Kohti Agia Roumelia

Agios Ioannis – Agia Roumeli

Vaelluspolku alkaa Agios Ioannisin muutaman talon kyläryhmän pysäköintilevennykseltä, kivikkoisen alueen kautta kulkevalla polulta. Agios Ioannis on Chora Sfakionin kylän kautta ylös serpentiinitietä vievän reitin lähes päätepisteessä. Aradenan sillan ylityksen jälkeen ollaan jo minuuttien päässä kylästä.
Matkan tarkoitus on saavuttaa paitsi Agia Roumeli ja Samarian rotkon pää, myös yksi Kreetan komeimmista näköaloista: jyrkän vuoren reunalta lähtee alas polku, jonka ensimmäiset askeleet saavat kulkijan vaikuttuneeksi. Alla näkyy sininen meri, pitkä rannikko, Eligian ja Samarian rotkojen päät ja Agia Roumelin kylä sinisessä autereessa.

Ensimmäinen vaihe matkalla on laajan, kivikkoisen kentän ylitys hyvin kuljettavaa, kapeaa polkua pitkin.

Kallioreunalle saavuttaessa alla avautuu koko näkymä ja edessä oleva, rantaa kulkeva polku on hahmotettavissa. Alas on kuitenkin ensin päästävä.

Matkan ehkä hankalin ja pelottavin paikka on aina ollut kivistä ladotun polun kapeus. Sen kunto saattaa vaihdella vuodenkierron mukaan, joten varmuutta ei siitä ole.

Alkumatka meren rantaa kävellessä on miellyttävää pinjametsikköä. Sen jälkeen ranta on varjoton lähes koko matkalla ja siksi erittäin kuuma keskipäivän paahteessa.

Polulla löytyy monissa kohdin pehmeitä hiekkakenttiä. Muutaman kerran noustaan vesirajasta ylemmäs ja laskeudutaan taas takaisin. Mutta näkymät ovat huikaisevan kauniita.

 

 

Paavalille pyhitetty kappeli on rantareitin varrella.

Reitillä on ollut myös pieni kahvikoju, joka on ollut aiemmin auki hyvin satunnaisesti. Täällä kannattaa pitää kaikki juomavesi mukana.

Agia Roumelin kylä ja Samarian rotkon päätepiste.


Agia Roumeli ja taustan massiivinen, Samarian rotkoon rajoittuva vuori.

Laiva, joka liikennöi Agia Roumelin ja Chora Sfakionin välillä. Tästä Samarian vaeltajat lähtevät laivan kyydissä paluumatkalle.

Perustiedot:

-Laskeutuminen alas jyrkänteeltä ei sovi korkean paikan kammoisille.
-Reitti on hellesäällä erittäin kuuma.
-Juomavettä pitää olla mukana runsaasti.
-Hiekkaiset taipaleet syövät voimia.
-Ennen Samarian rotkoa on mahdollisuus Eligian rotkoon poikkeamiselle. Rotko on kuitenkin harrastelijavaeltajille vaativa ja vaarallinen.