Perustiedot

Patsoksen rotkoalue
(Agios Antoniuksen rotko)

by kreeta.info / juhani
Päivitetty 07.02.2016


Rotkon alkuosa
Patsoksen rotko on monipuolinen ja erityisen sopiva lapsiperheille. Siellä koko perhe voi kokea tyypillisen kreetalaisen rotkon helposti. Sijainti hyvien teiden takana ja vain reilun puolen tunnin matkan päässä Rethimnonista, tekee siitä suositeltavan päiväkohteen.
Rotko itsessään on vehreä, runsaspuustoinen ja sen pohjalla virtaa lähes läpi vuoden puro. Rotkon alkuosa muutamien satojen metrien matkalla on helppokulkuinen ja lasten kanssa liikuttaessa kaikille kiinnostavia yksityiskohtia sisältävä. Helpon osuuden jälkeen alkaa vaikeampi ja jyrkkä laskeutuminen alas, jolloin kulkuun tarvitaan taitoa ja voimia. Pienten lasten kanssa sinne ei kannata lähteä. Mutta alkuosa on kokonaisuutena erinomainen, helteisenäkin päivänä varjoisa.
Rotkon alkuosan voi kulkea molempia rotkon sivuja pitkin. Vasen puoli on hiukan oikeaa vaativampi.


Patsoksen rotkon sisäänkäynti. Lähelle pääsee myös autolla sisääntulotien tavernan ohi ajamalla. Täällä myös liikuntarajoitteisen on helppo kulkea.Patsos on vastikään remontoitu ja kaiteet sekä polut ovat varsin hyvässä kunnossa.


Alkuosassa on yksi Kreetan vanhimmista uskonnollisista paikoista. Täällä jo minolaiset  järjestivät seremonioita ja uhrasivat jumalille. Nyt paikalla on kauniisti koristeltu Agios Antonioksen kappeli.


Kappelissa ja sen vieressä kallioseinämillä on sinne jätettyjä rukouslevyjä, joissa on kuva siitä kohteesta, johon toivotaan helpotusta.


Rotko laskeutuu helpon osuuden jälkeen jyrkästi alas.


Helpon alkuosan jälkeen oikeanpuoleinen polku muuttuu jyrkästi alaspäin meneväksi ja vaikeaksi.


Lasten rotko


Patsos on varsin turvallinen paikka lapsille. Tämä alue on suosittu kreikkalaisten perheiden kohde, etenkin lähellä olevan, hyvän tavernan vuoksi.


Tyypillinen näkymä, kun jatkaa hiukan eteenpäin rotkon helppoa osuutta.


Polkujen varrelta löytyy pieniä luolia tai näköalapaikkoja. Liikunnallisille lapsille nämä ovat helppoja saavuttaa.


Rotkon portin tuntumassa on taverna Drimos, jonka takana on lapsille tarkoitettu kotieläinpiha. Sieltä löytyvät tavallisimmat kreetalaiset kotieläimet.


Kotieläinpihan yhteydessä on myös paljon museotasoista esineistöä. Täällä viihtyvät sekä aikuiset että lapset.


Tavernan vieressä olevan puron takana on laaja lasten leikkikenttä. Täällä voi purkaa loput energiasta, jos rotkon jäljiltä niitä on vielä jäljellä.Taverna Drimos

Drimos sijaitsee aivan rotkon portin tuntumassa. Taverna on suuri siksikin, että täällä paikalliset viettävät suuria perhejuhlia ja rotkon kappelin pyhimysjuhla tuo paikalle kerran vuodessa suuret määrät osallistujia. Taverna tarjoaa runsaan valikoiman perinteisiä kreetalaisia ruokia. Laatu on erittäin hyvä.

Websivullaan taverna ilmoittaa olevansa auki sesonkiaikana 9.00 – 23.00. Kannattaa varmistaa, yhteystiedot ovat alla:

Καράβα Αφές Ο.Ε. – Χαροκόπος Κ.
Αντώνης (Κιν.: 69777 00804 – 6909 005700)
Φαράγγι Αγ. Αντωνίου – Δήμος Αμαρίου
Τηλ. 28330 61300 – Fax. 28310 28814Sisäänkäynti tavernaan. Sieltä voi myös ostaa paikallisia tuotteita erittäin monipuolisesta myymälästä.


Tässä valmistetaan tavernan liharuokaa perinteiseen kreetalaiseen tapaan kehikolla, josta käytetään nimitystä ”Antikristo”.
Jorgos pitää huolta, että takana näkyvästä puukasasta lisätään riittävästi oksia ja oliivipuuta tulen ylläpitämiseksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *