Perustiedot

Toploun rotko

 
by kreeta.info/juhani
Päivitetty 30.12.2015
 
Toploun kaksi rotkoa näkyvät aidan takana. Katso suurempi kuva.
Kahden rotkon yhdistelmä on melko harvinainen Kreetalla. Toploun rotko on yksi tällainen. Se kiertää reilun viisikilometrisen lenkin melko tasaisen keskiosan ympärillä. Tasanteella kulkee myös Sitian Geoparkiin kuuluva geologiareitti.
   Toploun rotkon lähtöpaikka on melko lähellä luostaria ja luostarin pysäköintipaikka hyvä paikka kulkuvälineelle. Rotko jakautuu lähtöpaikasta katsoen vasempaan ja oikeaan rotkoon, joista oikeanpuoleinen on joskus merkitty valkoisin nuolimerkinnöin. Sen vaellettavuus ei ole aivan miellyttävin, koska luostarin jätevedenpuhdistamo sijaitsee rotkon reunamalla ja sen puhdistuksen jälkeinen jätevesi valuu rotkon pohjalla pienenä norona lähellä luostaria. Muualla rotko on puhdas jätevedestä. Muutoin reitti tässä oikeanpuoleisessa rotkossa on huomattavasti vasempaa helpompi.
Vasen rotko on merkitsemätön ja siellä joutuu etsimään itse kulkukelpoisen polun. Se ei ole kovin vaikeaa, kunhan alussa löytää reitin pensastojen ohi tasanteen kautta koukkaamalla. Koukkaus näkyy allla olevassa reittitallenteessa.
Toplou on helpohko, mutta vaatii omatoimista reitinetsintää varsinkin vasemmassa rotkossa. Kivikkoa ja suuria lohkareita riittää ja hiukan roskaantuneelle rannalle on melko vaikea päästä. Uimarannaksi siitä ei ole.
Geologeille ja harrastajille on ylätasanteelle merkitty polku jonka varrella on Toploun rotkolle tyypillisiä ontelo- ja luolamuodostumia (katso geologia-sivulta lisätietoja). Nämä muodostumat ovat hienosti nähtävissä rotkopolulta.
Toploun rotkon alku on pensaikon peittämä ja sinne kannattaa mennä oikean tasanteen kautta ja löytää sopiva reitti seinämältä alas.
Yksi Sitian Geoparkin reiteistä löytyy täältä.
Vuohet seuraavat tasangolta käsin kulkuasi lähes koko rotkon matkan.
Useimmiten vasenta rotkoa kulkiessa pensaikon vuoksi joutuu etsimään reittinsä rinteiden lammas- ja vuohipolkujen seasta. Tässä yksi parhaista polkupohjista reitin alussa.
Taaksepäin katsoessa ei enää tiedä missä oma polku kulki.
Pian näkyy jo meri. Matkaa on vielä taitettavana. Varovasti kulkiessa ja yksityiskohtia ihmetellesseä kulkunopeus on vain noin 1 km/h.
Kulkureitti löytyy pienen etsimisen jälkeen täältäkin.
Kreetalaisten metsästämäkin, suomalaista pyytä muistuttava Perdika lehahtaa pieninä parvina muutamien yksilöiden räkättävän äänen saatellessa parvea.
Vasemmanpuoleisen rotkon kautta on saavuttu rannan tuntumaan. Tästä lähtee toinen rotko kohti Toplouta.
Rotkon päätepisteessä ja kahden rotkon yhtymäkohdasta on komea näköala länteen. Ensimmäisen niemen takana häämöttää Sitian kaupungin  pohjoisin alue, niemen päällä näkyy Sitian lentokenttä ja oikealla takana rannikko, jossa sijaitsee Agios Nikolaos ja oikealla kuvan ulkopuolella Spinalongan kuuluisa saari.
Vaellus takaisin kohti Toploun luostaria
Tästä lähdetään kohti Toplouta. Tuloreitti on kuvan ulkopuolella oikealla. Mittasuhteet selviävät kun löytää vaeltajan ja reput kuvasta.
Valkoisin nuolin joskus merkitty polku on edellistä selvästi helpompi, mutta loppuvaiheessa tunnelmaa latistaa jäteveden ilmestyminen pienenä norona ja lammikoina rotkon pohjalle. Toploun luostari on ratkaissut asian näin. Puhdistamorakennus on oikean rinteen takana.
Tervetuloa takaisin.
Rotkovaelluksen perustiedot:
Vasemmanpuoleinen rotko: 
– pituus noin 2,6 km.
– nousua noin 40 m
– laskua noin 156 m
-vaellusaika noin 1,5 – 2 tuntia rannalle.
Oikeanpuoleinen rotko (rannalta takaisin):
– pituus noin 2,3 km
– nousua noin 156 m
– laskua noin 37 m

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *