Perustiedot

Xerokampos

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 06.10.2014

Xerokamposin kylä sijaitsee Kreetan kaakkoiskärjessä, viisituntisen ja kolmesataakilometrisen  ajorupeaman takana, kun lähdetään liikkeelle Hanian kaupungista. Xerokamposissa ollaan siis jo kaukana idässä, aiemmin huonojen sorateiden takana sijainneessa, mutta muutama vuosi sitten hyväkuntoiseksi päällystettyjen teiden varrella sijaitsevassa pienessä kylässä. Xerokamposin luonteen voi jo päätellä sen sijainnista. Kaukana kaikesta oleva kylä elää rauhallista elämäänsä, erityislaatuisen maiseman keskellä, pienistä turistimääristä elantoonsa lisää keräävänä yhteisönä.

Panoraamakuva koko Xerokamposin alueesta.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
7.0/10
Perheille
5.0/10
Pariskunnille
6.0/10
Huvittelijoille
4.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
7.0/10
Liikunnallisille
7.0/10
Historiaa etsiville
4.0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.

Xerokampos on yksi itäisen Kreetan harvoista rantakylistä. Hiekkaiset rannat kertovat, että rantaelämästä pitäville kylä tarjoaa hyvät olosuhteet. Ruuhkia ei näillä rannoilla juuri ole.


   Kun saavut Xerokamposiin vajaan kymmenen kilometrin päässä olevasta Kato Zakroksen suunnasta, laskeudut vuorilta alas kohti kylää, joka on ryhmittynyt kylää halkovan suoran tien molemmille puolille. Itse kylä ei ulotu aivan rannalle saakka, vaan on muutaman sata metriä siitä ylöspäin. Muutamia turisteja palvelevia hotelleja ja tavernoja on lähempänä rantaa. Kylässä ei ole turistikohteen leimaa. Vain silloin tällöin vilahtaa kyltti ”Rooms Rent”. Koukkaus päätieltä rannalle saa odotukset heräämään. Hienoja poukamia, pieniä niemekkeitä ja tilaa näyttää olevan joka suuntaan. Ja rannan tuntumassa pienenpieniä perheomisteisia hotelleja, jotka näyttävät enemmänkin omakotitaloilta.

Kylän keskusta näkyy kauempana vasemmalla. Täällä rannan tuntumassa on pieniä perheomisteisia hotelleja ja tavernoja. Kuva on otettu muinaisen asujaimiston sijaintipaikalta, kohti pohjoista. Vuorten takana Kato Zakros.


Lähikuva edellisen kuvan ranta-alueesta. Taustalla näkyvä niemi jakaa ranta-alueen kahtia. Molemmat ovat hyviä uimareille.


Pienessä ylimmässä kuvassa oleva kiviluoto näkyy tässäkin kuvassa. Katse suuntautuu horisonttiin, jonka takana on mm. Kypros.


Nähtävyyksiä alueella on vähän. Yksi niistä antiikin aikaisen asuinpaikan päällä, pienellä kumpareella oleva kirkko.


Toinen nähtävyys on suuri, 117 000 neliömetrin kokoinen Alatsolimnin suolalammikko. Se on oikeastaan pieni suolajärvi lähes keskellä kylää, joka täyttyy talvella, mutta on kesäisin kuiva. Kuivuessaan lammikon pohjalle jää runsas suolakerros. Keväällä se äärellä on runsaasti muuttolintuja ja siksi lammikko on lintuharrastajien hyvin tuntema. Katso suolalammikon sijainti karttasivulta.


Läntinen (eteläinen) ranta-alue niemen toisella puolella tarjoaa rauhallisia auringonottopaikkoja.


Kuva tieltä suunnattaessa Kreetan etelärannikkoa pitkin kohti länttä. Kuvasta hahmottuu hyvin Xerokamposin alue. Huomaa kylän ainoan mini-marketin sijainti (näkyy myös videolla). Katso suurempi kuva.


Tie Xerokamposista länteen tarjoaa huikeita näkymiä ja
runsaasti upeita mutkaisia osuuksia. Moottoripyöräilijöille on
todellista herkuttelua ajaa täällä. Meri siintää kaukana
alapuolella ja ylös on vielä matkaa.

Näitä mutkia ylös ajettaessa niitä kertyy yli neljäkymmentä, viidentoista minuutin ajon aikana!

..
Lisätietoja:

Linja-autoaikataulut Xerokamposiin.

Pieni ja viihtyisä perhehotelli lähellä rantaa, kylän ulkopuolella ja lähellä hyvää tavernaa:
Fytrolakis: puh. 6972 004207, email: cfytrol@gmail.com.


Nähtävyyksiä:

• Suolajärvi kylän ja meren välissä (katso karttasivu)

• Kato Zakroksen minolainen palatsialue ja rotko noin 10 km Xerokamposista pohjoiseen.
(Palatsialueesta on juttu Kreeta -lehdessä 1.2012 (pdf).

 

 

1 Response

  1. Päivi sanoo:

    Lähdimme ajamaan Agios Nikolaoksesta reittinä Sitia-Vain palmuranta-Kato Zakros-Xerokambos-Analipsi-Ierapetra-Agios Nikolaos, hieno reitti moottoripyöräretkelle, erilaisia upeita maisemia loputtomasti, koko päivän retki uima- ja muine taukoineen. Kiitos vinkistä:)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *