Perustiedot

Karpathos – yksi Kreetan naapureista

Karpathos sijaitsee Kreetan ja Rhodoksen välissä, noin 70 kilometrin päässä Kreetan itäisimmästä kärjestä. Jo vuosia sitten myös Suomesta tehtiin sinne valmismatkoja. Tänä vuonna (2017) saarelle tekee matkoja Apollomatkat.
Karu saari pitää ympärillään lukemattomia uimarantoja ja vuoristoisen keskiosan maisemassa on lukuisia vaellusreittejä. Rantaviivan pituus on noin 180 km ja pinta-alaa saarella on noin 300 neliökilometriä. Korkein huippu on  1220 metriä korkea.
Kreetalta voi matkustaa Karpathokselle paitsi lentoteitse, myös laivalla, jonka lähtösatama on usein Iraklion tai Sitia. Matka Iraklionista Karpathoksen pääkaupunkiin kestää reilut seitsämän tuntia. Pysähdyksiä on Sitiassa ja Kasoksella.

Karpathoksen lounaispuolella on pienempi Kasoksen saari. Se on myös asuttu ja laivareitti ulottuu myös sinne. Myös pohjoiskärjessä on saari. Pohjoisosassa saarta on luonnonsuojelualue (ylemmässä kartassa vihreällä merkitty).
Karpathoksen suurimmat asutuskeskittymät ovat Karpathoksen kaupunki (Pigadia), (2707 as.), Arkása (531), Menetés (416), Apéri (353), Ólympos (270) ja Óthos (265).

Dodekanesian saariryhmään kuuluvana, eteläinen Karpathos on kesäisin kuiva ja kuuma. Kesä-heinäkuussa saarella puhaltaa voimakas meltemi-tuuli. Talvet ovat suhteellisen kuivia ja leutoja.

Karpathos näkyy hyvällä säällä itäiseltä Kreetalta. Lähinnä Kasoksen pikkusaari, sen takana Karpathos.


Lähde: Wikipedia.
Kartat: Kreeta.info

Karpathoksen pääkylät ja tieverkko.


Karpathoksen uimarannat

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *