoon kuluneita seinämiä ja ulokkeita.

 

Rotkon geologiasta

Paitsi erityisesti kevään vehreys ja rotkon seinämien eroosion muovaamat pinnat, rotkon helppous tekee siitä mukavan päivämatkan.

Toinen merkittävä ominaisuus on rotkon kuuluminen Sitian geopuistoon. Polku on merkitty georeitiksi numero 16. Sitian geopuistolla on yhteensä 82 opastein varustettua kohdetta.

Agii Pantes -rotkon geologia on syntynyt mioseenisellä kaudella (23 – 5,33 milj. vuotta sitten). Seinämissä on nähtävillä hiekkakivikerrostumia ja merkelikiveä. Kivimateriaalien kovuuksien eroavuudet yhdessä eroosion aiheuttaman kulumisen kanssa ovat muodostaneet kiinnostavia muotoja.

Miten rotkoon löytää

Helpoin reitti kulkee läheltä Sitiaa, aivan kaupungin tuntumasta, jossa lännestä tultaessa käännytään vasemmalle pari sataa metriä ennen lentokentän risteystä ja huoltoasemaa. Pienet, ruskeat opasteet ohjaavat rotkoon. Muutaman kilometrin jälkeen laskeudutaan rannalle, jossa on viitta rotkoon. Sitiasta rotkolle johtavan reitin varrella ei ole mitään palveluja.

 

Rotkovaellus

Rannan tuntumassa on myös hyvää tilaa auton pysäköintiin. Rotkoon lähtevää päällystettyä tietä voi ajaa vastaan tulevan kirkon pihaan muutaman sadan metrin matkan. Siitä eteenpäin kapea tie on helppokulkuista soratietä. Loppu kolmannes matkasta on tavallista polkua, jonka muutamassa kohdassa vaatii hiukan etsimistä. Punaiset pisteet ohjaavat suurimman osan matkasta.

Rotkon ”virallinen osuus ” päättyy ylös rotkosta johtavaan, pieneen soratiehen. Lähes koko matkalla on erilaisia rypäle- ja hedelmäviljelmiä. Matkaa kääntöpisteeseen on noin 3,2 km. Matkalla on kaksi lähdettä, joista toinen  oli toiminnassa vielä syyskuun puolella.

 

 

Lähteet:

– Vaellus rotkossa

– Sitia Geoparkin opasteet