Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Lassithi

Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 06.01.2012

Lassithin tasanko sijaitsee noin 44 km Agios Nikolaoksesta länteen. Tasankoa kiertävä tie avaa näkymiä täysin tasaiselle peltoviljelyalueelle. Vanhojen tuulimyllyjen metalliset rungot leimaavat aluetta. Myllyt pumppasivat aikoinaan kasteluvettä pelloille. Tasangon turistikeskuksiin on rakennettu erilaisia tuulimyllyjen näköisversioita muistuttamaan menneestä.Lassithin tasangolle pohjoisen suunnasta saavuttaessa, näkymä on yllä olevan kuvan mukainen. Tie mutkittelee serpentiininä alas tasangolle. Juuri vuoren harjanteen ylityksen kohdalla on runsaasti tuulimyllyjen raunioita sekä useita turistimyymälöitä. Näköalat ovat komeita. Katso suurempi kuva.


Lassithiin saavuttaessa tasangon toisella reunalla näkyy Aghios Georgioksen kylä. Tasangolla on useita, pieniä kyliä, joiden pääelinkeino on tasangon viljelyksillä. Kylissä on pieniä hotelleja, huoneistoja ja tavernoita, joten majapaikka löytyy pienellä etsimisellä. Tasankoa kiertää asvaltoitu tie, jonka läpi ajamalla saa hyvän kuvan tasangosta.


Tasanko nähtynä koillisesta.  Katso kuva suurikokoisena.


Tasangolla on vielä jäljellä jonkin verran pyöriviä tuulimyllyjä. Itse asiassa ne ovat tuulikäyttöisiä vesipumppuja.

Lassithin tasangolta Tzermiadon kylästä Agios Nikolaoksen suuntaan löytyy tuulisilta vuorenrinteiltä osittain entisöityjä tuulimyllyjen raunioita.

Nähtävyydet
Nähtävyyksinä tasangolla on Ideonin luola, jonne pääsee jopa aasikyydillä. Luolaan pääsee vain ”virka-aikana”. Kivetty polku sinne on pitkä ja jyrkkä.
Toinen nähtävyys on vaeltajille sopiva Havgan rotko (tarkempi esittely sivulla ”Rotkot”). Havga on siitä erityinen rotko, että se viettää tasangolle päin. Se tuottaa talvisateiden aikaan runsaan vesimäärän, joka imeytyy tasangolle pohjavedeksi. Tuota pohjavettä nostamaan on aikanaan kehitetty tuulikäyttöiset pumput. Myös ympäröivät vuoret johtavat runsaasti vettä tasangolle.
Vuotuinen sademäärä Lassithin tasankoalueella vaihtelee 1100 – 1400 mm välillä. Sateet ovat pääosin talviajan sateita.Lassithia ympäröivät korkeat vuoret. Niiden yli on kuljettava päästäkseen tasangolle. Pilvet törmäävät usein vuorten kylkiin ja pitävät vastakkaisen alueen kirkkaana.

Panoraamakuva pilvistä vuorten kyljessä.


Lisätietoja:

Varaa HOTELLI läheltä Lassithia.

1 Response

  1. Bedro sanoo:

    Täällä on mahdollista nähdä "läheltä" upeita ja isoja mustakotkia. Zeuksen syntymäluolalle vaikeahko kulkureitti, mutta kannattava.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *