Perustiedot

 Kallikratis
Pienen tasangon pieni kylä

by kreeta.info / juhani
Päivitetty 03.01.2016..

Katso suurikokoinen panoraama.

Kallikratis sijaitsee yli 500 metrin korkeudella meren pinnasta, Frangokastellosta pohjoiseen. Kylän voi saavuttaa neljää reittiä pitkin: Myriokefalasta, Asi Goniasta, Asfendosista tai Frangokastellosta erityisen jyrkkää ja kapeaa serpentiinitietä pitkin.

Kallikratisin kautta kulkee E4-reitti ja sen lounaispuolelta alkaa Kallikratisin rotko joka päättyy vajaan viisikilometrisen polun jälkeen Frangokastellon tasangon laidalle, Patsianosin kylään.

Tasangolla on lukuisa määrä vanhoja raunioita muistuttamassa entisaikojen toimeliaisuudesta. 130 perhettä asutti aluetta ja sai toimeentulonsa sieltä.

Kylän nimi

Kallikratis sai nimensä admiraali Manoussos Kallikratisin mukaan, joka vei 1500 kreetalaista vuonna 1453 puolustamaan Konstantinopolia. Häviöstään huolimatta Kallikratisin joukoista kreetalaiset saivat vapaasti lähteä takaisin Kreetalle, koska olivat osoittaneet suurta rohkeutta puolustustaisteluissa.

Kylän kahdesta kirkosta vanhempi seisoo yhdellä tasangon harvoista kohoumista.


Historiaa

Kallikratis on ollut monien valtaapitävien ulottumattomissa ja sen asukkaat ovat aina osallistuneet vapaustaisteluihin.

Toisen maailmansodan aikana Anemospilios -luolassa sijaitsi radioasema. Luolassa yöpyi sotilastietojen kuljetusmatkoillaan, viestinviejänä tunnettu ”Cretan Runner”, George Psychoundakis.

Saksalaiset surmasivat myös kylän asukkaita ja vangitsivat naiset ja lapset kylän kirkkoon. Osa kylän miehistä pelastui, koska ennakoivat tulevan ja siirtyivät ajoissa vuorille kylän ympäristöön.

Kreetan yksi tunnetuimmista muusikoista, Kostas Mountakis, syntyi Kallikratisissa.

Tiet Kallikratisiin ovat monimuotoisia ja näkymiltään palkitsevia. Eteläinen tie Frangokastellosta on Kreetan jyrkimpiä serpentiinejä.


Nykyisyys

Kallikratisia asuttaa talviajan ulkopuolella enää muutama kymmenen henkilöä. Talviaikana kylä on autio. Kesäaikana siellä on muutamia tavernoja joissa myydään paikallisia tuotteita. Ennen 1900-lukua kylää asutti jopa 130 perhettä. Tasangon alueella sijaisevat monet rauniot kertovat kylän aktiivisesta menneisyydestä.

Linja-autoaikataulut

Lähteet: Wikipedia.

Kreeta.infon oma tutustumismatka.

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *