Katharon kylä

Katharon vuoristokylä

by Kreeta.info/juhani
Päivitetty 06.05.2018

Agios Nikolaoksesta lounaaseen, Kritsan kylän yläpuolella on Katharon kaunis tasanko ja sen kupeessa muutaman talon ryhmä, Katharon kylä. Tasanko on muotoutunut noin 2 miljoonaa vuotta sitten. Sen tyypillinen piirre on tasaisesti koko alueelle sijoittuneet rakennukset. Katharo on vaatimaton vuoristokylä, mutta sen vuoksi se tarjoaa jotakin vanhan Kreetan ja sen ihmisten alkuperäisestä tunnelmasta. Kylään pääsee ajamalla Kritsan kylän läpi ja nousemalla kohtuullisen hyvää, päällystettyä tietä pitkin Katharon tasangolle ja sen jälkeen sijaitsevalle kylälle. Matkaa Kritsasta tulee noin 16,5 km.

Katharon tasanko.

Katharon kylässä on muutama pikkutaverna/kahvila.
Yksi tavernoista on vaatimaton O Zervas, jonka pitäjä Jannis Zervas on tunnettu paitsi persoonana, myös huomattavien fossiililöytöjen tekijänä.

Jannis Zervas

averna O Zervas on vaatimaton, mutta tunnelmaltaan erityinen. Käydessämme täällä huhtikuun alun kylmänä päivänä, tuttuja ja tuntemattomia oli pienessä tavernassa parhaimmillaan toistakymmentä. Vuoristotee teki kauppansa.


Katharon alueella on noin 400 kasvilajia, joista noin 40 on endeemisiä.


Katettu terassi odottaa kesän vieraita.

Puun oksia taivutellaan katoksen muotoon vesipullojen avulla. Nuokin vedet jäätyivät viime talvena, kun täällä oli jopa 15 astetta pakkasta. Kylä on noin 1100 metrin korkeudessa.

Kylänraitti. Tästä eteenpäin tie soveltuu vain maastoautoille. 

Lisätietoja:
Katharon alueella merkittävän työn sekä kasvi- että eläikunnan tietokannan koostamisessa on tehnyt alueella asuva, alkuperältään englantilainen Steve Lenton. Katharon ainutlaatuisuus on tuonut sinne myös muita asiantuntijoita, joiden myötävaikutuksella Steve on voinut jäljittää massiivisen määrän kohteita.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *