Perustiedot

 

Milian perinnekylä

 

Päivitetty 29.01.2012

Milia on pieni, satoja vuosia sitten perustettu kylä Hania – Paleochora -tien tuntumassa. Milia ei ole varsinainen nähtävyys, vaikka siellä on nähtävää ja erinomainen taverna. Sen periaatteena on vuokrata kylän taloista huoneita matkailijoille, jotka haluavat aistia menneisyyden olosuhteita muutaman hetken. Milian omistaa kaksi perhettä, jotka kylän autioiduttua ostivat sen vähitellen itselleen ja ovat nyt hyvin pitkällä ajanjaksolla muokanneet kylän ekologisesti toimivan, muinaisen kreetalaiskylän muotoon.
Tunnelma on hiljainen ja aito. Puutarhat, pellot ja karjasuojat vuohineen ja lampaineen tuottavat ruuan raaka-aineet.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
10/10
Perheille
10/10
Pariskunnille
0/10
Huvittelijoille
0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
0/10
Liikunnallisille
0/10
Historiaa etsiville
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.Milia onkin tutustumisen arvoinen kohde hyvää,
perinteistä kreetalaista ruokaa arvostavalle. Puhumattakaan että ruuan
voi nauttia erilaisissa ja aivan erityisen miellyttävissä olosuhteissa.Kylä on vehreään laaksoon tiiviisti rakennettu, hengeltään yhtenäinen kokonaisuus.

Kuva Milian alueesta ylhäältä vuorelta. Milian kylä alhaalla oikealla. (Täysikokoinen Panoraamakuva).

Kuva Milian tavernasta. Kaikki henkii menneiden aikojen tunnelmaa. (Täysikokoinen Panoraamakuva).

Taverna
on lähes sadalle hengelle mitoitettu ja pääosin kynttilöin valaistu.
Ekologisuus merkitsee verkkosähkön puuttumista. Tarvittava 24 V sähkö turvavaloihin ja huoneiden valaistukseen saadaan omista aurinkokennoista. Kännyköiden lataus kuitenkin onniistuu tavernassa. Tunnelma illan hämärtyessä tavernassa on hieno.Milian tavernan keittiö valmistaa ruuat pääosin omista raaka-aineista.

Milian kylässä kasvatetaan paitsi juureksia ja vihanneksia, myös eläimiä. Lampaat, vuohet ja kanat sekä pari lehmää antavat pääosan liharuokien ja maitopohjaisista raaka-aineista. Se mitä ei saada omasta kylästä, ostetaan naapurikylistä. Kaikki on kuitenkin aina ekologisista lähtökohdista tuotettua. Omasta tuotannosta johtuu myös se, että joka päivä on tarjolla eri ruokalista. Milian jätehuolto on täysin suljettu ja tehokas. Täällä ei avata suurkuluttajapakkauksia, mikä mahdollistaa tehokkaan kierrätyksen omaehtoisesti. Raaka-aineet tulevat pääosin ”pellolta keittiöön”. Katso ruokakuvia ”Parhaat Tavernat/Milia” -kohdasta.


Milian yläpuolisilla vuorilla on useita polkuja, joiden kautta pääsee esimerkiksi Sirikarin kylään ja rotkoon. Tässä maisema joka avautuu kuljettaessa Miliasta ylös vuoren laelle. Taustalla Kissamoksen lahti. Täysikokoinen panoraamakuva.


Matkaa Miliaan Paleochoran tieltä useita kilometrejä. Kuvassa viimeinen viitta ennen kylää.


Lisätietoja:

Hania-Paleochora -tieltä on Miliaan hyvä viitoitus.

Milia sijaitsee melko korkealla, joten korkean paikan kammoisille tien loppuosa ei sovi.

Milian taverna on erinomainen ja henkii vahvaa menneiden aikojen tunnelmaa. (Katso valikosta ”Parhaat tavernat”).

Milian kylään vievän tien varrella on
”Rauhan Puisto”. Se on arboretum -tyyppinen alue,
jossa kannattaa myös poiketa.

 

2 Responses

 1. Bedro 54 sanoo:

  Vuonna 2013 syyskuun alussa olivat myös ampiaiset vallanneet Milian rinteet ja ravintolan ruokailuterassin.
  Ruoka ja juomat olivat hyviä sekä henkilökunta ystävällistä.
  Super erikoisuutena painettujen ruokalistojen puuttuessa, kuultiin päivän menu vain tarjoilijan puhumana. Valinnan vaikeus saattaa kielitaidottomalle olla este saada maittavaa annosta.
  Paikka ja ympäristö on siis määrätyllä lailla erikoinen, mutta lienee ainakin ampparikammoisille ruokailijoille jopa vastenmielinen.
  Kokemisen arvoinen kuitenkin.

 2. Jopo sanoo:

  Tie perille ei mielestäni ole paha.Ja perillä odottaa ihana hiljaisuus ja luontoon hienosti sopivat kunnostetut paimenten asumukset.Ravintola on myös maisemaan hyvin istutettu.Ruoka oli hyvää ja samoin talon oma viini.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *