Kolmipyörä

Trikiklo (τρίκυκλο)
Kolmipyöräinen kuljetusajoneuvo

By Kreeta.info/Juhani

Päivitetty 08.10.2016

Kreetalaisen kolmipyörän voi tavata lukemattomissa muodoissa, lukemattomina rakenteina ja lukemattomissa tilanteissa kreetalaisten kylien ja oliivilehtojen liepeillä. Yksinkertaisimmillaan se on pieni, puutarhajyrsimen taakse asennettu, yksi-istuiminen ajokki, jossa kulkee työkalut ja tarvikkeet ja paluumatkalla muutama säkki poimittua satoa tai oksia lampaiden syötäväksi.
Pisimmälle viedyt kolmipyörät näyttävät jo pieniltä pakettiautoilta. Moottorit ovat edelleen niissäkin yksisylinterisiä, mutta vaneri- ja peltirakenteisessa kopissa on joskus kaksikin istuinta.
Kolmipyöriä on tehty pääosin itse, rakentamalla hitsattuun runkoon tarvittavat kiinnikkeet moottorille, ohjaavalle etupyörälle ja taka-akselille. Meteli on kova, meno täristävää, mutta eipä tarvitse raahata kaikkea käsipelillä. Ja kyytiin sopii enemmänkin ihmisiä, kun lavan ottaa käyttöön.

Kreetalaisen kolmipyörän tavanomaisin rakenne. Leveällä penkillä voi istua kaksi henkeä. Takaveto.

Aerodynaamisin trikiklo?
Umpiohjaamolla varustettu, huolellisesti tehty perusajoneuvo ilman turhia kikkailuja.

Tässä hieman persoonallisempi peli. Sympaattisen näköinen.

Messaran tasangon viljelysten keskellä sijaitsevassa kylässä kuvattu Trikiklo.
Reilunkokoisella ja ammattitaitoisesti tehdyllä ohjaamolla varustettu, työuransa päättänyt trikiklo Elosin yläpuolisilla rinteillä.
……
Trikiklo riisuttuna kaikesta käyttökelpoisesta. Suomessa maastoon hylättyjä autoja kutsutaan nimellä ”metsäauto”. Tämä on siis ”metsätrikiklo”.
……

Kolmipyörästä on Kreetan Iraklionissa tavattavissa moderni aurinkosähköllä toimiva versio.
Kyseisestä Manoli Tsikandulakin ja yhteistyökumppaneiden rakentamasta kulkupelistä tuli julkinen kun hän osallistui 2012 Kreikan ja Kyproksen käsittävään yrittäjyyskilpailuun aurinkoautollaan ja sai tuomariston erikoispalkinnon. Laitteesta on kreikankielinen, kuvin varustettu websivu täällä.
Myös lyhyt video Sunnyclist -kolmipyörän vierailusta ennätyksellisellä saarikierroksella läytyy täältä.• Täältä löytyy hieman historiaa kreikaksi ja runsaasti kuvia vanhoista kolmipyöristä.

1 Response

  1. Esa sanoo:

    Kolmipyörä on tuttu Kreetan teiltä ja kujilta. Poikamme risti 3-vuotiaana nuo mainiot yleiskoneet "päkättäjiksi" niille tyypillisen moottoriäänen vuoksi. Niitä tutkittiin sitten lähemminkin aina kun tilaisuus tuli. Niitä on tosiaan "vähän joka lähtöön". Omatekoisia, pienten kyläpajojen tekemiä, isompien maatalouskonetehtaitten tuotteita ja jopa autotehtaitten sarjatuotantoa olemme tavanneet, esim. Mazdan 3-pyörä oli muuten kuin tavanomainen avolavapakettiauto. Mukavia laitteita, päkättäjät…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *