Perustiedot

Sarakina,
yksi Kreetan
kauneimmista
ja jylhimmistä rotkoista

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 18.11.2016

Rotko sijaitsee kuusi kilometriä Mirtosin kylästä pohjoiseen (Mirtos on Kreetan etelärannikon pikkukylä, joka on noin 15 km länteen Ierapetrasta). Rotkon läpipääsyä on helpotettu alkuvuodesta 2009 valmistuneilla rakenteilla.
Rotkovaeltajat suosittelevat
Erityisiä näkymiä
0/10
Kokemisen arvoinen
0/10
Helppo saavuttaa
0/10
Helppo vaeltaa
0/10
Polun merkitseminen
0/10
Kivikkoinen
0/10
Tasapainoa vaativa
0/10
Kuntoa vaativa
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.
Rotkoon noustaan lyhyehkö matka portaita pitkin vanhan vesikourun päälle, jota pitkin päästään varsinaisen rotkon suulle. Rotko on kalliopinnan väreiltään kaunis varsinkin alkuosastaan, missä
korkeat kallioseinämät melkein peittävät näkymän ylös. Vaikutelma on kuin kulkisi holvissa. Kalliopinta on kaunista ja muodostaa monipolvisia muotoja kivisen puronpohjan ylle.  Alkuosassa kuljetaan lähes sata metriä pitkä tunnelimainen osuus.

PANORAAMAKUVA rotkon alkupäästä.
PANORAAMAKUVA rotkon jylhimmistä kalliopaadesta.
PANORAAMAKUVA valojen ja varjojen koristelemasta näkymästä.
Rotkon hankalin osuus on liikunnallisille henkilöille helppo, mutta pientä kiipeilyä ja hyvää tasapainoa vaativat muutamat kohdat voivat muodostua joillekin esteeksi. Tässä noustaan kahden paaden väliin juuttuneen lohkareen alta käsiä apuna käyttäen seuraavien kivien päälle.
Muutamissa suurille lohkareille nousuissa on avuksi jyrsitty kengän kokoiset kolot kiveen, ikään kuin portaiksi. Kolot näkyvät keltaisen nuolen suunnassa.
Loppuosa rotkosta on vehreää. Polku kulkee puron vartta. Linnunlaulun täyttämä tiheä kasvusto on näkemisen ja kokemisen arvoinen. Rotkopolun päättyessä eteen tulee soratie ja levähdyspaikka. Tästä lähdetään takana näkyvien puiden ohi soratietä oikealle kaartaen ylös rinnettä. Ylhäällä tulee vastaan asfalttitie. Soratien yläpäässä on katoksellinen levähdyspaikka, josta on huikea näköala. Takana vuorilla näkyy Malesin kylä, jossa on tunnetusti hyvää ruokaa.


Rotkon vaikeusaste
Rotko on lyhyt, koko pituudeltaan tavalliselle vaeltajalle keskivaikea (soveltuu hyvin liikunnallisille, vaelluskokemusta omaaville nuorille ja aikuisille, mutta ei huimauksesta tai liikuntaelinten vaivoista kärsiville). Alkupäähän rotkoa ei tarvitse kiivetä kuin portaita (ks kuva) ja kulkea kapeaa siltaa pitkin, joten se sopii melkein kaikille.
Vaellusaika rotkon yläpäähän on noin 1 – 1,5 h. Paluu takaisin rotkoa pitkin on hitaampaa kuin ylöspäin tapahtuva nousu rotkoon. Mikäli haluaa nousta rotkon päättyessä ylös tielle, kaunis asfaltoitu serpentiinitie tuo takaisin lähtöpisteeseen noin 1 – 1,5 tunnissa. Nousu ylös rotkosta tielle tapahtuu pienen soratien kautta ylös rotkon reunaa. Lähellä asfalttitietä on levähdyskatos.

Rauhallisesti kävellen koko kierros vie noin 3 tuntia. Sen alkuosa on helppo, koko perheen kuljettavissa oleva mutta muuttuu muutaman sadan metrin matkalla korkeiden (2-3 m) kivien ylitykseksi.
Muutamissa kohdin kiviin on jyrsitty kengän kokoiset askelmat ja muutaman kerran joutuu nousemaan ylös tasanteelle polvien varaan. Rotko muuttuu jälleen loppuosalta helpoksi, vehreäksi, purouomaa mukailevaksi hiekkaiseksi poluksi.


Näin pääset Sarakinaan:
Mirtosin kylästä päätietä Iraklioniin lähdettäessä muutaman sadan
metrin päässä on risteys oikealle, jossa viitta ”Sarakinas Gorge”. (Viitta ei näy toisesta suunnasta tultaessa). Samasta risteyksestä
kuljetaan Mythin kylään.
Mythiin saavuttaessa tulee T-risteys jossa jälleen opaste oikealle. Jälleen ajetaan kylästä eteenpäin alas, jossa vasemmalle tulee viitta rotkoon. Alhaalla on parkkipaikka suurehkon vesipumpaamolaitoksen vieressä.
Taverna on alueella mutta auki vain suurissa juhlissa (1000 hengen taverna).


Vaelluksen alku, rotko näkyy rakennusten takaa.


2 Responses

  1. Marjo sanoo:

    Menimme rotkon läpi 26.4. Vettä oli runsaasti. Osa kiipeilyä helpottavia rautarenkaita kaiketi varastettu. Lyhytjalkaiselle viimeisin lohkareen ylitys solmuköyden avulla oli aika hankala, mutta toisen avulla siitäkin selvisi. Hanskat olisivat olleet tarpeen.

  2. TimppaK sanoo:

    Hyvin mielenkiintoinen paikka. Jylhät ja korkeat seinämät, joilla paljon pääskysen pesiä. Vettä kohtuullisesti, välillä polveen asti. Kiipeilyt lohkareiden ja kivien yli sujuivat hyvin vaell.lenkkareilla tosin käsiä sai käyttää paljon. Hioutuneet kivet olivat osin liukkaita, sai olla tarkkana. Retki tehty 21.6.2016