Perustiedot

 

Varaa hotelli tästä kohteesta. Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Lappa street

Lappa


by Minoa.info / Juhani
Päivitetty 01.12.2016

Lappa on pieni muinainen kylä 20 km Rethimnonista lounaaseen ja tunnetaan nykyisin paremmin nimeltä Argiroupoli. Itse asiassa sekä yläkylä että alakylä on tunnettu vasta vuodesta 1822 nimellä Argiroupoli. Lappan historia ulottuu Kreetan kaupunkivaltioiden aikaan, jolloin sillä oli jopa oikeus omaan rahaan.

Ensimmäisiä mainintoja Lappasta (tunnettiin tuolloin nimellä Lappa tai Lambi) on noin 1400 eKr. Tuolloin tarun mukaan tuli siirtolaisia Lappaan. Oletettu tapahtuma sijoittuu siis minolaisen aikakauden loppuun. Lappa on mainittu historian lehdillä usein. Kylän keskiosassa on muutamia entisöityjä kohteita ja etenkin hienot mosaikkilattioiden jäänteet ovat näkemisen arvoisia. Roomalaiset lähes tuhosivat Lappan. Keisari Octavian Augustus rakensi sen uudelleen ja antoi asukkaille takaisin heidän vapautensa. Hänen vastustajansa Metellus hyökkäsi Lappaan ja tuhosi sen vallassaolijat ja rakennukset vuonna 68 eKr. Uudelleen Lappa mainitaan 31 eKr. Tuolloin Marcus Antonius ja Octavian Augustus taistelivat vastakkain. Antoniuksen voitto aiheutti myöhemmin loisteliaiden rakennusten nousun Lappan kylään. Lappa tuhottiin jälleen vuonna 824 arabien toimesta.

Toisella bysanttilaisella kaudella Lappaa kutsuttiin nimellä Poli (kaupunki), mikä tarkoitti sen olevan merkittävä keskus. Vasta 1822 Lappa sai nimen Argiroupoli. Turkkilaisaikana sitä kutsuttiin Gaidourpoliksi (aasikaupunki) ja Samaropoliksi (satulakaupunki).

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
5.0/10
Perheille
6.0/10
Pariskunnille
6.0/10
Huvittelijoille
5.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
7.0/10
Liikunnallisille
5.0/10
Historiaa etsiville
9.0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.

….

Suurikokoisempi panoraamakuva kirkkopihasta.
….
Bysantin aikana Kreetan ensimmäinen piispa toimi Lappassa. (Piispanistuin siirrettiin vuonna 961 Episkopin kylään).

Lappa oli alhaalla rinteessä sijaitsevien Argiroupolin lähteiden vuoksi tunnettu myös kylpylänä. Lappa kävi kauppaa sekä Foinixin (lähellä nykyistä Loutroa etelärannalla) ja Ydramian kanssa (nyk. Dramia).

Ylä- ja alakylän välillä on kivetty polku, jota pitkin on mahdollista puolessa tunnissa kulkea kyläkeskuksen ja tavernakeskittymän välillä.
….

Yläkylän ja alakylän välissä on polku, jota pitkin pääsee n. puolessa tunnissa yläkylästä alakerran tavernoille.


…..
Nykyisin Argiroupolin yläkylä on viehättävä paikka jossa rakennukset on tehty pääasiassa muinaisen Lappan materiaaleista. Siellä on useita mielenkiintoisia kohteita etenkin roomalais- ja venetsialaisajalta. Alakylässä (käänny Asi Goniaan päin yläkylän läpi vievän tien Rethimnonin puolelta) on kymmeniä lähteitä, jotka tuottavat läpi vuoden 20.000 kuutiometriä vettä. Tämän vuoksi alakylässä on sijainnut monia myllyjä. Nykyisin osa Argiroupolin lähteiden vedestä siirretään Rethimnoniin.

Argiroupolin rinteen alaosassa on pieni kappeli, jonka lattian yli virtaa vesi.

 

 

Lisätietoja:

Varaa HOTELLI Lappan kylästä tai sen lähiseudulta.

Linja-autoaikataulut

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *