Perustiedot

Omalosin tasanko Lasithin alueella

by kreeta.info / juhani
Päivitetty 21.10.2021

Kreetan saarella on useampia ”Omalos” -nimisiä tasankoja. Niistä tunnetuin on Hanian eteläpuolella, Samarian rotkon yläpäähän rajoittuva Omalosin tasanko.
Toinen likimain samankokoinen ja -niminen tasanko löytyy Itä-Kreetalta, Lasithin maakunnasta.
Tämä itäinen Omalos on myös vuorten ympäröimä. Se on keväisin hyvin vehreä tasangon länsipäähän kerääntyvän lammen vuoksi. Lampi kuivuu kesän aikana mutta kosteus pysyy maapohjassa pitkään. Tämä tasanko on toisin kuin läntinen sisarensa, asumaton ja vain lampaiden kasvatuksessa hyödynnetty.


Omalos lännen suunnasta katsottuna. Suuremmassa kuvassa näet jo kuivuneen lammikon ympärillä laiduntavat lammaslaumat. Avaa suurempi kuva.


Itäinen reitti Omalosille

Omalosille pääset kahta reittiä. Idästä Mirtos-Ano Viannos -tieltä Kato Simin kylän läpi. Matkaa kertyy yhdeksän kilometriä joista muutama viimeinen soratietä. Matkalla on erittäin runsaasti mehiläispesiä, joten patikoijienkin suosima väylä on paikoin täynnä ”ilmaliikennettä”.


Itäinen reitti kulkee runsaiden pinjamäntymetsien halki. Täällä ei ole asutusta tai liikennettä, joten kaikki vesi ja eväät mukaan. Matkalla on aidoin suljettu historiallisen temppelin kaivausalue.


Lähempänä tasankoa on mitato, eli lammaspaimenten käytössä ollut varasto ja suoja.


Reitti on viimeisen kolmen kilometrin matkalta kohtuullisen hyväpintaista soratietä.


Omalosin itäpään maisemaa. Kivinen, avoin pohja on vahvasti kasvavien puiden täplittämä.

Kuumuudelta suojassa puun varjossa.
..
Idästä Omalosille saavuttaessa maisema on kuivan oloinen. Talvisateiden aikaansaama lammikko ja vihreämpi ruohikko on edessäpäin, lähellä kaukaisimpia vuoria.
Katso suurempi kuva.


Läntinen reitti

Läntinen reitti lähtee Omalokselle samalta Mirtos – Ano Viannos -tieltä kuin itäinen mutta huomattavasti lännenpää. Viitat osoittavat Omalosille.
Matka on pääosin jyrkkää, osin huonopintaista, maastoautolle sopivaa tietä, jossa useat risteykset johtavat valintoihin ilman viitettä oikeasta suunnasta. Kun pyrkii ylöspäin, suunta on useimmiten oikea. Loppumatkan muutama sata metriä ennen tasankoa reunustavalle huipulle saapumista, joutuu todennäköisesti kävelemään kivien täyttämän tienpinnan vuoksi. Kun haluat kokea tämän kohteen, voit etsiä lähiseudulta hotellien tiedot tästä:  hotellilistaus.


Läntinen reitti vie ylös vuoren rinnettä ja maisema avatutuu huikeisiin mittasuhteisiin. Täältä näkee Messaran tasangonkin.


Kylä jalkojen juuressa.


Vuohet tarkkailevat vaeltajia.


Läntinen reitti nousee harjanteelle, josta avautuu huikea näköala Omalosille. Tästä voi jatkaa soratietä alas tasangolle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *