Perustiedot

 

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Thronos

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 06.10.2014


Thronos on pieni, historiallinen kylä Amarin laakson rinteellä. Sen sijainti avaa laajan näkymän syvälle Amarin laaksoon, jonka itälaidalla kohoavat Ida -vuoristo ja länsilaidalla Kedros -vuori.  Amarin laakso on vehreä, kymmenien pikkukylien täplittämä, oliivi-, aprikoosi- ja kirsikkapuiden täyttämä laakso. Näkymä laaksoon on huikean kaunis. Auringon nousut ja laskut tuovat värikylläisen näytelmän kylän etelärinteiltä katsottaessa.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
5.0/10
Perheille
5.0/10
Pariskunnille
6.0/10
Huvittelijoille
4.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
7.0/10
Liikunnallisille
7.0/10
Historiaa etsiville
8.0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.Kylä sijaitsee Kreetan sydänmailla, kaukana turistikeskuksista ja se elää omaa rauhallista elämäänsä. Kylän historia ulottuu kauas. Sen paikalla oli aikoinaan Sivritoksen kaupunkivaltion keskus, jolla oli myös oma raha. Kylän nimi Thronos (engl. Throne = valtaistuin) on lähtöisin seitsämännellä vuosisadalla kylässä sijaineesta piispanistuimesta. Sivritos -nimi taas tarkoittaa makeaa vettä. Edelleen kylän liepeillä on useita lähteitä.


Keskellä kylää sijaitsee 1100 -luvulta peräisin oleva bysanttilainen kirkko, jonka mosaiikkikuvat ja maalaukset ovat poikkeuksellisen upeita ja hyvin säilyneitä. Pyhälle Äidille pyhitetty kirkko on avoinna pyydettäessä. Näyttöä voi pyytää taverna Aravanesista (ks. yhteystiedot alinna).
Amarin laakso

Amarin laakson kylät ja pääkohteet kauempana panoraamakuvassa. Thronos oikealla. (Näytä suurempi kuva).

Thronoksen paikalla sijainnut kaupunkivaltion keskus oli hyvin linnoitettu ja nykyinen Agia Galini toimi sen satamana.  Kaupungin tuhosivat saraseenien merirosvot. Muinaisen kaupungin jäänteitä voi nähdä Throniani Kefala -kukkulalla.

Psiloritisin huippu (Kreetan korkein) on aivan vieressä. Tässä aamuaurinko nousee vuoren takaa.

Taverna Aravanes
Kylän suurimmassa, Aravanes -tavernassa on mahdollisuus vuokrata huoneita, joista on komea näköala Amarin laaksoon.
Taverna järjestää laakson viljelyksille ja eläinpihoille suunnattuja ”työmatkoja”, jolloin voi olla mukana kreetalaisessa, arkisessa työnteossa. Ja syödä illalla päivän aikana kerätyistä aineksista valmistettua ruokaa.
Tavernan isolla terassilla ja salissa järjestetään iltaruokailut siten, että kaikki vieraat pyritään saamaan saman pöydän ääreen, nauttimaan kreetalaisesta, välittömästä yhdessäolosta ja paikallisesta ruuasta.


Tavernan terassilta aukeaa näkymä Amarin laaksoon.


Viikunoita kuivumassa päivän työn tuloksena. Tavernassa tarjottava ruoka on luonnollisesti paikallista, perinteistä lähiruokaa.


..
Thronosista käsin voi myös tehdä päivän mittaisia patikkaretkiä, tai harvinaisen kuutamoyön vaelluksen Psiloritisin huipulle. Se vaatii erinomaista kuntoa, sopivan ryhmäkoon sekä oikean asenteen. Matkalla yövytään vuorella.

Tavernan isäntä Lampros puhuu hyvää englantia ja voi antaa kreikan kielen tunteja sekä toimii oppaana tarvittaessa.

Lisätietoja:

Linja-autoaikataulut

Taverna Aravanes, Thronos Amariou, 74061 Rethymno.
Lampros Paputsakis
Puh. + 2833 022 760
Gsm: 6983 972 625
email: aravanesthronos@yahoo.gr

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *