Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Agiofarangon rotko

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 19.12.2015

”Pyhien rotko” sijaitsee lähellä Odighitrian luostaria, Kali Limenesin luoteispuolella, Kreetan etelärannikolla. Rotko on yksi alueen kauneimmista. Erityistä rotkossa on sen uskonnollinen historia ja vaeltajan kannalta sen lyhyys. Luostarin suunnasta matkaa kertyy tunnin verran, mutta varsinaisen kallioseinämien rajaaman rotko-osuuden kävelee reilusti alle tunnissa.
Rotkon eteläpää avautuu Libyan mereen, kahden kallioseinämän välissä. Ranta on uimiseen soveltuva, suojaisa ja pikkukivinen.
Rotkossa ja rannalla olevissa tauluissa pyydetään erityiseen
hillittyyn ja paikan pyhyyttä kunnioittavaan käyttäytymiseen.

 
 
 
 
 

Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.Auton voi jättää jo heti rotkoalueelle ohi kulkevalta sorätieltä laskeuduttua, tai ajaa pidemmälle muutaman juuri ja juuri henkilöautolla ajettavan vesiuoman yli (kuva yllä).

Soratie pysäköintiin soveltuvilta paikoilta vie kohti kallioseinämien rajaamaa rotkoa.


Tiheä pensaikko peittää kauniin rotkon pohjan.

Kalliopinnoilla on runsaasti stalagtiittejä ja stalagmiittejä.

Pyhien rotko on saanut nimensä luolia käyttäneiden askeettimunkkien mukaan. Kirkon luota hiukan rantaan päin on 9 m korkea ja 7 m leveä kartiomainen luola. Munkit istuivat luolassa olevilla kivillä. Tyhjä kivi kertoi munkin kuolemasta. On oletettu että tällä alueella kehittyi koko Kreetakin huomioiden ensimmäiset kristittyjen askeettisen elämän muodot.
Uskonnolliset yhteisöt ovat olleet läsnä rotkossa jo varhaiskristillisellä ajalla. Kuvassa Pyhän Antoniuksen kirkko (Aghios Andonios).

Rotkokirkko on alunperin hakattu kallioluolaan, jollaisena se palveli pitkään. Kirkon laajennus nykyiseen kokoon luolakirkon ulkopuolelle tuli tarpeelliseksi kun pyhiinvaeltajien ja munkkien määrä kasvoi tasaisesti. Kirkosta on yleisöltä suljettu käytävä luolaosaan, joka on papiston käytössä. Kirkkoa on todennäköisesti suurennettu tai uudelleenrakennettu kolme kertaa aikojen kuluessa. Kirkon ulkopuolella on lähde joka on ainut laajalla alueella. Kirkon eteläpuolella on minolainen, pyöreämuotoinen hautarakennelma, mikä kertoo tuhansien vuosien historiasta alueella.


Puun alla on kivistä tehty labyrintti.


Eteläosan kalliot ovat myös kiipeilyharrastajien suosiossa.


Ranta-alue on suojaisa ja lyhyen kävelymatkan vuoksi myös paikallisten suosima. Täällä syyskuussa käydessämme rannalla oli yli 30 henkeä. Osa tulee sinne veneillä. Ranta oli varhaisina aikoina myös hyvä kohde merirosvoille, minkä vuoksi munkit myöhemin siirtyivät kauemmas sisämaahan. Kreetalla näin on tapahtunut myös monen muun varhaisen luostarin kohdalla.

Lisätiedot:

Varaa HOTELLI läheltä Agio Farangoa.

Rotkon alkupäähän pääsee joko Messaran tasangolta Odigithrian luostarin ohi tai Kali Limenesistä, kylän vierestä lähtevän tien kautta. Molemmista suunnista tie on karkeapintainen soratie.
Rotkon vaelluspituus tässä kuvatulla reitillä on noin 3,5 km.
Lähimmältä pysäköintipaikalta rannalle selvästi alle tunnin matka.
Kirkon luona on vesipiste. Juomavesi kannattaa kuitenkin ottaa mukaan.
Rotkossa tai rannalla ei palveluja. Lähimmät majoituspaikat ja tavernat Kali Limenesin kylässä.

Rotkon korkeusero koko matkalla vain joitakin kymmeniä metrejä.
Erittäin helppokulkuinen rotko. Koko matkalla soratie tai sorapolku.

Rotkon vaellusreitin gps -tiedosto näkyvissä ”Kartat” -sivulla.

1 Response

  1. Merja Leppäsalko sanoo:

    Kaunis ja helppo rotko ?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *