Perustiedot

elafonisirantatuolit1

Elafonisin laguuni

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 13.10.2022

 

Elafonisi on upea uimaranta-alue koko perheelle

Elafonisin ranta-alue on laaja, hienohiekkainen, satojen metrien matkalta matala ja suurimmalta osin suojassa aallokolta. Juuri matalat, laajat ranta-alueet tekevät siitä erinomaisen uimarannan perheille, jossa lasten iät ovat alle vuoden ikäisestä ylöspäin. Täällä vesileikkejä voivat harrastaa kaikenikäiset. Ainut rantaleikkejä rajoittava on kova tuuli, sen nostattaman hiekan vuoksi. Myös ruuhkaiset loma-ajat täyttävät laajatkin ranta-alueet helposti.

Rannan ylläpito on ympäröivän kunnan vastuulla, ja siksi järjestys on hyvä eikä kaupallisuus ole leimallista. Tulot aurinkotuoleista ja kioskin myynnistä menevät suurelta osin suojellun alueen ylläpitoon.

Kävijät suosittelevat
Koko perheen ranta
0/10
Myös taaperoille
0/10
Palvelutarjonta
0/10
Aktiviteetteja
0/10
Siisteys
0/10
Hienoa hiekkaa
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Haluan sinne uudelleen
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.


Matka Elafonisiin ? Matkanjärjestäjät tekevät Elafonisiin bussimatkoja, samoin paikalliset matkanjärjestäjät. Vaihtoehtona on myös vuokra-auto, jolloin rannalla voi oleilla pidempään.
Paikallisbussilla pääset myös Elafonisiin. Aikataulu täältä (klikkaa pistettä kartalla).

Elafonisiin on vajaan parin tunnin matka Haniasta.
Reittejä on kaksi. Toinen kulkee rannan kautta ja toinen sisämaassa.
Molemmat ovat ajamisen arvoisia. Alla olevassa  kartassa reittivaihtoehdot on merkitty sinisellä ja vihreällä.
Sininen reitti (oikealla) sisältää Kreetan ahtaimman maantietunnelin (video läpiajosta videosivulla) ja sen läheisyydessä kauniin Agia Sofian luolan.

Polttoaineen jakelupisteet matkalla Elafonisiin:
Viimeiset huoltoasemat sijaitsevat läntisellä reitillä Platanosissa (vihreä reitti) ja  itäisellä reitillä Elosissa (sininen reitti). Huomaa että ne eivät päivystä ympäri vuorokauden ja ovat avoinna epäsäännöllisesti viikonloppuisin ja usein sunnuntaisin suljettuina.

Elafonisin voit saavuttaa kahta reittiä pitkin
Ellet halua kokea paikoin korkealla vuorenrinteillä kulkevan (hyväpintaisen) tien tunnelmaa, valitse sininen reitti. Jos haluat nähdä laajoja rantamaisemia korkealta ja Elafonisin niemen jo kaukaa, valitse vihreä reitti.
Kannattaa pysähtyä myös näiden kahden reitin yhtymäkohdassa, eteläisen risteyksen tuntumassa olevassa Kefalin kylässä. Sen tavernoista on huikeat näköalat Elafonisia kohti kulkevaan laaksoon.
….

Ylläolevassa kuvassa rantatie ja ”keskitie” kartalla. Rantatien jyrkkäreunaisuus on monelle hankalampi vaihtoehto kuin sisämaan tie, vaikkakin reitti on maisemiltaan selvästi toista reittiä komeampi. Katso video rantatien jyrkimmistä kohdista. Klikkaa suurempi kuva.
….
Suoraa reittiä Paleochorasta Elafonisiin ei ole. Vuorten yli kulkeva soratie on huonopintainen, eikä sovi tavalliselle pikkuautolle. Jos haluaa ajaa reitin tuolla välillä, kannattaa mennä asfalttiteitä Elosin kylän kautta. Ajoaikaa menee reilu tunti.
Paleochora – Elafonisi -rantatie on suunniteltu alustavasti ja toteutuksen piti alkaa 2010. Kuitenkin hanke on nyt jäissä. Se on itse asiassa hyväkin vaihtoehto, koska tuolla välillä on monia kauniita, yksinäisiä hiekkarantoja ja jopa historiallinen kohde. Tie tuhoaisi ne kaikki.


Näkymä Elafonisiin läntiseltä rantatieltä (vihreä reitti).
….

Elafonisi nähtynä Paleochoraan vievältä vaelluspolulta. Katselusuunta on tässä luoteeseen.Matkan ajoittaminen

Useimmat kävijät saapuvat rannalle vuokra-autolla. Ruuhkaisimpana aikana myös busseilla. Vajaa kaksituntinen ajomatka Hanian rannikolta merkitsee, että noin klo 10 alkaa rannalla olla jo vilkasta liikennettä. Jos haluaa välttää ruuhkaisimmat hetket Elafonisin tiellä, kannattaa tulla aiemmin. Ajomatka edestakaisin saa myös rantapäivän tuntumaan lyhyeltä, varsinkin jos tutustuu saaren luonnonsuojelualueeseen tarkemmin. Siksi majoittuminen varsinkin lapsiperheelle voi olla hyvä vaihtoehto. Majoituspaikat ovat sesonkina usein täysiä.
….

Katso panoraamakuva.
Varhainen aamu.


Hiekka ei olekaan hiekkaa
Rannan hiekka varsinkin saaren rannoilla ei oikeastaan ole hiekkaa vaan tyhjien kotiloiden valtavasta massasta koostuvaa, mikä tuo myös punaisen värin rantaan. Se vaikuttaa ensin hiekalta mutta kourallinen sitä paljastaa nopeasti uskomattoman monimuotoisen kotiloiden kuorimassan. Kuorimassa koostuu parin millin pituisista kotilonalkioista ja toisaalta suurempien kotiloiden kuoren paloista. Rantahiekassa aaltojen muokkauksessa kotilot jauhautuvat vähitellen hienojakoisemmaksi massaksi. Kuorimassan vieminen matkamuistoksi Elafonisista, kuten minkä tahansa muun luonnon osan, on kielletty. Alue on luonnonsuojelualuetta.
….

Kotilomassaa joka näyttää ensikatsomalla hiekalta. Tästä syntyy myös rannan punainen väri. Kotilomassaa tai hiekkaa ei saa viedä matkamuistoksi, kuten ei mitään muutakaan Elafonisista.
….

Majakan rauniot, jotka saksalaiset räjäyttivät toisen maailmansodan aikana.
….

Auringonlaskut Elafonisissa ovat erityisen kauniita. Auringon alapuolella ovat Maltan saari ja Italian eteläosat.
MajoittuminenRannan yläpuolisilla rinteillä, noin 500 metriä rannalta on Kalomirakisin hotelli / taverna, jossa on miellyttävät tilat perheiden majoittumiseen ja oleskeluun. Katso ”Majoittuminen”. Majoitustilat ovat usein pitkälle eteenpäin varattuja.

Lisätietoja:
Google Earth kartta Elafonisin luontopolusta

6 Responses

 1. Bedro sanoo:

  Elafonisin laguuni, Kreikan ja Kreetan Malediivit, ovat ehdottomasti kokemisen arvoinen asia. Varaa päivä aikaa ja nauti olosta, seuraavan kerran Kreetalle palatessasi tiedät ainakin yhden kohteen, jonka haluat kokea uudelleen. Kannattaa myös tutustua kahluusaaren historiaan ennalta, se on mielenkiintoinen. Kannattaa kahlata ja tutustua saaren hienoihin laguuneihin.

 2. Eira Mäki sanoo:

  Rakastuin Elafonisiin jo ensimmäisellä käynnillä. Seuraavalla Kreetan matkalla päätin yöpyä siellä. Kalomirakiksella on ihastuttavat majoitukset joko päärakennuksessa tai oliivilehtojen keskellä bungaloveissa. Molemmat on koettu. Haaveilen pääseväni Elafonisiin pidemmäksi aikaa. Illat ja aamut ovat siellä ihastuttavan rauhallisia ja yöt upean hiljaisia. Tähtitaivasta voi tutkailla. Illalla on kiva nauttia hyvä ateria Kalomirakis tavernassa. Ainoa ongelma on Elafonisiin pääseminen. En itse aja autoa ja paikallisbussikin kulkee sinne vain kerran päivässä. Sesongin ulkopuolella ei ilmeisesti ollenkaan, ainakaan lomakylien kautta. Ehkä haaveeni kuitenkin vielä toteutuu.

 3. Juhani sanoo:

  Kalomirakisilla on upeaa majoittua ja viettää parikin päivää rantalomailun ohessa. Varauksia kannattaa suunnitella vähän pidemmällä tähtäimellä, koska Kalomirakis on myyty tältä kesältä täyteen syyskuun loppuun. Aina voi tulla ja tuleekin peruutuksia, joten kysellä kannattaa. Ja siellä on vielä hinnatkin kohtuullisia.

 4. Hartza sanoo:

  Aivan oivallinen paikka lököilyyn. Sopii ihan kaiken ikäisille. Tänne haluaa aina vaan uudestaan ja uudestaan – joka vuosi. Ja tosiaan maisemat. Ne ovat komeat molemmilla reiteillä. Suosittelen!

 5. aliel sanoo:

  Uskomaton ranta.Olimme syyskuussa 2015.Jo automatka sinne elämys.Näköalatavernassa ennen Elafonista isäntä tarjoili itse valmistamaansa viiniä.Se yhdistettynä maisemaan…uskomatonta!Paluumatkalla sisämaan reitillä kannattaa uskoa kylttejä,jotka kertovat tien olevan poikki;se todella oli poikki!Ehkä jo korjattu…Ihania kyliä,joihin olisi mielellään unohtunut…

 6. Mirja sanoo:

  Elafonisiin Kreetalla kannattaa ehdottomasti tutustua.Huikea hiekkaranta ja polttava aurinko parasta lomaa ikinä.Myös pienet kylät reitin varrella ovat ihastuttavia. Ihmiset ovat varautuneempia kuin monilla muilla Kreikan saarilla mutta ihan ystävällisiä, varsinkin yläkylissä ihmiset tervehtivät turistia Kalimeeralla hymyn kera.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *