Perustiedot

 

Varaa hotelli tästä kohteesta. Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Agia Roumeli

by Kreeta.info / Juhani
Päivitetty 23.02.2023

Agia Roumelin kylä tunnetaan Samarian rotkon päätepisteenä, jossa vaelluksesta väsyneet istuvat tavernoissa. Kylästä pääsee laivalla sekä Paleochoraan että Chora Sfakioniin sekä useimpiin pikkukyliin näillä reiteillä. Maantietä kylään ei ole. Siksi se on hiukan eristyneen tuntuinen ja liikenne on hyvin vähäistä. Kylä on reilut kaksi kilometriä etelään Samarian eteläportilta jossa vaeltajilta kerätään pääsyliput pois (näin varmistetaan että kukaan ei ole jäänyt rotkoon). Portin ja kylän välillä on pieni tie, jonka kautta voidaan noutaa tarvittaessa rasitusvammoista kärsivät Samarian vaeltajat.

Trivagon vertailun pohjalta löydät hotellin Agia Roumelista.

Agia Roumelilla on pitkä historia. Sen nimen epäillään olevan arabialaista alkuperää. Kylän lähellä on Pyhän Äidin bysanttilainen kirkko. Se rakennettiin paikalle, jossa aikanaan sijaitsi Apollonin ja Artemisin temppeli.

Likimain nykyisen Agia Roumelin paikalla, meren rannalla sijaitsi aikanaan Tara (myos Tarra)  -niminen itsenäinen kaupunkivaltio. Sillä oli oma raha, jossa toisella puolella kuvattiin villivuohi ja toisella mehiläinen. Tara perusti myös siirtokuntia Italiaan ja Kaukasukselle.  Kaupungin paikalta löytyy vieläkin jäänteitä muureista. Taran kaupunkivaltion kaivauksissa löytyneet esineet on nähtävillä Hanian museossa.

Kävijät suosittelevat
Auringonpalvojille
9.0/10
Perheille
8.0/10
Pariskunnille
6.0/10
Huvittelijoille
7.0/10
Hiljaisuutta kaipaaville
9.0/10
Liikunnallisille
9.0/10
Historiaa etsiville
6.0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.


….
Noin 4000 vuotta sitten Agia Roumeli oli puutavaran hankintapaikka. Se merkitsi kylälle myöhemmin antiikin aikana laivanrakennusta ja puutavaran toimituksia eteenpäin. Samarian runsas puusto ja vuolas joki olivat sahaukselle oivallinen lähtökohta. Kylän sijainti takasi myös suojan asukkaille. Samarian rotkon antoi suojan valloittajia vastaan ja kulkuväylän pohjoiseen. Nykyisin Agia Roumelin asukkaat saavat tuloja Samarian rotkon kasvaneesta suosiosta. Myös lampaan- ja vuohienhoito sekä mehiläistarhaus ovat elinkeinona. Turismi on muuttanut kylää mutta sen historia ja menneisyys ovat lähellä kylässä vierailijaa.


….
Kun laiva on lähtenyt kylästä, se muuttuu jälleen hiljaiseksi, auringonlaskussa ja Libyanmeren sylissä kylpeväksi aidoksi kreetalaiskyläksi. Osittain siksi moni vierailija haluaa jäädä kylään, koska muu maailma on täältä poissa, kaukana. Uimarannoilla on tilaa. Diskoja tai teattereita ei ole. Hyvää ruokaa tarjoavia tavernoja sitäkin enemmän. Yönmusta taivas näyttää illan pimetessä kulkijalle lukemattomat galaksit ja tähdet meren aaltojen kohistessa rantaan.

Lisätietoja:

Varaa HOTELLI Agia Roumelista (Booking.com).

Trivagon vertailun pohjalta löydät hotellin Agia Roumelista.

Laiva-aikataulut

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *