Perustiedot

Elos

By kreeta.info/juhani
Päivitetty 27.12.2014


Katso suurempi kuva.

Elos on pieni, perinteinen kylä, joka sijaitsee Elafonisiin vievän, ns. keskitien varrella, vajaan kuudensadan metrin korkeudella. Aikaisemmin kaikki liikenne ohjautui kylän läpi, mutta 2014 loppusuoralla ollut ohitustien rakentaminen tulee siirtämään liikenteen kylän ohitse. Läpikulkuliikenteen vuoksi kylässä on monia tavernoja (tässä linkki Kastanofolia-tavernaan), pieni kauppapuoti sekä apteekki (lähin apteekki Elafonisista katsottuna). Asukkaita on muutama sata.

Katso suurempi kuva

Elos on tunnettu etenkin kahdesta asiasta. Se luokitellaan yhdeksi Kreetan sateisimmista alueista. Toinen piirre on suuret kastanjapuumetsiköt aivan kylän tuntumassa sekä läheisissä laaksoissa ja vuorten alimmilla rinteillä. Kastanjametsikkö (Castanea sativa) on yksi harvoista Kreetalla. Se sijaitsee Elosin ja Pervolian kylien välissä.Kastanjapuita Dikeos-vuorelle kuljettaessa.

Kastanjat alkavat kypsyä piikkisten kuorien sisällä ja putoilevat maahan.


Kastanjaa käytetään moniin tarkoituksiin, aina kosmetiikasta ruoanvalmistukseen.


Kastanjankerääjä työssään.


Mansikkapuun hedelmä Elosin kastanjametsän liepeillä. Maku muistuttaa vain aavistuksen mansikkaa. Tästä paikalliset valmistavat mm. hilloa.


Plataanipuita kylän yläpuolisilla rinteillä.

Endeemisiä kasveja ja eläimiä

Dikeos-vuorella, samoin kuin Topolian rotkossa, kasvaa mm. kaksi
endeemiä: Centaurea argentea ja Centaurea redempta. Elosin alueella
esiintyy myös seuraavia endeemejä: Lathyrus neurolobus, Carex cretica sekä Campanula.
Alueella on myös harvinainen endeeminen etanalaji, jota esiintyy vain
läntisellä Kreetalla. Läheisessä Topolian luolassa elää vain tässä
luolassa tavattu hämähäkki (Pholcus Creticus).

Patikointia Elosissa

Elosin yläpuolella on Dikeos-vuori, jonka huippu on 1181 metrin korkeudessa. Sinne vie mutkainen soratie.
Aiemmin kylästä on lähtenyt vaelluspolku vuoren rinteitä pitkin, mutta se on verkkoaidoin tukittu. Samoin tien rouhiminen on katkonut polkua merkittävästi. Vajaan tuhannen metrin korkeudessa on näköalakatos. Sinne pääsee tietä pitkin kävellen tai luonnollisesti myös autolla.

Dikeos-vuorelle johtaa soratie. Vanha patikkapolku Elosin kylän yläpuolelta on hankalasti kuljettavissa aitojen ja tien vuoksi. Huippu näkyy taaempana ja tie kiertää sinne etummaisen vuoren takana näkyvää laaksoa pitkin. Dikeos-vuorelta saa alkunsa purouoma, joka kulkee myöhemmin Topolian rotkon läpi. Joen nimi on Tiflos.

Dikeos-vuorelle johtaa polkuja, joiden kuljettavuus ei enää ole paras mahdollinen. Vuorelle nousu palkitsee näkymillään.


Dikeos-vuorelle vievä soratie kohtaa näköalakatoksen. Oikealla rinteessä häämöttää vanha vaelluspolku.

Kastanjajuhlat

Lokakuussa tai marraskuussa Elosissa on kastanjajuhlat (Chestnut Festival). Päivämäärät vaihtekevat, joten oikea ajankohta tulee selvittää paikallisten avulla. Viikonlopun mittaiset juhlat koostuvat perinteiseen kreetalaiseen tapaan musiikista, tanssista ja hyvästä ruoasta.
Elosista löytyy luonnollisesti kastanjatuotteita, mutta useimmat paikallisista kastanjoista valmistettavat tuotteet tehdään muualla kuin kylässä. Erityisesti olemme löytäneet yhden hillon (kastanja-hunaja) joka on ehdottomasti yksi parhaista joita olemme koskaan maistaneet. Tuotteet vaihtuvat usein satokaudesta toiseen. Kastanja on Kreetalla hyvin yleinen makua tuova lisäke ruoanlaitossa. Esim. Kastanjakana ja kastanjastifado. Kastanjastifadoa voit löytää esim. Temenian kylästä (Paleochora-Sougia) Oikogeniaki-tavernasta. (Katso tavernan saama arvio ”tavernaranking -sivulta”.)).

Kuvia Elosin kylästä eri suunnista

Lähteet:
• omat tutustumiskäynnit ja paikallisilta saatu tieto
• www.greeka.com (festivaaliajankohta)
• ”Vieraanvaraisten jumalten saari” -kirja (sateisuustieto).
• Aueen opastaulut: endeemiset kasvit ja eläimet.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *