Perustiedot

Kallikratis

Muinainen kulkuväylä 

 

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 03.12.2016

   Kallikratisin rotko eroaa monesta muusta siinä, että sen läpi kulkevan polun rakentamiseen ja ylläpitoon on käytetty valtavasti työtunteja. Rotko alkaa Frangokastellon tasangon Patsianon kylästä, josta voi ajaa autolla puolisen kilometriä Kallikratisin kylään vievää jyrkkää serpentiinitietä. Tie lähtee kylän jälkeen ilman viittoja jyrkästi takaviistoon vasemmalle. 

   Vaelluspolku kulkee pääosin rotkon rinteillä ja on paikoin irtokivinen, mutta erityisesti yläosissa erinomaisesti pengerretty ja osin betonoitu polku on helppokulkuinen. Rotko vaatii normaalin peruskunnon. Vaellussauvoista on hyötyä. Vesipisteitä matkalla ei ole.

Tältä lähtöpaikka näyttää kun polkua on kuljettu parisataa metriä. Kyltti tien mutkassa on kiintopiste polun päähän. Kyltti kertoo, että 300 metriä tietä alas löytyy taksi. Jos siis jätät auton rotkon yläosaan, voit palata taksilla takaisin autolle. Kävelymatka serpentiinitietä on vaihtoehtona liian rankka. Jos aikoo palata jalkaisin takaisin lähtöpisteeseen, se kannattaa tehdä rotkopolun kautta.
Lähtöpaikka tieltä katsottuna.
Muutamia satoja metrejä ylempänä alkaa Frangokastellon tasanko jo näkyä. Hiukan ylempänä rotkossa, horisontissa näkyy hyvällä säällä myös Gavdosin saaren silhuetti.
Keskimäärin polku näyttää tältä rotkon alaosissa.
Polku on parhaimmillaan rotkon yläosissa. Osin betonoitua.
Poluilla vaellettaessa tapaa melko harvoin vastaantulijoita. Tässä yllätykseksemme suomalainen, parinkymmenen hengen Aurinkomatkojen ryhmä tulossa polkua alas (20.09.2014).
Hedelmäpuun alitus.
Polku kulkee melkein koko matkan rotkon rinteillä.
Yläosassa polku nousee Kallikratisin tielle. Tämän merkin löydät tien laidasta.
 
Vaellustiedot:
• Rotkon vaelluspituus yhteen suuntaan 4,6 km.
• Kokonaisnousu (lasku) 670 m.
• Vaatii normaalin terveyden, jalkavoimia erityisesti ylös mennessä, sekä normaalin tasapainoaistin.
• Kaikki juomavesi otettava mukaan (0,5-2,5 ltr/hlö olosuhteista riippuen/ suunta).
• Alaosan polun päässä kyltti taksiautolle (300 m matka).
• Polun ylemmissä osissa muutamassa kohdassa polun vieressä 10-20 metrin jyrkkä pudostus. Normaalikuntoiselle helppoja ohittaa, mutta korkeanpaikan kammosta kärsiville haasteellisia kohtia.