Perustiedot

Kandanos

By kreeta.info/Juhani
 Päivitetty 06.10.2014

Kandanos on pieni kylä, mutta samalla maakunnan hallintokeskus Paleochoraan Hanian suunnasta vievän tien varrella, vajaan viidensadan metrin korkeudella merenpinnasta. Kylässä on myös alueen sairaalapalvelut.

Kylän tunnettuus johtuu sen joutumisesta saksalaisten täydellisen hävityksen kohteeksi 3.6.1941. Tuolloin koko kylä ja sen väestö hävitettiin kostoksi 25:n saksalaissotilaan surmaamisesta. Erityisen tapauksesta tekee se, että saksalaiset jättivät – ainoan koko Kreetalla – kivipaateen hakatun tekstin tästä tuhoamisesta.

   Kandanosin ja ympäröivien kylien asukkaat Selinon maakunnasta

päättivät ryhtyä vastustamaan ja taistelemaan saksalaisia miehittäjiä vastaan tietäen että he joutuisivat maksamaan siitä kovan hinnan.

Taisteluun sopimattomin asein he aloittivat taistelun saksalaisia vastaan Kandanosin rotkossa 23.5.1941.

Kahtena seuraavana päivänä he saivat lisää sekä ase- että taisteluvahvistuksia. Samoin joukot järjestettiin organisoidummin. Taistelussa kaatui lukuisia saksalaissotilaita.

Saksalaiset hävittivät kostoksi kylän 3.6.1941. Tästä totaalisesta hävityksestä, jota kreetalaiset nimittävät holokaustiksi, saksalaiset jättivät kolme itse kirjoittamaansa tekstiä, joissa he kertovat tekonsa ja sen syyn.

Tekstit ovat ainutlaatuisia koko Euroopassakin, koska natsit lähes aina hävittivät kaikki todisteet siitä että he olisivat olleet tuhotyön tekijöitä tai osallisia siviilien tappamiseen.  Nämä kyltit natsit sijoittivat Kandanosin kylän rajalle Haniasta tai Paleochorasta saavuttaessa. Vanha kuva Kandanosin rotkosta on muistopäivänäyttely -sivulla.

Lähde: Muistopäivänäyttelykäynti ja näyttelyn esite.

..

 

 

.

 

Kandanosin kylän keskustaa hallitsee komea ja sisältä erityisen kaunis kirkko. Keskustan risteyksessä on useita tavernoita joissa Paleochoraan matkaavat usein pysähtyvät.

Kylän keskustassa on jäänteitä vanhoista rakennuksista. Taustalla näkyy uunin jäänteet.

Linja-autoaikataulut

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *