10 parasta kohdetta

10 parasta kohdetta Kreetalla

Nämä kohteet on valittu Kreetan valtavasta tarjonnasta niiden helpohkon saavutettavuuden sekä yleisen tunnettuuden vuoksi. Ne myös sopivat koko perheelle. Käynti tapahtuu helpoimmin omalla autolla, joissakin tapauksissa minijunalla ja matkatoimistojen järjestämillä ryhmämatkoilla. Ryhmämatkoja myydään kaikissa Kreetan suurimmissa turistikohteissa.
Kaikki kohteet kuuluvat tavalla tai toisella Kreetan historiaan. Varsinaiset kaupalliset kohteet on jätetty kokonaan pois. Niitä ovat mm. meriakvaario, vesipuistot, jne. Niistä löydät lisää tietoa ”Nähtävyydet” -osasta.

Katso suurempi kartta


Balosin ranta, Gramvousan saari

Rannalle pääsee joko laivalla tai jeepillä, mutta saarelle vain Kissamoksesta lähtevällä laivalla. Tällöin matkaan kuuluu myös iltapäivä Balosin rannalla. Matka Gramvousalle merkitsee kiipeämistä jyrkähköä polkua pitkin linnoituksen raunioille saaren huipulla. Mutta vaivannäkö palkitaan upeilla näkymillä. Matka ei sovi aivan pienimmille lapsille eikä liikuntaesteisille. Mikäli saarelle ei halua, ajan voi viettää laivassa ennen Balosin rannalle siirtymistä.

Hanian vanha kaupunki

Hanian vanha kaupunki on yksi saaren merkittävimmistä kaupunkimiljöistä. Laajuutensa vuoksi täällä kuluu helposti koko päivä. Erityisesti satama-alue on kiehtova. Satama-alueen laidalla on merimuseo, jossa on alkuperäisiä työtapoja noudattaen rakennettu minolainen laiva. Kannattaa käydä katsomassa.

Apteran muinaisalue

Pitkän historian ja loistavat näkymät tarjoava laaja-alainen kohde. Täältä näet itään Kalivesiin ja sen takaisille vuorille, länteen Hanian kaupunkiin ja Theodorun saarelle, etelään Valkoisille Vuorille. Apteran aluetta on viime vuosina kunnostettu voimakkaasti.

Rethimnonin vanha kaupunki

Myös yksi merkittävistä kaupunkimiljöistä. Paikalliset asuttavat edelleen Rethimnonin vanhaa kaupunkia ja siellä voi kohdata menneen ajan tunnelmaa irti kaupungin hälinästä. Kaupungin vanha muuri on edelleen paikoin nähtävissä. Sekä arabit, venetsialaiset, että turkkilaiset ovat jättäneet oman vahvan jälkensä kaupunkiin.

Arkadin luostari

Kaikki kreetalaiset tuntevat luostarin historiaa. Kohteena hyvin suosittu ja historialtaan vaikuttava. Arkadin luostari elää edelleen tavallista elämäänsä vierailijoista huolimatta. Tänne pääset joko omalla autolla, skootterilla tai minijunalla.

Knossoksen palatsi

Kohde joka täytyy nähdä. Sen merkitys minolaisen kulttuurin löytöpaikkana on kiistaton, vaikkakin ”entisöidyt” rakenteet ovatkin silloiseen, 50 -luvun tapaan suurpiirteisesti ja tunteella tehdyt. Knossos on vaikuttava kokonaisuus ja siellä on tarjolla hyvä opastus.
Tänne tehdään paljon ryhmämatkoja melkein joka puolelta saarta.

Spinalongan saari

Pienen venematkan päässä sijaitseva saari omaa synkän menneisyyden mutta siellä kävijä kokee myös toivon olleen yksi saaren spitaalisten elämää eteenpäin vievä elementti. Spinalonga oli eristettynä myös yllättävän omavarainen. Nyt sen entisöinti on palauttanut rakenteet niiden arvoa vastaavalle tasolle ja kävijä kokee saaren kierrettyään olleensa todellista nähtävyyttä katsomassa.

Gortys, Faistos, Agia Triada, Agii Deka

Yksi saaren nähtävyyskeskittymistä. Gortysin muinaiskaupunki ja sen jäänteet ovat yksi saaren tärkeimmistä nähtävyyksistä. Täältä löydät Tituksen basilikan, puheteatterin rauniot, paikan jonka tarinasta on saanut nimensä oma maanosamme, Euroopan vanhimman lakitekstin kiviin hakattuna, jne.
Faistoksen palatsi on vain lyhyen ajomatkan päässä. Se kannattaa katsoa jo pelkästään Messaran tasangolle avautuvan maiseman vuoksi.
Agia Triada on vähemmän tunnettu kesäpalatsi Faistoksen lähellä, mutta käynnin arvoinen.
Agii Deka on pieni kylä Gortysistä itään. Sen kirkon kellarissa on kymmenen marttyyrin hautapaikat, jotka 300 jKr surmattiin täällä. Heidät  oli tuotu Apostolin kylästä.

Omalosin tasanko

Tasanko sinänsä on jo nähtävyys. Kuitenkin sen eteläreunalta voit kurkata Samarian rotkoon ja nostaa katseesi viereisen Gingiloksen huipulle. Omaloksen ja Hanian tien varrella on lisäksi monia kiinnostava Botanical Park -arboretum sekä lähempänä Haniaa myös Limnoupolisin vesipuisto. Tällä reitillä on siis paljon katsottavaa ja koettavaa.

Elafonisin laguuni

Monien tuntema Kreetan ykkösranta takaa hyvän sään sattuessa uskomattoman rantakokemuksen. Täällä on tarvittavat palvelut ja lähistöllä myös majoitustiloja. Elafonisi on suojelualue. Saaren puolella kulkee hiekkadyynien yli luontopolku.

4 Responses

 1. F.Harry Stowe sanoo:

  Heh, kymmenestä kohteesta vain kolme "korkkaamatta". Siinäpä siis muutama hyvä lisäsyy piipahtaa jatkossakin Kreetan monipuolisella saarella 😉

 2. Kaitsu sanoo:

  Agia Triada, Agii Deka vielä tutkimatta, pitää siis vielä Kreetalla poiketa (useemman kerran)

 3. juu sanoo:

  iha hyviä

 4. Jopo sanoo:

  Kreetalla ei voi asettaa mitään paikkaa paremmuusjärjestykseen koska jokainen ihminen hakee omanlaatuistaan elämystä.Esim.Rodopin niemimaalla on vähän hankalan mutta siedettävän tien päässä ihastuttava kappeli Ai Jannis vanha pyhiinvaelluspaikka joka on hiljaisuudeltaan ja miliöltään yksi suosikeistani Kreetalla,Ja näitä paikkoja löytyy Kreetalla paljon.Olisi kiva jos saisi vinkkejä Kreetan kävijöiltä .

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *