Perustiedot

Varaa hotelli tästä kohteesta.
Löydä äkkilähdöt Kreetalle helposti!

Faistos
Kreetan dramaattisin minolainen palatsi

By kreeta.info / juhani
Päivitetty 06.10.2014


Festos (Faistos) on monessa yhteydessä todettu parhaiten säilyneeksi minolaiseksi palatsiksi. Se on yksi viidestä suuresta palatsista. Myös sen sijainti on mieleenpainuva; kaikkialla ympärillä on Messaran tasanko, jota ympäröivät kehänä korkeat vuoret. Merelle on matkaa vain viisi kilometriä. Festos itse on korkealla kukkulan huipulla, jossa voi hyvin kokea häivähdyksen siitä tunnelmasta joka palatsissa minolaiseen aikaan vallitsi.

Panoraamakuva Messaran tasangolle Faistoksen kukkulalta.

 
Kävijät suosittelevat
Luontokohde
0/10
Historiakohde
0/10
Pienten lasten kanssa
0/10
Kouluikäisille
0/10
Kaikenikäisille
0/10
Aktiivisille
0/10
Liikuntarajoitteisille
0/10
Kohteen kokonaisarvosana
0/10
Anna myös oma arviosi. Siirrä kursori haluamasi arvosanan päälle ja klikkaa. Arviosi on tallennettu.
Erityinen etu Festoksella on puolellaan siinä, että se on jätetty kaivauksissa löydettyyn asuun. Kaivaukset aloitettiin 1884 italialaisten F. Halbherrin ja A. Taramellin toimesta. Festoksessa ei ole mitään rakenteita jotka olisivat aluetta kaivaneiden mielikuvituksen tuotetta. On huomattava että minolaisten jälkeen kaikkia palatseja on rakennettu myöhempinä aikoina uusien asuttajien tarpeita vastaavaksi ja siksi Festoksestakin löytyy huomattavan hienoa kivipintaa ja erinomaisesti sovitettuja liitossaumoja uudemmissa rakenteissa.Kaupunkivaltiona se osallistui mm. Troijan sotaan ja oli doorilaisella ajalla erittäin tärkeä kaupunkivaltio. Festos kukoisti arkaaisella, klassisella ja helleenisellä aikakaudella ja se tuhottiin noin kolmannella vuosisadalla eKr. Gortyniläisten toimesta. Se kuitenkin oli toimiva keskus tämänkin jälkeen vielä roomalaisella kaudella. Minolainen ajanjakso löytyy alimmaisesta kerrostumasta. Herkimmin vaurioituvat kaivausalueet on peitetty katoksella eteläreunalla.Festos on helppo saavuttaa ja se on paikkana miellyttävä. Etäisyys Iraklionista on noin 65 km. Ajoaika Rethymnonista on puolitoista tuntia ja Iraklionista on noin reilu tunti.


Ympäröivä maisema on henkeäsalpaavan kaunis. Vuoret reunustavat viljavaa tasankoa sinisessä autereessa.  Viilentävä tuuli puhaltaa tasangolta.


Ilta-auringossa nämä kaakossa kauniina siintävät vuoret ovat olleet myös minolaisten katseiden kohteena.


Kasvillisuus on tarttunut esiinkaivettuihin kiviseiniin.


Eteläreunan vanhimmat osat on suojattu katoksella.


Varastotiloissa on monia erilaisia saviruukkuja.


Kahvila myymälöineen on hyvin alueeseen sijoittuva. Täältä saa hankittua mm. kopion Festoksen kuuluisasta kiekosta, jonka kirjoituksen sisältö on tiettävästi edelleen selvittämättä.Panoraamakuva kahvilan terassilta pohjoiseen.


Alueen laajuus ja rauhallisuus mahdollistaa nautiskelun huikeista näkymistä ja vilvoittavasta  iuulesta.Lisätietoja:Varaa HOTELLI läheltä Faistoksen palatsialuetta.Linja-autoaikataulut

Google Earth -koordinaatit: 35° 3’6.47″N 24°48’48.85″E

1 Response

  1. Bedro sanoo:

    Festos, Faistos tai Phaestos "rakkaalla lapsella" on monta nimeä. Näkemisen arvoinen paikka ja selkeydessään 1. verrattuna muihin Minos-palatseihin. Raunioiden selkeys ja historian "totuus" on paremmin selvitetty kuin esim. Knossoksen "arvuuttelut". Kannattaa varata aikaa ja mielellään välttää yli kuumaa-aurinkoista keskipäivää kulkiessa näillä raunioilla.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *