Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Gournia
Kreetan parhaiten säilynyt minolainen kaupunki
By kreeta.info / Juhani
Päivitetty 08.01.2016


Gournian minolainen kaupunki tuli yleiseen tietoisuuteen  vuonna 1901 kun
George Perakis johdatti amerikkalaisen  arkeologin Harriet Boydin kaupungin raunioille. Gournia  tunnetaan tänään yhtenä kaikkein parhaimmin säilyneistä  minolaisista kaupungeista. Se on saanut nimensä asumuksista löydetyistä useista  kivisistä pesualtaista (gournia).  Harriet Boyd näki kaupungin merkittävyyden ja aloitti kaivaukset kaupungin keskustassa paljastaen keskeisimmät  rakennukset ja kadut.

Panoraamakuva  kaupunkikukkulasta.

Panoraamakuva kaupungin raunioista.

Varaa HOTELLI läheltä Gournian minolaista kaupunkia.

 
 
 
Kävijät suosittelevat
Luontokohde
0/10
Historiakohde
0/10
Pienten lasten kanssa
0/10
Kouluikäisille
0/10
Kaikenikäisille
0/10
Aktiivisille
0/10
Liikuntarajoitteisille
0/10
Kohteen kokonaisarvosana
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.

Huomiota herättävää on kaupungin erittäin tiivis rakentaminen, jolloin kaikki asunnot, käytävät, oviaukot ja kadut ovat huomattavan pienikokoisia ja kapeita. Näyttää siltä että minolaiset rakensivat tänne vain välttämättömän, eivät mitään ylimääräistä. Kaupunki on kuin pienennetty versio siitä mitä nykyisin kaupungilla ymmärrämme.

Gournia rakennettiin 1600…1500 eKr ja se tuhoutui n. 1450 eKr. Ensimmäiset rakennukset paikalle on rakennettu jo noin 2000 eKr. Tuhottu Gournia rakennettiin uudelleen mykeneläisten toimesta n. 1375…1200 eKr. Vaikka kaivauksissa paljastettu alue on vain osa koko muinaisesta kaupungista, se antaa Kreetan minolaisista kaupungeista kuitenkin parhaimman käsityksen siitä, miltä pronssikautinen kaupunki näytti.Nykyisin kaupungista on nähtävissä kivetyt kadut ja rakennusten perustukset. Perustukset kannattelivat kuitenkin aikanaan myös ylempää kerrosta jotka oli rakennettu savitiilistä ja puusta. Niistä ei ole enää jäänteitä nähtävissä.  Pohjoiseen suuntaan sijainnut kaupunki oli kooltaan noin neljä hehtaaria. Asukkaita oli noin 1000 henkeä. Kaupungin satama oli läheisellä lahdella.

Kaupungin itäpuolella, viereisen harjanteen juurella sijaitsi hautausmaa.

Lisätietoja:

Varaa HOTELLI läheltä Gournian minolaista kaupunkia.

Linja-autoaikataulut

Google Earth -koordinaatit Gourniaan: 35° 6’34.17″N 25°47’34.22″E