Perustiedot

Nostos Wines
Perinteinen, perheomisteinen viinitila

Hanian maakunnassa on
Kreetan tunnetuimpia yksityisiä viinitiloja

Päivitetty 01.03.2018 

Viinin valmistuksella on yli 4000 vuoden perinteet Kreetalla. Vuorten juurella kostea ja auringon syvälle lämmittämä maaperäyhdessä Välimeren lempeiden tuulien kanssa sitoo viinirypäleisiin oman ainutlaatuisen arominsa. Viini on olennainen osa Kreetaa ja yhä kehittyneemmät valmistustaidot tuovat yhä hienompia laatuja viinien ystävien saataville.
Kävijät suosittelevat
Luontokohde
0/10
Historiakohde
0/10
Pienten lasten kanssa
0/10
Kouluikäisille
0/10
Kaikenikäisille
0/10
Aktiivisille
0/10
Liikuntarajoitteisille
0/10
Kohteen kokonaisarvosana
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.


Manousakisin perheen viinitila

Perinteisiillä menetelmillä ja käsityön avulla viinejä valmistava viinitila on pieni Manousakisin perheyritys Hanian maakunnassa, Vatolakkosin kylässä. Lefka Ori -vuorten (Valkoiset Vuoret) jyrkillä rinteillä sijaitsevilla viinitarhoilla viljellään neljää eri rypälelaatua (Syrah, Grenache, Mourvedre ja Roussanne). Näistä valmistetaan neljää punaviiniä ja yhtä valkoviiniä. Viinimerkki on Nostos Wines. ”Nostos” merkitsee kotiinpaluun, kotiseudun, ystävien ja omien juurien kaipuuta… nostalgiaa.

Perheen historia
Manousakisin perhe on asunut USA:ssa useita vuosia. Muutto takaisin jo kolmannessa polvessa olevalle kotitilalle on ollut unelmien täyttymys. Tila ja sen rakennukset ovat vaatineet paljon työtä, jotta se on saatu nykyiseen asuunsa.

Viinitilan synty
Manousakisin viinitila on toteutunut unelma. Unelma syntyi 1984, kun Valkoisten Vuorten kupeessa olevat Vatolakkosin kylän vuoret olivat vielä koskemattomia. Lukemattomat tutkimukset rypälelajikkeiden soveltuvuudesta nostivat esille neljä lajiketta; Syrah, Mourvedre, Grenache ja Roussanne. Ne näyttivät soveltuvan erinomaisesti alueen maaperään ja ilmastoon.
1993 ensimmäiset viiniköynnökset istutettiin 350 metrin korkeudelle kahden hehtaarin alueelle. Seuraavien kuuden vuoden aikana viinilajikkeet näyttivät sopeutuvan erinomaisesti alueelle. 1997 viinitilan valmistuksessa käytetty rakennus saatettiin toimintaan. Se sijaitsee perheen kodin pihapiirissä. Viininvalmistus aloitettiin hyvin pienissä määrissä ja vaatimattomissa puitteissa, mutta suurella ammattitaidolla.

Viinin valmistuksen periaatteet
Viininviljely Manousakisin viljelmillä tapahtuu luonnonmukaisesti. Luonto ei saa kärsiä viljelystä. Tämä on kantava periaate viljelmillä. Samasta syystä köynnösten hoito ja rypäleiden poiminta tehdään käsin.

Palkitut viinit
Nostos -viinit tulivat markkinoille 1997. Nuoresta iästään huolimatta viinimerkki on noteerattu maailmalla huippuasiantuntijoiden toimesta. Seuraavat viinilaadut on palkittu useilla palkinnoilla:
Nostos
Nostos Syrah
Nostos Roussane

….

….

Viinilaadut
(Kuvassa vasemmalta oikealle).

Nostos
Syrah, Mourvedre, Grenache ja Roussane-rypäleistä valmistettu punaviini. Valmis tarjoiltavaksi heti, mutta kypsyy seuraavat 3-4 vuotta ja säilyttää parhaat ominaisuutensa seuraavat 5 vuotta.

Nostos Alexandra’s

Syrah, Mourvedre ja Grenache -rypäleistä valmistettu punaviini.
Valmis tarjoiltavaksi heti, mutta kypsyy seuraavat 2-4 vuotta.


Nostos Roussanne

Roussanne -rypäleestä valmistettu kuiva valkoviini.
Valmis tarjoiltavaksi heti, mutta kypsyy seuraavat 3-5 vuotta
ja säilyttää parhaat ominaisuutensa vähintään seuraavat 4 vuotta.

Nostos Grenache

Grenache Rouge -rypäleestä valmistettu punaviini.
Valmis tarjoiltavaksi heti, mutta kypsyy seuraavat 2-4 vuotta.
..
Nostos Syrah

Syrah -rypäleestä valmistettu punaviini.
Valmis tarjoiltavaksi heti, mutta kypsyy seuraavat 4-6 vuotta
ja säilyttää parhaat ominaisuutensa seuraavat 10 vuotta.


Kaikkia varastossa saatavissa olevia viinilaatuja voi ostaa viinitilalta mukaan.

Viinipulloja metallisilla viinikellarin hyllyillä.

 

Viinitilan esittelyohjelman ja vierailuvaihtoehdot löydät heidän ohjesivuiltaan.

 


Lisätietoja:
Google Earth koordinaatit viinitilalle: 35°26’56.71″N 23°53’15.98″E
Viinitilan kotisivut: www.nostoswines.com

4 Responses

 1. Jukka sanoo:

  Kävimme paikalla 4.6.2013 aamupäivällä. Viitoitus oli kehno, pihapiirissä ei liikkunut ketään (paitsi ystävällinen pieni koira) ja ison hallin ovet olivat säpissä. Parempi mennä muille tiloille.

 2. niuhokos sanoo:

  Nyt vasta huomasin, että Jukalla oli käynyt todella huono tuuri.
  Me menimme 5.6. iltapäivällä ilman ennakkoilmoitautumista (joka on hyvä tehdä). Väki oli paikalla uupuneina anteeksipyydellen, koska olivat olleet messuilla tms. mantereella ja heistä johtumattomista syistä tulleet edellisenä yönä myöhään.
  Paikalla oli iso ennakkovarannut ruotsalainen ryhmä lopettelemassa ja uusi iso ryhmä tulossa. Alexandra taikoi meille vapaan pöydän, (6henkeä) purtavaa lähitalosta ja täyden maistelusetin, somelieeri piti meille esittelyn ja saimme ostaa edullisen mahtavan juhlaviinisetin mukaamme. Kaikesta kiireistä ja väsymyksestä huolimatta meitä palveltiin todella auliisti ja rennosti.
  Oli ehdottomasti yksi reissumme kokokohtia.

 3. Pirjo sanoo:

  Kävimme tutustumassa tilaan 4.9.2014. Olimme tilan nettisivujen kautta sopineet vierailusta etukäteen. Viitoitus tilalle oli loistava. Omalosiin vievän tien varrella oli tilan tienviitta kilometrin, kahden välein perille asti. Vastaanotto oli erittäin lämmin. Kuulimme perheen ja tilan historiasta, tutustuimme tuotantotiloihin, maistelimme kuutta eri viiniä ja nautimme erinomaisen lounaan. Tilasimme vielä viinejä kotiinkuljetuksella. Maksoimme viinit paikanpäällä ja lomalta palattuamme seuraavana päivänä viinit tulivat kuljetusliikkeen autolla kotiovelle. Vierailu tilalla oli erittäin onnistunut kaikin puolin. Suosittelen lämpimästi, mutta kannattaa sopia vierailusta etukäteen.

 4. -B- sanoo:

  Sympaatinen paikka, henkilökunta Kreetalaiseen tapaan tosi mukavaa ja vieraanvaraista. Hyvää ruokaa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *