Perustiedot

Vrisinas -vuori (Agia Pnevma), Rethimnon

By kreeta.info / juhani
Päivitetty 25.10.2021

Rethimnonista helposti näkyvä, korkea Agia Pnevma-vuori (viitoitus tuntee nimen Pnegmatos) on mainio näköalapaikka. 800 metrin korkeudesta näkyy suuri osa pohjoista rannikkoa, Valkoiset Vuoret, Psiloritisin huippu sekä Amarin laakso muiden muassa.
Vuoren huipulla on pieni kappeli. Tie huipun läheisyyteen saakka on ajettavissa nelivetoautolla. Kaksivetoinen on vähemmän suositeltava.
Ajettavasta tiestä huolimatta reitti on hyvä patikkareitti. Maisemat avautuvat vähitellen kaikessa komeudessaan, ensin pohjoiseen ja myöhemmin myös etelään.
Huipulle johtavalle tielle pääsee Armenin kylästä (Rethimnon-Spili -tien varrella, vajaa 10 km kaupungista). Tie alkaa samalta kohdalta kuin Armenin minolaiselle hautapaikallekin käännytään. Risteyksessä on pieni karttataulu. Ylös mennään tässä alempana olevan kuvan opasteiden mukaan, kuitenkin ensimmäinen risteys, noin kilometrin ajon jälkeen sisältää vain vaatimattoman viitan, jonka mukaan tulee ajaa Chromonastiriä kohti. Jalkaisin pääsee hyvin tietä pitkin koko matkan. E4-viitat ohjaavat toisinaan oikaisemaan neulansilmiä.
Huipulle saakka tietä ei ole. Viimeiset kaksisataa metriä noustaan jyrkästi E4-viittojen ja väritäplien viitoittamaa, vuohipolkujen kanssa risteilevää kivikkoista reittiä. Mutta kun kirkko on jo näkyvissä, suunta on selvä.

Tämä viitta ohjaa matkalla kohti huippua.

Kirkko näkyy, mutta  kilometrejä on vielä edessä.

Puolimatkan jälkeen maisemaa on jo pakko pysähtyä katselemaan.
Idässä näkyy Psiloritisin huippu ja sen alapuolella Amarin laakso.


Laaksoalueen soratien jälkeen noustaan vielä ylös taanteelle, ennen huippua.


Näkymä kirkkopihalta Rethimnonin itäpuolisiin kyliin.


Valkoiset Vuoret.

Vaelluksen perustiedot:

Kun auton jättää soratien alaosaan, vaellettava matka on noin 5,5 km.
Nousua noin 500m.
Vaellusaika ylös noin 1,5-2 t.
Kaikki vesi otettava mukaan.
Matkalla ei päiväsaikaan ole juurikaan varjopaikkoja.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *