Perustiedot

Ha
Yksi Kreetan hurjimmista rotko
ista

By kreeta.info/juhani
Päivitetty 06.06.2015

Ha on yksi Kreetan hurjimmista rotkoista.  Se ei ole edes teoriassa läpikuljettava rotko  kokeneellekaan vaeltajalle.  Rotkoon tarvitaan vankka kiipeilykokemus.
Ha sijaitsee Kreetan kapeimmalla kohdalla, Ierapetraan vievän tien tuntumassa. Alaosastaan rotkoon ei pääse juuri metriä edemmäs. Veitsenterällä tehty viilto vuoreen on paikoin 300 metrinen ja viillon pohja putoaa jyrkkinä portaina ylhäältä alas niin, ettei köysillä laskeutuja välttämättä edes aina näe, minne on menossa. Kun muutaman ensimmäisen portaan on tullut köysistöllä alas, ei paluuta enää ole.

Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.

Vesialtaita riittää.
Keväisin rotkossa on valtavasti vettä ja sadekuurojen jälkeen sen läpi laskeutuneetovat käyttäneet märkäpukuja. Talvisin rotkon ylälaidasta, kallion halkeamasta putoaa alas rotkoon vesisuihku, joka on yksi koko Kreikan kolmesta korkeimmasta.  Suosituksina kiipeilijöille esitetään että sateettomia, aurinkoisia päiviä olisi kymmenkunta, ennen kuin vesi ja liukkaus olisi riittävän vähissä turvallista laskeutumista ajatellen. Sitäpaitsi sadeveden rotkoon huuhtoma vesivirta ei ole niitä kaikkein miellyttävimpiä jotka kiipeilijän kastelevat. Kiipeily on riskialtista. Jos ei muuta ongelmaa ole, niin ainakin on runsas hyönteisten määrä. Ja jos siellä tulee tekninen tai loukkaantumisongelma, pelastajia on harvassa. Kiipeilyvarusteilla muutaman sadan metrin matka vie kokeneeltakin ryhmältä helposti useita tunteja.

Rotko on kesällä usein täysin kuivunut. Kontrasti talven sateiden aiheuttamiin vesimassoihin on huima. Tästä voi päätellä kuinka voimakas vesipurkaus keväällä sieltä syöksyy.


Lyhyt ja jyrkkä rotko
Laskeutumiset kullakin portaalla ovat noin 10-45 metrin luokkaa. Rotko on kokonaisuudessaan vain noin 1500 metriä pitkä ja leveimmillään keskimäärin 6-10 metriä, kapeimmillaan 1,5 metriä. Rotkon luoksepääsemättömyys on johtanut toisaalta sen kasvikunnan säilymiseen hyvin alkuperäisenä. Siellä eivät turistit kiertele, eivätkä edes vuohet laidunna.

Näin näet rotkon parhaiten läheltä
Jos haluat käydä rotkon suulla kurkistamassa sen sisään, nouse kirkkopihan parkkipaikalta vasemman kautta kiertyvää soratietä ylös rotkolle muutaman sadan metrin matka. Rotkon suun alla olevaan, tasangolle johtavaan syvään kuruun ei kannata mennä. Näin näet rotkon läheltä ja helposti.


Kuvassa näkyy rotkon suun muoto, jonka voimakas
vesivirta on osaltaan kuluttanut.
..

Kuvan vaatimaton puro ei kerro lainkaan siitä että sen matka jatkuu muutaman sadan metrin kuluttua yhdessä Kreetan hurjimmista rotkoista. Purouoma kulkee Han rotkon pohjaa ylhäällä Triptin kylän lähellä.
..

Kuva rotkon yläosista. Tästä ei mennä alas tasangolle kuin köysien ja kiipeilytaitojen avulla.
..

Kiipeilijöiden kuvaus rotkon ”läpikulkemisesta” löytyy täältä.

Lähteet: Wikipedia, Geo-magazine, explorecrete.com, oma tutustumismatka.

1 Response

  1. Anna sanoo:

    Upea kurkistus hurjaan Ha-rotkoon!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *