Maanrakennus

Maanrakennus Kreetalla

By kreeta.info/juhani
Päivitetty 15.04.2017

Kreetalla rakentamisessa ei tarvitse ottaa huomioon pakkasia, routaa ja jäätymistä, muutoin kuin korkeimmilla ylängöillä talven alhaisimpien lämpötilojen aikaan. Silloinkaan maa ei ole jäässä, ainoastaan vesiputket pitää suojata jäätymiseltä. Maaston jyrkkyys ja maan kivisyys asettaa sitten enemmän vaatimuksia ja esteitä työn etenemiselle. Maapohja Kreetalla on pääosin kovaa, mutta toisaalta suomalaisen graniittikallion lujuutta harvoin tapaa. Usein tiet voidaan tehdä kaivukoneen kynsikauhalla vuoren kylkeä jyrsimällä. Kiviset olosuhteet jättävät kuitenkin jälkensä koneisiin.
Tällä sivulla on muutamia kuvia kreetalaisilta maanrakennustyömailta.
….

Tyypillinen, vuoren kylkeen rouhittu tie. Tämä kuva on Chora Sfakionista Anopoliin johtava, viime vuosina levennetty ja kaitein varmistettu tie.
Jos haluat katsoa miltä tie näyttää autolla ajettaessa, näet sen keeta.infon videolta.


Itäisen Kreetan mutkainen tie Xerokamposista länteen. Maasto on pelkkää kiveä.

Tierakentamisen haaste on jyrkkyys ja talven runsaiden sateiden aiheuttama kuluminen. Jos pintavesivirtoja ei ole ohjattu oikein, vaurioita saa korjata joka vuosi.

Maaperän laatu vaihtelee voimakkaasti ja sen sisällä saattaa olla runsas vesivirtaus. Jyrkässä rinteessä sijaitsevat tiet murtuvat usein ja saattavat katkaista yllättäen liikenteen, kuten tässä. Ympäriltä on kerätty isoja lohkareita, joilla murtuma yritetään paikata kestävämmäksi.


Viemäriputkien asennus Kastelli Kissamosin yläpuolisilla rinteillä.


Maisemissa ei ole moittimista. Mutta jarrujen päälle tällainen maisema käy raskailla kuormilla. Pakokaasujarru on täällä tavallinen.


Valokaapeliuran jyrsintää asvaltin alle. Tässä meneillään huoltotauko. Kreetalla on vuosia jatkunut merkittävän laaja kaapelointihanke, jossa kaapeli on pyritty viemään pieniinkin kyliin. Asvaltin alle sijoitettua kaapelia ei saa helposti vahingossa katkaistua, toisin kuin tienpenkassa olevaa. Uran paikkausjälki kertoo kaapelin sijainnin.


Vanha puskukone tasoittaa tietä ylös Valkoisille Vuorille talven sateiden jäljiltä.


Kreetalainen urakoitsija siirtää kiviä uuden biologisen kasvihuonetyömaan tieltä ylhäällä Mirtosin kylän yläpuolella. Koneella on ajettu yli 10 000 työtuntia. Katso video työmaalta alla. Pohjoismaisia tassuja täällä ei näe. Ahtaus ja jyrkät rinteet vaativat pystytassut.

Video: Kasvihuoneiden pohjien tasausta Mirtosissa.Lähes kymmenkilometrinen tie Lasithin läänissä olevalle Omalosin tasangolle kunnostustyön kohteena. Työkoneet ovat melko iäkkäitä.

Murskatyömaa jokiuomassa Mirtosin kylän pohjoispuolella.


Maanrakennusta tavallaan tämäkin. Topolian tunnelin suulla kivivyöryt aiheuttivat 2013 onnettimuuden. Sen jälkeen tie suljettiin ja rinne varustettiin turvaverkoilla.


Kallioperä on pääosin pehmeää, kalkkipitoista ja liuskeista sekä rikkinäistä, jonka seurauksena on runsaasti sortumia. Pienempiä kiviä ja kohtalaisen kokoisia lohkareita on tiealueella lähes kaikissa jyrkissä leikkauksissa. Tässä sortuma on onneksi jäänyt pääosin kaiteen taakse. Tiellä olleet kivet on jo kerätty pois.


Tyypillinen talvisateiden aiheuttama sortuma. Veden pehmentämä penkka on murtunut ja valunut alas kymmeniä metrejä. Korjaus tehdään useimmiten tukemalla penkka ja valamalla raudoitettu betonikansi päälle. Toisinaan, maaston niin salliessa, kaivetaan vastarinteeseen lisätilaa tiepohjan siirtämiseksi kauemmas sortumasta.
 
Talven jäljiltä tien penkka on sortunut ja tukkii kokonaan toisen kaistan.


Huoltotie moottoriliikennetien työmaalla Sitiassa.

Rankkasateiden ja myrskyjen jälkeen uimarantojen hiekat ovat väärissä paikoissa, ja niitä korjaillaan sandaaleille sopivaksi aamun tunteina. Etukuormaajalla peruutellaan tasauksia pääosin.

Rantahiekan seulontaa Rethimnonissa.


Työmaalta toiselle Eloundassa.


Postikorttikuva. Taustalla Kreetan korkein vuori, Psiloritis. Pari lumiläikkää näkyy vielä. Alhaalla Amarin laakso


Kävelykatutyömaa Spilissä. Nykyisin jo valmis.


Myös Gavdosin saarella rakennetaan. Koneita voidaan siirtää saarelle Samarian lautan avulla – sama joka kuljettaa vaeltajia Agia Roumelista Chora Sfakioniin. Usein lautta ajaa myöhään illalla tai yöllä Gavdosin reissun mikäli erityiskuljetusta tarvitaan.


JCB on selkeä ykkösmerkki Kreetalla. Muita yleisempiä ovat Liebherr, Komatsu, Case ja vanhemmissa koneissa A&O.

K
äytöstä poistunut pienoistraktori. Lähinnä viljelypalstoille tarkoitettu. Ikä ja merkki tuntemattomia.
Caterpillarin vanha kuormaaja pienen seulan syötössä ja kuormauksessa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *