Kreetan jyrkin serpentiini

Kallikratisin serpentiinitie

By Kreeta.info/Juhani
Päivitetty 04.10.2016


   Kreetan todennäköisesti jyrkin asvaltoitu serpentiinitie on henkeäsalpaava kokemus ja hengenvaarallinen tie huonokuntoiselle autolle ja huonolla ajotaidolla varustetulle kuljettajalle.
Tie on kaiteeton, kapea, jyrkkä ja reunoiltaan murtuva paikallisten ihmisten elämää helpottamaan tehty väylä, jonka kaivaminen jyrkkään rinteeseen on ollut sekin suorituksena kunnioitettava.
Tien läpiajo edellyttää että sekä auto että kuljettaja ovat täysin suoritukseen kykeneviä. Täällä iskee helposti paniikki jos on hiukankaan taipumusta korkean paikan kammoon tai mikäli alkaa epäillä ajotaitojaan. Tiellä ei voi kääntyä takaisin kuin harvassa paikassa. Alhaalta ylös ei kannata yrittää liian pienellä (heikkotehoisella) autolla ja liian suurella kuormalla. Eikä ylhäältä alas, mikäli jarrujen toimivuus epäilyttää.
Pahin tilanne syntyy helposti kun pitää väistää vastaantulevaa. Silloin on ajettava joko kallion kylkeen lähelle rouhittua kiviseinää, tai toisella puolella pyörät jyrkänteen reunalle – kun ensin on katsonut ettei tien reuna lohkea pyörän alla.
Ja vielä kerran:
Älä aja tätä tietä, jos et ole tietoinen kyvyistäsi äärimmäisissä olosuhteissa.


Ylhäältä serpentiiniä lähestyttäessä eteläinen Libyanmeri tulee ensin näkyviin. Tietä alaspäin kävellessä huomaa olevansa satojen metrien korkeudessa alhaalla olevalta Francokastellon tasangolta. Tällä kohdalla ovat viimeiset paikat auton saamiseksi tien sivuun. Kannattaa pysähtyä ja käydä jyrkänteen reunalla katsomassa ja näyttämässä myös kanssamatkustajille, millainen tie edessä odottaa.
Tässä voi kääntyä vielä takaisin.Lähemmäs reunaa kuljettaessa tie näyttää katoavan jonnekin.

Etelästä, alhaalta tasangolta katsottaessa, tie näyttää nousevan helpohkosti ylös vuorelle. Katso suurempi kuva.


Serpentiinitie lähes koko komeudessaan. Tässä näkyy vain puolet tiestä. Katso suurempi kuva.
Kallikratisin tien sijainti.

10 Responses

 1. Seppo sanoo:

  Olemme ajaneet tämän alaspäin kolme kertaa, harmittaa vain kun radio ei kuuluu laskun aikana. Hieno lasku, mahtavat näköalat. Paikalliset ajaa ohi, eivätkä paljon jarruttele.

 2. Ari sanoo:

  Ajoimme viime kesänä (elokuu 2012) tämän tien alaspäin ja tarkoituksena oli tallentaa videolle koko lasku – puolessa välissä tietenkin kamerasta loppui akusta virta ja loppupätkä jäi tallentamatta. Upea maisematie, joka lähtee laskeutumaan n. 700 metristä. Rattia saa käännellä urakalla – laskettiin, että mutkia oli kaikkiaan 29 kappaletta. Joissain mutkissa on hiven leveämmät ohituspaikat, joissa voi pikaisesti pysähtyä kuvien ottoon.

 3. Tero sanoo:

  Lähdin takavuosina ajamaan tuota ylös prätkällä. Hirveän montaa kilometriä ei edetty, kun kyytiläinen ilmoitti kävelevänsä takaisin alas. Kyllähän se ilkeältä tuntui, kun ajoi mutkan takaa suojasta tuuleen ja prätkä "hypähti" metrin sivuun.

 4. F.Harry Stowe sanoo:

  Lokakuussa 2010 huristeltiin tuo pätkä alamäkeen. On todella mieleenpainuva tie ja upeat maisemat (joita kuskina ei tosin liiemmin ehdi ihailla). Samaan syssyyn päästeltiin vielä toinen serpentiini Aradenan sillalle, joten oli kyllä illalla hotellille palatessa pää hieman pyörällä.

 5. Kallu sanoo:

  Olipahan kokemus, ei varmaan oltais lähdetty sillä vuokra-autolla jos olisimme tienneet mihin päämme panemme, muuten kiva reitti ja kokemus.

 6. Lissukka sanoo:

  Viime kesänä ajettiin ylämäkeen mp:llä. Iiihanan kamala tie, tälle palataan vielä!

 7. Eki sanoo:

  Vau mikä tie,viime vuonna vaimon kanssa etsitiin kyseistä tie ja ajettiin yksi risteys pitkäksi eikä löydetty,tänä vuonna oli kaveri ja hänen vaimonsa mukana niin löydettiin porukalla.
  Makee tie skoottereilla alamäkeen otettiin videolle saa nähdä mimmoinen kuva tuli,jarrut loppui noin 100m ennen kun tie päättyi frankocastellon tasangolle.

 8. Vesa Salonen sanoo:

  Olis komea paikka ilman tietä

 9. Jere sanoo:

  Moro! Olisin menossa tuolle serpentiinitielle, mutta mitenhän sen löytäis helpoiten?

 10. Juhani sanoo:

  Hei
  Yksi kiintopiste on kun löydät kartalta Kallikratisin kylän. Siitä sitten kohti etelää, niin pääsee ajamaan serpentiinin ylhäältä alas.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *